(10.20 hodin)
(pokračuje Langer)

Zahájil jsem hlasování číslo 32 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 168 pro návrh 156, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl schválen.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

13.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů
(rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 337/1992 Sb.,
o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 296/ - druhé čtení

 

Tento návrh z pověření vlády uvede ministr financí Bohuslav Sobotka - a to až za chvíli, pane ministře, neboť předtím poprosím všechny kolegy, které jsem vyrušil z jejich práce v předsálí a přivolal je do jednacího sálu, aby se vrátili tam, odkud přišli.

Myslím, že v tuto chvíli můžeme zahájit projednávání tohoto bodu. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, tato novela zákona o rozpočtových pravidlech je technickou změnou, která neobsahuje žádné promítnutí politických programových cílů s výjimkou jediného, a to je úspěšná integrace České republiky do Evropské unie na základě sjednaných smluv a výsledků referenda. Cílem zákona je sladit naše právní předpisy týkající se rozpočtových pravidel tak, aby docházelo k bezproblémovému plynutí finančních prostředků mezi rozpočtem České republiky a rozpočtem Evropské unie.

Pokud jde o připomínku rozpočtového výboru, která byla je součástí usnesení rozpočtového výboru, tak s ní vyjadřuji svůj souhlas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Jeho usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 296/1. Prosím o vyjádření zpravodaje výboru kolegu Kalouska.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás informoval, že 11. června na své 15. schůzi rozpočtový výbor přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně tuto vládní novelu zákona přijmout, s tím, že v § 7 doporučuje vypustit v odstavci 1 písm. u). Zdá se mi korektní seznámit Poslaneckou sněmovnu s meritem tohoto návrhu.

Podle současných rozpočtových pravidel mohou výdaje ve veřejném zájmu vydávat svým rozhodnutím i předsedové obou komor, tedy předseda Senátu, předseda sněmovny a předseda vlády. Rozpočtový výbor má za to, že suverénem ve vydávání výdajů ve veřejném zájmu by měla být pouze Poslanecká sněmovna, a tyto individuální dispoziční fondy navrhuje zrušit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám zatím žádnou přihlášku. Obecnou rozpravu proto končím a zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám tři písemné přihlášky. Jako prvnímu uděluji slovo poslanci Radimu Turkovi, připraví se kolega Michal Kraus.

 

Poslanec Radim Turek: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych přednesl krátký pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku číslo 296, kterým se mění a upravuje zákon č. 218/2000 Sb. a zákon č. 337/1992 Sb.

V tisku 296 se vkládá část třetí, článek IV s názvem Změna zákona o telekomunikacích a o změně dalších zákonů. V zákoně č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů, se v § 95 odst. 7 v písm. b) za stávající text "vydává cenová rozhodnutí" doplňuje nový text, který zní: "v cenách bez daně z přidané hodnoty". Dosavadní část třetí se mění na část čtvrtou a dosavadní článek IV se mění na článek V.

Kratičké zdůvodnění k těmto několika slovům. Daň z přidané hodnoty není účetní náklad pro regulaci maximální ceny telekomunikačních služeb. Vzhledem ke zvýšení DPH z 5 na 22 % u telekomunikačních služeb se touto úpravou předejde nejasnostem ve výkladu regulačního rámce. To znamená, že bod b) by zněl v plném znění takto: "vydává cenová rozhodnutí v cenách bez daně z přidané hodnoty". Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má kolega Kraus, připraví se kolega Macháček.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, pane místopředsedo. Můj pozměňovací návrh je velice stručný, je to spíše určitá cizelace našeho právního řádu tak, aby byl v souladu.

Navrhuji do předloženého návrhu zákona vložit část druhou, která zní: Změna zákona o dani z přidané hodnoty. Text je: Ustanovení § 36 a § 140 odst. 6 a 7 zákona č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, se použije i pro úpravu daně z přidané hodnoty.

Další dosavadní části se potom přečíslují v kontextu návrhu, který přednesl pan kolega Turek, a dosavadního znění zákona.

Přijetím této úpravy se dosáhne toho, že režim spotřebních daní bude shodný s režimem daně z přidané hodnoty v období od vyhlášení novely zákona o spotřebních daních do dne, kdy vstoupí v platnost smlouva o přistoupení České republiky k Evropské unii. V případě, že bude tento pozměňovací návrh přijat, bude také potřeba příslušným způsobem pozměnit název zákona, a to tak, že se přidá na konci názvu "a zákon č. 588/1992 Sb., o DPH, ve znění pozdějších předpisů".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Slovo má pan poslanec Macháček, připraví se kolega Mládek.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych načetl v podstatě jeden pozměňovací návrh.

Za prvé. V nadpisu se na konci doplňují slova "a zákon č. …/2003, o spotřebních daních".

Za druhé. Za částí druhou se vkládá část třetí, která včetně nadpisu zní: Část III Změna zákona č. …/2003 Sb., o spotřebních daních. Článek IV. Zákon č. …/2003 Sb., o spotřebních daních, se mění takto:

1. V § 130 se za odst. 7 vkládá nový odst. 8, který zní: (8) Pro fyzické osoby, které jsou podnikateli, se ustanovení § 123 až 129 a § 130 odst. 1 až 7 použijí obdobně.

Dosavadní odst. 8 se označuje jako odst. 9.

2. V § 136 odst. 3 písm. c) se slovo "výši" nahrazuje slovy "jedné desetiny výše". Dosavadní část třetí, článek IV se označuje jako část čtvrtá, článek V.

3. V nově označené části čtvrté, článek V se na konci věty doplňuje text "a s výjimkou článku IV bodu 2, který nabývá účinnosti dnem vyhlášení".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Nyní uděluji slovo panu poslanci Janu Mládkovi, připraví se kolega Martin Kocourek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP