(9.20 hodin)
(pokračuje Parkanová)

To je první oblast, ke které v podrobné rozpravě předložím pozměňovací návrh.

Druhá se týká usnesení výboru pro veřejnou správu. Týká se bodů 5 a 8 jeho usnesení, kde se navrhuje doplnění nového § 13c, který se týká způsobilosti a kvalifikace osob, které provádějí odchyt toulavých zvířat a které pečují o opuštěná zvířata v útulcích. Tam se zavádí povinnost speciální kvalifikace, kterou tyto osoby budou muset získávat u speciálních zkoušek A teď prosím poslouchejte - obsah těchto zkoušek bude stanovovat ministerstvo vyhláškou. Je to tedy další oblast, kdy úředník dostane další políčko, kde bude moci sám rozhodovat, kde bude zase kvést podle mě naprosto zbytečná byrokracie, protože tak jak znám útulky opuštěných zvířat a tak jak znám lidi, kteří tam pracují, tak jsou to lidé, kteří pracují bez nároku na zisk a dělají to z lásky. Myslím si, že právě ta láska je mnohem důležitější než kvalifikace. Kdo z vás je obklopen v životě zvířaty nebo někdy byl, tak ví, že povinností není mnoho, myslím těch, které vyžadují speciální odbornou způsobilost. Obzvlášť tvrdé se mi to zdá vůči těm útulkům, které nečerpají peníze z veřejných rozpočtů, které jsou skutečně založeny jenom na dobrovolných příspěvcích. A tyto bychom chtěli obtěžovat další zbytečnou byrokracií.

Pokud by mi někdo chtěl argumentovat, že je to ochrana zvířat, aby nebyla ošetřována špatně, případně aby tam jinak netrpěla, tak připomínám, že na veškerou činnost se zvířaty, tedy i na odchyt a na péči v útulcích, se vztahují obecná ustanovení ze zákona na ochranu zvířat proti týrání a další předpisy, které upravují zacházení se zvířaty. To je další oblast, kde budu navrhovat, abychom hlasovali odděleně o bodu 5 a 8 usnesení výboru pro veřejnou správu. Na vás už v této chvíli velmi apeluji, abyste body 5 a 8 tohoto usnesení nepodpořili.

Konečně třetí téma. To se týká usnesení zemědělského výboru. Tam jsou body, které oproti návrhu, který předložila vláda, který předložil pan ministr zemědělství, změkčují původní vládní návrh ve prospěch zemědělství. Jde zejména o vypuštění zákazu řezání rohů z jiných než zdravotních důvodů. Týká se to bodů 4 a 11 usnesení zemědělského výboru. Myslím si, že řada z nás má v živé paměti mediálně vysílané záběry dobytka, který byl odrohován bez anestezie. V tomto zákonu, když vezmeme bod 11, tak se toto vlastně stává zcela legální. Nevím jak vy, ale mně se to opravdu nelíbí.

Poslední bod, ke kterému mám výhrady, je bod 9 usnesení zemědělského výboru. A ten se týká zákazu přemísťování silně kulhajících a postiženou končetinou podložky se nedotýkajících zvířat. I vláda, i Ministerstvo zemědělství mělo větší soucit s takto postiženými zvířaty než poslanci, kteří toto do návrhu usnesení zemědělského výboru prosadili. Troufám si označit tyto návrhy za typicky zemědělský lobbing a ochrana zvířat proti týrání rozhodně není cílem těchto návrhů. I zde tedy budu žádat o samostatné hlasování. I zde na vás apeluji, abyste tyto body, které jsou obsažené v usnesení zemědělského výboru, nepodpořili.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Kdo se dál hlásí do obecné rozpravy? Pan kolega Kužvart.

 

Poslanec Miloš Kužvart: Děkuji. Já jsem nechtěl, vážený pane místopředsedo, zneužít své pozice zpravodaje výboru k tomu, abych zde plédoval v rámci svého vystoupení za jeden okruh, který bude také jako u mojí předřečnice předmětem mého pozměňovacího návrhu v podrobné rozpravě. Totiž oč jde. Je možné, aby byly výrazným způsobem redukovány počty různých pokusů na zvířatech. Ta cesta vede k tomu pochopitelně i způsobem, kdy budou například zavedeny a využívány registry alternativních metod, které zastupují, víceméně substituují nejrůznější pokusy na živých zvířatech.

Chtěl bych zdůraznit, že k zavedení registru alternativních metod se Česká republika zavázala řadou smluv s Evropskou unií. Tento registr je velmi důležitý z hlediska ochrany laboratorních zvířat. Mimo jiné usnadňuje dodržování jiného ustanovení zákona na ochranu zvířat proti týrání, a to ustanovení o povinnosti před provedením pokusu ověřit, zda k němu neexistuje alternativní metoda bez použití zvířete. Právě tento bod budu načítat v rámci podrobné rozpravy jako svůj pozměňovací návrh.

Jenom stručnou reakci na úvahu, zdali je tolik potřeba zde v tomto zákoně upravovat některé parametry týkající se kvalifikace, zdali by nebylo jednodušší to nahradit zjednodušeně řečeno láskou ke zvířatům. Řekl bych, že obé jde spolu ruku v ruce. Víme, že je možné samou láskou bez potřebných znalostí řadu zvířat velmi citelně poškodit, ne-li zahubit. Je užitečné, abychom právě tyto věci, které se týkají upravení a upřesnění požadavků na kvalifikaci, diskutovali v rámci druhého čtení tohoto zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Kdo další se hlásí do obecné rozpravy? Pan ministr Palas. Prosím některé kolegyně a kolegy, aby se zklidnili, ztišili a soustředili se na slova ministra zemědělství. (Velký hluk v sále.)

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Pane předsedající, dámy a pánové, já jsem v podstatě nechtěl v obecné rozpravě vystupovat k tomuto tématu, ale vystoupení paní poslankyně Parkanové mě vede k určité úvaze a myslím si, že je nutné některé věci vysvětlit. V zásadě její vystoupení a obsah jejího vystoupení přijímám velmi pozitivně. Nicméně z vystoupení vyplynulo, jako by kdysi případ odstraňování rohů u hovězího dobytka byl jakousi metodou, která v té době, kdy byla prezentována mediálně, by vznikl dojem nebo by mohl vzniknout dojem, že to je jakási metoda, která -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane ministře. Omlouvám se, že vám zasahuji do řeči.

Prosím pana ministra Dostála, aby se přestal věnovat zde přítomným dámám a soustředil se na týraná zvířata. Pane ministře, počkejte chvilku. - Prosím, pokračujte.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Jako by tento případ, který byl medializován, mohl vyvolat dojem, že to je jakási metoda, která se užívá při odstraňování rohů zvířat. Chci upozornit, že rohy u hovězích zvířat se odstraňují proto, že tato zvířata se mezi sebou zraňují, že to je nebezpečná zbraň, která vlastně může poškodit zdraví zvířete. Existuje, a chci vás ujistit, paní poslankyně, že existuje naprosto humánní metoda při odstraňování těchto rohů. Myslím si, že bude prostor mezi druhým a třetím čtením, abychom si vysvětlili, a dokonce jsou zde v této Poslanecké sněmovně veterinární lékaři, kteří zajisté mohou doložit, jaký jesprávný postup při odstraňování rohů u hovězích zvířat, aby nedocházelo k takovým excesům, jaké jste měla možnost vidět v televizních šotech, které skutečně byly otřesné.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nikdo další se do obecné rozpravy nehlásí. Obecnou rozpravu tedy končím.

Dříve než zahájím podrobnou rozpravu, sděluji, že pan kolega Ekert má náhradní kartu č. 2, pan kolega Bielesz náhradní kartu č. 4.

Do podrobné rozpravy mám sedm písemných přihlášek, a to kolegyň a kolegů Kvapila, Řeháka, Bayerové, Vojtilové, Parkanové, Bratského a Bielesze. Prosím, aby se slova ujal první jmenovaný, pan kolega Kvapil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP