(17.10 hodin)
(pokračuje O. Němec)

Zároveň upozorňuji, že bod 130 lze zařadit na pořad dne 23. 10. 2003 nejdříve ve 14.45 hodin, neboť v tuto dobu uplyne lhůta 24 hodin od rozdání na lavice v souladu s § 95 odst. 1 jednacího řádu.

Upozorňuji, že tato procedura je projednána s legislativním odborem Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O čem přesně budeme hlasovat?

 

Poslanec Oldřich Němec: Závěr je takový, že před schválením zařazení bodu 129 byl předřazen bod 130, tisk 309. Bod 130 lze zařadit na pořad 23. 20. 2003 nejdříve ve 14.45 hodin.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nejsem si zcela jist, že víme, o čem budeme hlasovat. Hlásí se pan poslanec Šustr.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Pane předsedající, dámy a pánové, můj předřečník má pravdu v posloupnostech, ale není možné zítra 23. 10. začít projednávat těchto pět zákonů, kde je přes 200 pozměňovacích návrhů a nejsou prostudovány. Může to být nejdříve příští středu, protože není možné udělat závěry, aby se případně sešly i kluby. Je to velmi provázané, velmi složité. Proto nedoporučuji, abychom to uspěchali zítra nebo v pátek.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Je možné, aby někdo přednesl návrh, ve kterém bude jasně řečeno, kam a kdy zařadit tyto body?

 

Poslanec Ladislav Šustr: Navrhuji zařadit na dopoledne jako první bod ve čtvrtek za týden všech pět zákonů jako balík. Bod 130 jako první před bodem 129.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď snad víme, o čem budeme hlasovat. Ještě vás odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Budeme hlasovat o tom, že tuto sérii zařadíme na program ve čtvrtek ráno příští týden a dodrží se, že bod 130 bude předřazen před bod 129, jak zde bylo navrženo a vysvětleno.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 78 z přítomných 140 poslanců pro 110, proti 6. Tento návrh na změnu našeho programu byl přijat.

 

Budeme pokračovat ve schváleném programu dnešní schůze. Bodem, který jsem už avizoval, je bod

 

24.
Vládní návrh zákona o zabezpečení prezidenta republiky po skončení funkce
/sněmovní tisk 313/ - druhé čtení

 

Nacházíme se ve druhém čtení. Dopoledne jsme přerušili podrobnou rozpravu, v tomto okamžiku jsme se s projednáváním tohoto bodu rozloučili. Pokud to mám přesně zaznamenáno, v tuto chvíli by měla svůj návrh v podrobné rozpravě přednést paní poslankyně Táňa Fischerová. Prosím, aby se paní poslankyně ujala slova a přednesla svůj návrh.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji.

Za prvé - v § 1 se slova "50 tisíc" nahrazují slovy "odpovídající 1,9násobku platu poslance".

Za druhé - v § 2 se slova "50 tisíc" nahrazují slovy "odpovídají 2,8násobku platu poslance".

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Pak mám poznamenáno, že do podrobné rozpravy je také přihlášen pan poslanec Jiří Václavek. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, v úvodu svého vystoupení bych chtěl poděkovat panu Zahradilovi za sympatickou osvětu, pokud jde o budoucí příjmy evropských poslanců, neboť si myslím, že je nejvyšší čas se tím zabývat, pokud náhodou nebudou placeni z fondu Evropské unie. Budou nastupovat zhruba v červnu nebo červenci a měli bychom se tím začít zabývat. Ale kvůli tomu samozřejmě nevystupuji.

Svým pozměňovacím návrhem se budu zabývat něčím, co zde zatím nezaznělo, byť to bylo signalizováno. Týká se to renty pro bývalého předsedu vlády. Funkce předsedy vlády sice není tak výrazným státním symbolem jako funkce prezidenta republiky, zato je podle mého názoru nejvýznamnějším politikem v demokratickém státě.

Svůj návrh chci zdůvodnit jednoduše. Nebudu se zabývat Evropou a rentami exprezidentů, expremiérů, exministrů, exsenátorů a exposlanců v Evropské unii, nebudu se zabývat ani současnými rentami, které berou důstojníci armády či policie - a jsou jich tisíce a berou desetitisíce měsíčně. Chci to zdůvodnit jednoduše: premiér ve své funkci je výrazně fyzicky i psychicky zatíženější než funkce prezidenta.

Můj návrh se týká expremiérů, kteří byli premiéry České republiky po roce 1990, jejich funkce trvala déle než dva roky. Týká se pouze renty a žádných dalších požitků a s omezením z hlediska neslučitelnosti podobně, jako je to u podmínek pro rentu exprezidenta.

Pozměňovací návrh zní: Za prvé - změna názvu zákona. Vládní návrh zákona o zabezpečení prezidenta republiky a předsedy vlády České republiky po skončení funkce.

Za druhé - doplnění návrhu zákona. Doplňuje se část druhá § 7. Předseda vlády České republiky, který tuto funkci vykonával po 1. lednu 1990 (dále jen bývalý předseda vlády), má nárok po skončení své funkce na rentu ve výši 1,2násobku platu poslance. Renta je splatná předem vždy do pěti pracovních dnů od počátku příslušného kalendářního měsíce, počínaje kalendářním měsícem následujícím po měsíci, v němž skončil funkci předsedy vlády České republiky, nebo v němž ukončil působení uvedené v odstavci 1 § 8 tohoto zákona.

§ 8. Bývalému předsedovi vlády nárok na rentu podle § 7 tohoto zákona nenáleží, pokud nevykonával funkci předsedy vlády nepřetržitě nejméně dva roky.

Odstavec 1: Nárok na rentu se přerušuje poslední den kalendářního měsíce, v němž se bývalý předseda vlády stane poslancem, senátorem, členem vlády, členem, viceprezidentem nebo prezidentem NKÚ, členem, místopředsedou nebo předsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, ředitelem Bezpečnostní informační služby, soudcem, předsedou nebo inspektorem Úřadu pro ochranu osobních údajů, předsedou nebo členem prezidia Komise pro cenné papíry, veřejným ochráncem práv nebo jeho zástupcem, případně poslancem Evropského společenství.

Odstavec 2: Bývalý předseda vlády nárok na rentu podle § 7 tohoto zákona pozbývá, když se stane prezidentem republiky.

Odstavec 3: Bývalému předsedovi vlády nárok podle tohoto zákona zanikne posledním dnem kalendářního měsíce, v němž nabylo právní moci rozhodnutí soudu, kterým byl odsouzen pro úmyslný trestný čin.

§ 9. Bývalému předsedovi vlády, který ukončil výkon funkce před dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, vznikne nárok dnem nabytí jeho účinnosti.

Část třetí. Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po jeho vyhlášení.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane poslanče. Hlásí se ještě pan poslanec Zahradil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP