(15.00 hodin)
(pokračuje Gross)

Změna, kterou jsem navrhoval já, se týká něčeho jiného, což samozřejmě může být předmětem diskusí a rozdílných názorů. Ta se týká možnosti vstupovat nejen do míst určených pro zákazníky.

Poprosil bych - ty z vás, kteří jste měli odmítavý názor k mému pozměňovacímu návrhu kvůli té části, že by mohlo být vstupováno do živnostenských provozoven i po uzavírací době, bych chtěl upozornit, že tato námitka je tak trochu lichá, protože je to platný právní stav v tuto chvíli v České republice.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru vnitra za upřesnění jeho návrhu.

S technickou připomínkou se hlásí pan poslanec Bratský. Ale pane poslanče, jenom bych se ještě zeptal pana zpravodaje, jestli ta připomínka je legislativně technického charakteru, kterou přednesl pan ministr? Ano, legislativa souhlas.

Prosím, hovoří pan kolega Petr Bratský. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, myslím si, že pan ministr to vysvětlil dobře a že v podstatě proti tomu námitka žádná není.

Ale nabyl jsem dojmu, že se tam jednalo ještě o jednu maličkost - že se bude moci vstupovat i do jiných prostor, než má prostor vyhrazený podnikatel pro veřejnost, to znamená úplně do všech prostor. A to byla ta věc, která nás některé znepokojila. To je myslím to, proč možná někteří v tomto odstavečku pro to nebudou chtít hlasovat. Nic jiného.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nyní vystoupí pan poslanec František Beneš a potom pan poslanec a ministr Stanislav Gross. Beru to podle pořadí přihlášek. Prosím.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi načíst dvě drobné legislativně technické úpravy k předloženým materiálům po dohodě se zpravodajem.

Ta první se týká části A tisku 107/3, kde v bodu 2 odst. 6 je správný text ve znění: Jsou-li na výrobku uvedeny…

Ta druhá se týká části C uvedeného návrhu pod bodem 1, kde správný text zní: … umožňující jeho dostatečnou identifikaci.

A dále mi dovolte, abych podal jedno drobné vysvětlení.

Pod bodem č. 2 svého pozměňovacího návrhu jsem předložil sněmovně k uvážení, aby podnikatel v oborech činností, kterých se tento zákon týká, stručně řečeno zastavárenství, mohl mít na prodejně jen zboží, které je určeno k prodeji. Tento návrh vycházel ze zkušenosti živnostenských úřadů, kterým při provádění kontrol bylo velmi často argumentováno u zboží, které nemělo cenovky, že se jedná o majetek živnostníka. Zjistil jsem, že by tento návrh mohl ohrozit i přijetí celého zákona, a to v žádném případě nechci, i v té verzi, která je nyní předložena, i když ten text považuji za velmi prospěšný a potřebný. A dále podle připomínek legislativy Ministerstva průmyslu a obchodu by takové ustanovení se mělo vztahovat obecně ke všem provozovnám, kde se uskutečňuje prodej.

Proto vás chci požádat, abyste podpořili zařazení tohoto bodu do tisku č. 200, který současně projednáváme.

A za druhé vás chci požádat, abyste vyslovili souhlas se zpětvzetím této části mého pozměňovacího návrhu. To je část pod bodem 2.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní je přihlášen pan ministr a poslanec Stanislav Gross, potom předseda klubu ODS pan Vlastimil Tlustý. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, omlouvám se kolegovi Bratskému, neřekl jsem to asi dostatečně zřetelně. Ale je to přesně tak, jak říkal on.

Rozumím, že na to mohou být rozdílné pohledy. Já jenom říkám, že pokud chceme něco skutečně s fungováním zastaváren a bazarů dělat, tak bez tohoto - byť možná trochu kontroverzního - opatření praxi obtížně změníme, protože kradené zboží je velmi málokdy za výlohami a v prostorách určených pro zákazníky. Tak to prostě chodí v praxi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Předseda klubu ODS pan Vlastimil Tlustý. Prosím pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážený pane premiére, dámy a pánové. Chtěl bych přednést návrh na přerušení projednávání tohoto bodu, a to v tuto chvíli, a chtěl bych poprosit o pochopení.

My bychom rádi viděli legislativní stanovisko k výkladu, který tady řekl pan ministr Gross. Možná je pravdivé, možná není. Ale z toho, co pan ministr říkal, je zřejmé, že i on se obává toho, čeho se obáváme my - že pod těmi slůvky "všechny prostory" se nemyslí jenom všechny prostory určené k podnikání, ale opravdu všechny prostory daného živnostníka včetně těch soukromých. A protože se domnívám, že tady ve sněmovně v tuto chvíli není nikdo, kdo by chtěl tuto chybu udělat, tak bych prosil o pochopení a posouzení této otázky legislativou, a teprve poté o pokračování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Rozumím tomu, pane předsedo, jde o postup dnes už jednou uplatněný podle § 63 odst. 2. Ale tam jde o to, že nelze to řekl bych předložit legislativnímu odboru. Je nutné předložit to výboru a zjistit stanovisko konkrétního výboru Poslanecké sněmovny. Jinak by váš návrh byl nehlasovatelný.

Čili chcete-li legislativní stanovisko, mám tomu rozumět tak, že to je výbor ústavně právní? - Předseda klubu ODS pan Vlastimil Tlustý upřesní svůj návrh.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Použil jsem možná nepřesnou formulaci. Nechci stanovisko ústavně právního výboru, chci pouze neformální stanovisko legislativy parlamentu, ze kterého by bylo zřejmé, že nevstupujeme na tenký led, čili nikoliv jednání ústavně právního výboru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: No ale v tom případě váš návrh není hlasovatelný. Je to tedy, jak říkáte, přerušení na určitou dobu.

Ještě než se dohodneme o upřesnění návrhu, slovo má místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross. A požádám pana předsedu klubu ODS, aby sem ke mně přišel.

Prosím, pane místopředsedo vlády.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, jelikož si nemyslím, že by bylo dobré zdržovat návrh tím, že ho vrátíme zpátky do druhého čtení, tak myslím, že lze hlasovat o návrhu na odročení do doby předložení stanoviska legislativního odboru k tomu, na co se pan předseda klubu ODS ptal.

A chci avizovat, že pokud by to mělo zůstat zásadně konfrontační, požádal bych pak sněmovnu o stažení svého pozměňovacího návrhu, abych nebránil přijetí návrhu zákona, protože lepší nějaká předloha než žádná. Myslím, že jsme tady všichni, tak jak říká pan poslanec Tlustý, vedeni asi stejným úmyslem a jenom nechceme udělat chybu.

Čili odročit do doby předložení stanoviska legislativního odboru k tomu, na co se ptal pan poslanec Tlustý. Ukáže-li se, že bych svým návrhem způsobil nějakou zásadní komplikaci, tak požádám sněmovnu o jeho stažení, aby mohl být návrh zákona doprojednán.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, tomu rozumím. Vzhledem k tomu, že se ocitáme ve třetím čtení, všechny tyto návrhy jsou akceptovatelné.

Pan předseda klubu ODS.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Pouze zpřesním: odročit do zítřka do 9 hodin.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, do té doby snad stanovisko bude vypracováno. Čili jsou tam pevně zařazené body. Předřadili bychom tento bod? Ne.

Stanovisko je - do 9 hodin zítra přerušit, a pak bychom to po pevně zařazených bodech zařadili dál na hlasování? Rozumím tomu tak. Vzhledem k tomu, že by pan ministr Gross udělal další procedurální krok, je potřeba si to úplně vyjasnit. A také nevím, jestli legislativní odbor do 9 hodin do rána stanovisko předloží.

Dám nyní hlasovat o přerušení tohoto bodu jednání, protože to není vrácení ke stanovisku výboru, ale přerušení bodu jednání, nejméně do zítřka ráno do 9 hodin, a potom se rozhodneme, jak bude zařazen. Ano? Souhlasíte s mým výkladem tohoto procedurálního sporu? Nikdo nic nenamítá.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 99 a ptám se, kdo je pro návrh předložený panem předsedou klubu ODS. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 99 z přítomných 172 pro 165, proti nikdo.

 

Projednávání bodu č. 113 - zákona o živnostenském podnikání ve třetím čtení - bylo přerušeno nejméně do zítřka do rána do 9 hodin. Potom rozhodneme o jeho dalším osudu. Končím tento bod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP