(14.20 hodin)

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, navrhuji vyřadit bod 46, což je tisk 85, novela vodního zákona, poslanecká novela. V současné době probíhá projednávání vládního návrhu zákona a tím by tento zákon přišel až na pořad po eventuálním schválení vládního návrhu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže pouze vyřadit bod 46. Jediný návrh, ano.

Pan poslanec Antonín Macháček a pak paní poslankyně Milada Emmerová.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych navrhl zařazení nového bodu do našeho návrhu programu, a sice za navržený bod 180 bych navrhl nový bod, který by byl Usnesení Poslanecké sněmovny k výročním finančním zprávám politických stran a hnutí za rok 2002 - doplnění.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, promiňte, pane poslanče, ale - za bod 180 bod Usnesení k výročním zprávám o hospodaření politických stran?

 

Poslanec Antonín Macháček: Ano, Usnesení Poslanecké sněmovny k výročním finančním zprávám politických stran a hnutí za rok 2002 - doplnění. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Kdybyste mi to napsal, tak by to bylo úplně dokonalé. Děkuji. Takže to byl pan poslanec Macháček. Nyní paní poslankyně Milada Emmerová a další přihlášený je pan poslanec Kapoun. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane předsedo, vážení přítomní, dovoluji si vás požádat o vaši podporu pro následující návrhy. Prosím o stažení těchto bodů z pořadu 22. schůze: Bod č. 7 je vládní návrh zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností související s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů, sněmovní tisk 128, druhé čtení. Bod č. 8 - vládní návrh zákona o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a návykovými látkami, sněmovní tisk 265, druhé čtení. A konečně bod č. 22 - vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, a zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 342, druhé čtení, a s tím i třetí čtení k těmto návrhům, což jsou body 129, 130 a 144.

Důvodem k tomuto stažení je skutečnost, že výbor u všech těchto tisků přerušil projednávání a není k těmto tiskům dosud stanovisko výboru. Domnívám se, že jde o nekonfliktní návrh a že je možné hlasovat o všech těchto bodech najednou, pokud k tomu není výhrada. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: 129, 130, 144. Děkuji paní poslankyni Emmerové. Prosím pana poslance Kapouna a připraví se pan poslanec Karel Kühnl.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Dobrý den, vážený pane předsedo, vládo, kolegyně, kolegové, já bych vás chtěl požádat z důvodu neprojednání tisku na hospodářském výboru o vyřazení tisku 200, což je vládní návrh zákona o živnostenském podnikání, bod č. 13, a tisku 321, poslanecký návrh o provozu na pozemních komunikacích, bod č. 48. Chtěl bych vás požádat o podporu. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji, vyřazení těchto dvou bodů. Další přihlášený je pan poslanec Karel Kühnl a pak pan poslanec Vojíř. Nyní prosím pana poslance Kühnla, aby se ujal slova.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, já bych chtěl navrhnout přesunutí současného bodu z návrhu č. 120, a to jeho předsunutí tak, aby byl projednán zítra, ve středu 15. 10., jako první bod.

Pokusím se aspoň o krátké zdůvodnění. Jedná se o vládní návrh dohody, kterou se mění Protokol k Evropské dohodě zakládající přidružení atd. s Evropskými společenstvími a o posuzování shody a akceptaci průmyslových výrobků. Problém je v tom, že ta původní dohoda s Evropskou unií byla podepsána s Českou republikou a Maďarskem jako první a byla podepsána v podobě, která znevýhodňuje naše obchodníky v Evropské unii. S ostatními zeměmi přistupujícími byla tato dohoda podepsána také trošku pod tlakem Světové obchodní organizace již v jaksi vyrovnanější podobě. Tento dodatek vyrovnává naši pozici s pozicí ostatních přistupujících zemí a je velmi důležité, abychom ho byli schopni schválit ve druhém čtení ještě na této schůzi z časových důvodů. Proto navrhuji předsunutí prvního čtení této smlouvy na zítřek ráno.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zítra ráno. Ano, děkuji, jako první bod.

Pan poslanec Vojíř se nyní ujme mikrofonu a další přihlášený je pan poslanec Milan Cabrnoch. Nyní pan poslanec Vojíř, prosím.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych k programu vystoupil a pokusil se o tři návrhy.

Za prvé bych navrhl, aby byl zařazen bod Změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, pokud je nutno říci kam, tak klidně někam do bloku zpráv.

Za druhé. Změna zasedacího pořádku v jednacím sále Poslanecké sněmovny, zrovna tak někam do bloku zpráv.

A za třetí, to považuji za mnohem důležitější, je zafixovat projednávání státního rozpočtu v prvém čtení pro rok 2004. Dovolil bych si dát návrh na jeho projednávání 21. 10. od 14 hodin, to znamená jako první bod příští úterý. Chtěl bych říci, že jsem zaslechl návrh pana předsedy rozpočtového výboru, který naopak by chtěl státní rozpočet pro rok 2004 v prvém čtení projednávat zítra, také pevně, a opírá se o schválený harmonogram. Nicméně mi dovolte říci, že schválený harmonogram pouze říká, že jej máme začít projednávat od 15. 10, to znamená, že nic nebrání tomu, abychom jej projednávali 21. 10. v klidu a připraveni na tak závažnou normu, jako je státní rozpočet pro rok 2004.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, mám zaznamenáno. Prosím pana poslance Milana Cabrnocha, dalším přihlášeným je pan poslanec Miloslav Kučera.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout zařazení nového bodu na pořad této schůze, a to bodu s názvem Zpráva vlády o situaci v českém zdravotnictví.

Důvodem k tomuto mému návrhu jsou dramaticky se akcelerující problémy při financování českého zdravotnictví. Financování zdravotnictví je, jak jistě z veřejných sdělovacích prostředků i z osobní zkušenosti každý z nás víme, v kritickém stavu. Dostupnost a kvalita péče klesá. Navrhuji, aby tento bod byl zařazen jako první v bloku zprávy. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím pana poslance Miloslava Kučeru, další přihlášený je pan poslanec Josef Vícha.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, žádám vás o pevné zařazení bodu 64, což je návrh zastupitelstva Královéhradeckého kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 449/2001 Sb., tedy tisk 330, v prvém čtení, a to jako pevně zařazený bod na pátek 24. 10. jako první bod tohoto jednacího dne.

Prostým důvodem této mé žádosti je snaha zajistit přítomnost předkladatelů, to znamená hejtmana Královéhradeckého kraje, jemuž se nakumulovaly na tyto dny zahraniční cesty. Věřím, že této žádosti vyhovíte. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Dalším přihlášeným je pan poslanec Josef Vícha a pak paní poslankyně Alena Páralová.

 

Poslanec Josef Vícha: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych navázat na svého kolegu předřečníka, který navrhl projednávání návrhu kraje Královéhradeckého, jako druhým bodem že bychom projednávali v pátek 24. 10. bod 62 - návrh Moravskoslezského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 157/2000 Sb., sněmovní tisk 437.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP