(18.40 hodin)
(pokračuje Kučera)

Jestliže vezmeme realitu, že se toho nechytnou vlastníci zemědělských pozemků, ale advokátní kanceláře, právníci jako podnikatelé, tak není vůbec nemožné si představit, že půjde o žaloby v řádu milionů hektarů. A u jednoho milionu hektarů je to, dámy a pánové, každý rok 7,5 miliardy. Je možné si to představit u 2,5 milionu hektarů zcela normálním způsobem. Kam by tato částka došla v žalobách po pěti letech, je zbytečné si představovat, protože věřím, že v momentě, kdy by se takovéto žaloby rozběhly, ministr zemědělství by sám přišel a navrhl by změnu této novely.

Dámy a pánové, moc vás prosím, zamyslete se nad tím, co jsem vám zde řekl. Navrhovaná novela je opravdu v rozporu s ústavním pořádkem České republiky a vytváří prostor pro sériové žaloby na stát v částkách pohybujících se v desítkách miliard korun. Pokud ústavu a zájmy České republiky nerespektuje ministr Palas a vláda, žádám vás, abyste tak učinili s vědomím svého poslaneckého slibu.

V podrobné rozpravě načtu pozměňovací návrhy, které by měly ta nejhorší ustanovení odstranit. Věřím, že se zorientujete a tyto mé návrhy podpoříte. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. To bylo vystoupení pana poslance Miloslava Kučery. Probíhá obecná rozprava. Hlásí se ještě někdo? Pan poslanec Grůza.

 

Poslanec Jan Grůza: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, nechtěl jsem sice reagovat, ale nicméně musím reagovat na kolegu Kučeru. Velmi se mýlí, že zákon je v rozporu s ústavním pořádkem České republiky. Stačí, když si přečte řádně jeden z prvních odstavců § 2e. Zemědělským podnikatelem podle tohoto zákona je fyzická nebo právnická osoba atd. Hned vysvětlím, proč je to tak důležité.

Evropská unie po nás chce tři zásadní věci. Chce po nás jasný registr zvířat, jasný registr půdy a jasný registr podnikatelů v zemědělské výrobě. Jestliže tyto tři věci nebudeme mít v pořádku, nebudeme moci čerpat a tento podnikatel také nebude moci čerpat peníze Evropské unie. Jenom z tohoto důvodu potřebujeme vést jasnou evidenci o zemědělských podnikatelích.

Nikdo nebrání žádnému soukromému podnikateli, aby si vzal půdu a začal na ní hospodařit. Přátelé, to může dělat okamžitě - vzít si podle zákona o půdě a dalších svoji půdu a začít hospodařit. Ale jestliže bude chtít dosáhnout na peníze Evropské unie, podle tohoto zákona se bude muset řádně zaevidovat a podle tohoto zákona bude moci začít žádat o peníze Evropské unie. Jen tento smyslu tohoto zákona je.

Kolega Kučera se naprosto mýlí, že tento zákon je v rozporu s ústavním pořádkem. Není to pravda. Tento zákon je naopak velmi potřebný pro naše čerpání peněz Evropské unie.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Grůzovi. Pan poslanec Kučera chce pravděpodobně reagovat na jeho vystoupení.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Je mi líto, že zde vystoupil kolega Grůza, který je ze zemědělského výboru a který by měl vědět o praktikách přidělování a nepřidělování dotací zdůvodňovaných ministrem zemědělství Palasem právě touto odborností. Částečná diskriminace již je dnes, ale v nižších správních normách. A teď ji máme zabudovat ještě do zákona.

Speciálně pro ty, kteří to nevědí. Když se podíváte na § 2e, tam je odstavec 1: Zemědělským podnikatelem podle tohoto zákona je fyzická nebo právnická osoba, která - tam máte skutečně vyjmenované podmínky, řeknu jen ty, o které mi šlo - je bezúhonná, odborně způsobilá podle § 2e odstavec 2. Je zde spousta dalších i nesmyslných podmínek, které nenapadám, protože nejsou podstatné. Když se podíváte na odstavec 2 § 2f, je tam skutečně napsáno, že zemědělského podnikatele zaeviduje místně příslušný krajský úřad - po změnách to může být jinak - ale pouze žadatele, který splňuje podmínky včetně odborné způsobilosti, a je to zde vypsáno, včetně pěti let praxe. Takže kdyby pan Grůza četl, sám by to věděl. Zrovna tak je zde ještě § 2g, který hovoří o mechanismu vyřazování z evidence. To znamená vyřazování z možností čerpání dotací - a vyřazení z možností čerpání dotací je vlastně vyřazení z možnosti zemědělské výroby, pokud to není pro vlastní spotřebu na malé zahrádce. Tam je to jasně v odstavci 1 písmeno a) a dalších.

Je mi velice líto, že pan poslanec Grůza neumí ani číst.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se o slovo pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Nechtěl jsem zasahovat do diskuse, ale chtěl bych upozornit kolegu Kučeru, že pět let praxe je v případě, že nesplňuje kvalifikační požadavky, v podstatě to, co bylo řečeno. To znamená 300 hodin, aby prošel určitým kursem. Každá živnost musí mít nějaké kvalifikační předpoklady. Myslím, že zemědělství není taková živnost, že nemusíme znát vůbec nic. Mrzí mě trochu, že zemědělskou činnost pan poslanec Kučera pokládá za tak nízkou, že může podnikat kdokoliv, co nic neumí. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ještě se někdo hlásí do obecné rozpravy? Pokud ne, obecnou rozpravu končím.

Přiznám se, že jsem nezaregistroval žádné návrhy na hlasování. Pokud zpravodaj také nic takového nezpozoroval, můžeme zahájit rozpravu podrobnou. Kdo se hlásí do podrobné rozpravy? Pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji za slovo. Pane předsedo, dovolte, abych přednesl pozměňovací návrhy k tisku 350, usnesení zemědělského výboru.

Za prvé. K části šesté článku VII: "Před bod 1 článku VII se vkládá nový bod 1, který zní: 1. V § 1 odstavec 2 se za písmeno c) vkládá nové písmeno d), které zní: d) provádí vládou schválené programy zaměřené na nepotravinářské využití a zpracování zemědělských výrobků." Dosavadní písmena d) až j) se označují jako písmena e) až k).

Ostatní body se přečíslují.

Za druhé. K části šesté článku VII: "Za bod 2 (po přečíslování bod 3) článku VII se vkládá nový bod 4, který zní: 4. V § 10 se na konci odstavce 2 doplňuje věta: Výši odměny spojené s výkonem funkce člena dozorčí rady stanoví statut Fondu."

Ostatní body se přečíslují.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se o slovo pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji za slovo. Mé pozměňovací návrhy jsou:

Za prvé - vypustit § 2e) odstavec 1 písmeno c) a d). Za druhé - vypustit § 2f odstavec 2 písmeno b). Za třetí - vypustit § 2g odstavec 1 písmeno a) tisku.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Ptám se na další návrhy do podrobné rozpravy. Nikdo se do podrobné rozpravy nehlásí, proto podrobnou rozpravu končím.

Zrekapituluji, že žádné návrhy na hlasování nepadly, takže v této chvíli končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu ministrovi i zpravodaji. Končím projednávání bodu 31.

Rozhodl jsem se, že další bod už začínat nebudu, takže mi dovolte, abych ukončil dnešní jednací den. Přeji vám příjemný večer.

 

(Jednání skočilo v 18.50 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP