(10.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Pokud jde o odvětví, které je závislé na zpracování a dovozu těchto surových diamantů, je to skupina firem, které vytvářejí cca 4500 pracovních míst na území České republiky.

V tuto chvíli děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní má slovo zpravodaj pro prvé čtení pan kolega Melčák.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážený pane ministře, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je až s podivem, jak může obyčejný uhlík být nejdražším kamenem světa, vzbuzovat vášně, vyvolávat menší války, vést k vraždám a nejslavnějším krádežím. Jenom v projevu pana ministra jsme buď přímo, nebo z podtextu slyšeli slova nelegální, konfliktní, nebo dokonce krvavý, slova terorismus apod.

Dovolte mi, abych trošku odlehčil tuto situaci a uvedl také něco hezkého o diamantech. Už Marylin Monroe ve filmu s příslovečným názvem Páni mají radši blondýnky prohlásila, že diamant je nejlepším přítelem ženy. Slovo diamant je odvozeno od řeckého slova adamus, což znamená tvrdý a nespoutaný. Právě tato vlastnost diamantů byla lidem známa jako první. Je zde zřejmě původ zázračných vlastností, které byly těmto nerostům přisuzovány. Diamanty chránily před silami zla, zaručovaly jejich majiteli dobré zdraví. Nezničitelnost, odolnost před zraněním a nemocí byly spojovány s osobou panovníka, a proto se diamanty staly symbolem královské moci. Najdou se skoro v každé vladařské koruně, skoro u každého vladařského dvora. Zřejmě nejslavnějšími diamanty jsou vyzdobeny britské korunovační klenoty. Tyto drahé kameny však nejsou jen symbolem vysokého postavení. Byly spojovány i s věčnou, nezničitelnou láskou a věrností.

Promiňte mi, že jsem se trochu vzdálil od problému surových diamantů a trochu vás rozptýlil několika poznámkami, které jsem si stáhl z internetu. Myslím si, že takto naladěni můžeme přistoupit vstřícně k návrhu vlády a pokusit se tento návrh propustit ke schválení.

Děkuji vám všem za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní otevírám obecnou rozpravu. Mám zde jako první přihlášku pana kolegy Rozehnala. Prosím.

 

Poslanec Aleš Rozehnal: Dobrý den. Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, chtěl bych říci, že návrh tohoto zákona i vůbec problematiku velice neblaze rámuje katastrofální selhání českých médií.

Jistě jste zaregistrovali, během posledního půlroku vyšel v jednom renomovaném týdeníku článek, v kterém autor tvrdil, že do Česka za poslední dva roky bylo dovezeno 1200 kilogramů šperkařských diamantů. Jak jsem zjišťoval na Celní správě, tak za poslední tři roky bylo do našeho státu dovezeno 23 kilogramů diamantů. Jak k tomu ten novinář došel, nevím. Zřejmě špatně pochopil nějakou metodiku vykazování statistickou Celní správy, ale každopádně pravda to není.

Kromě toho nelze míchat dohromady Kimberleyský proces, s kterým určitě asi budeme všichni souhlasit, já také, a připojuji se k názorům pana ministra i pana předkladatele. Mám však výhrady k tomuto zákonu. Velice stručně - mohu rozdělit na dvě půlky, z nichž ta jedna půlka, která aplikuje Kimberleysky proces, je naprosto v pořádku a lze s ní souhlasit. Ale ta druhá půlka, která jde nad rámec Kimberleyského procesu, tak s tou souhlasit nelze.

Návrh zákona aplikuje do českého práva systém, který vychází z Kimberleyské mezistátní dohody o certifikaci surových diamantů při dovozu, vývozu a tranzitu a zohledňuje nařízení Rady Evropské unie č. 2368 z roku 2002 ze dne 20. 12. 2002, kterým se zavádí certifikace surových diamantů v Evropské unii. Navrhovaný zákon naplňuje závazek České republiky zapracovat Kimberleyský systém certifikace surových diamantů do svého právního řádu do konce roku 2003. S principem tohoto zákona vyjadřuji jednoznačný souhlas a považuji připojení se k schématu Kimberleyského procesu za potřebné.

Předložený návrh zákona je špatně připravený. Namísto akcentu na splnění požadavků Kimberleyského procesu je dán důraz na pravomoc expertního pracoviště. Pravomoci expertního pracoviště jsou přehnané a zneužitelné. Vybavení takzvaného expertního pracoviště je předražené a obsahuje přístroje nepoužitelné pro kontrolu identity nebo vlastností surových diamantů. Část zákona, která se týká vytvoření nového - chtělo by se říci úřadu - expertního pracoviště s rozsáhlými pravomocemi, které jsou hluboce nad rámec Kimberleyské dohody, je potřeba od zákona oddělit.

Stejnou úlohu jako expertní pracoviště může velmi dobře splňovat pověřené a velmi jednoduše vybavené oddělení Celní správy České republiky, kde bude působit několik proškolených celníků, kteří mohou plnit úkoly běžného celního provozu. V Holandsku tuto činnost zastávají tři - ano, slyšíte správně slovo tři - celníci, a Holandsko je jeden z větších evropských dovozců, zpracovatelů a vývozců. U nás se uskutečňuje dovozů surových diamantů pouze několik desítek do roka a po vstupu České republiky do Evropské unie to bude ze zemí mimo Evropskou unii pouze několik do roka. Po vstupu do Evropské unie bude také možno, aby dovozci využívali certifikační autority v jiném členském státě, viz citované nařízení Rady Evropského společenství

Přijetí zákona v uvedené podobě by znevýhodnilo české zpracovatele surových diamantů vůči zpracovatelům v Evropské unii, kde podobná opatření, jako například zabavování vzorků, evidence odpadu, registrace soukromých vlastníků, podmínky registrace nad rámec Kimberleyského procesu obecně, neexistují.

A ještě bych chtěl dodat, že namísto vládního prohlášení, kterým by Česká republika přistoupila ke Kimberleyskému procesu, a tím i mezi země splňující podmínky certifikačního schématu Kimberleyského procesu, stejně jako Polsko, byl vytvořen zákon, který místo striktního plnění těchto podmínek se zaměřuje mimo jiné skoro na hranici kriminalizace a šikany zpracovatelů surových diamantů. Děkuji.

Současně podávám veto více než padesáti poslanců proti projednávání tohoto tisku podle § 90 odst. 2, to znamená ve zrychleném režimu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Beru toto veto na vědomí. Předpokládám, že pan navrhovatel i pan zpravodaj taktéž.

Teď uděluji slovo panu poslanci Býčkovi, který je druhý přihlášený do obecné rozpravy.

 

Poslanec Ladislav Býček: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, kolegyně, vládní návrh zákona o nakládání se surovými diamanty, tisk č. 451, reaguje na zásady Kimberleyského systému.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP