(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Na základě jednání dnešního grémia navrhuji toto: Sněmovní tisk 365 - rozpočtové určení daní - zařadit na konec bloku návrhu zákonů ve druhém čtení a obdobně i do třetího čtení. Za druhé přeřadit body 3, 4, 5 a 6 na konec bloku návrhů zákonů ve druhém čtení, konkrétně za bod 56. návrhu pořadu - to jsou ty návrhy pana ministra Ambrozka. A za třetí, odpovědi na písemné interpelace zařadit až ve druhém jednacím týdnu jako první bod ve čtvrtek 23. 10. To jsou tři návrhy, které vyplývají z porady grémia.

Prosím paní poslankyně a pány poslance, aby se vyjádřili nyní k návrhu pořadu. Já tady mám v této chvíli tři písemné přihlášky, a dokonce čtvrtou, takže dáme přednost písemným přihláškám. Pan poslanec Rudolf Tomíček, Ladislav Skopal, Jan Vidím a Miroslav Kalousek. O slovo se přihlásil jako první pan poslanec Rudolf Tomíček. Prosím vás o klid a pana poslance Tomíčka, aby přednesl svůj úvodní návrh. Prosím.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji, pane kolego. Dobrý den. Nebudu dlouho zdržovat, dovoluji si jenom požádat tuto ctěnou sněmovnu, aby dovolila vyřazení bodu 55 předloženého pořadu této schůze, což je druhé čtení zákona o obalech, a taktéž bod 178, což je třetí čtení návrhu zákona o obalech, parlamentní tisk 358.

Krátké zdůvodnění. I přes zdánlivou jednoduchost této novely nedošlo při jednání ke shodě, a to ani na podvýboru, ani na výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, a projednávání této novely ustrnulo nebo bylo přerušeno v obecné rozpravě. Z tohoto důvodu žádám o zařazení na příští schůzi Poslanecké sněmovny a samozřejmě o vyřazení z pořadu této schůze. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Zaznamenáno. Další se přihlásil o slovo pan poslanec Ladislav Skopal. Pak bude mít slovo pan poslanec Jan Vidím.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji. Pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Když organizační výbor zařadil bod č. 3 na konec druhých čtení, ale vzhledem k tomu, že výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí projednával tento bod minulý týden, přijal komplexní pozměňovací návrh, ke kterému zemědělský výbor chce dát ještě návrhy, které by pozměňovaly tento komplexní pozměňovací návrh, a neměli jsme čas se tím pořádně zabývat. Proto bych požádal o zařazení tohoto bodu č. 3, což je ochrana přírody, staveb - je to tisk 132 - jako první bod v úterý. Vzhledem k tomu, že na něj navazuje nebo je v souladu s ním bod č. 1 - ochrana přírody, navrhovatel je pan Tošenovský a Wantula, rovněž by to bylo na úterý jako bod č. 2.

Ještě bych navrhl zařadit bod č. 45 - vodní zákon - jedná se o zákon, který je přidělen rovněž zemědělskému výboru, který ho ještě nedojednal a jedná zítra v 8 hodin ráno, takže nemáme k tomuto bodu usnesení. Takže bych navrhl, aby tento bod byl zařazen jako bod č. 3 v úterý příští týden.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Tolik pan poslanec Skopal. Dalšího písemně přihlášeného mám pana poslance Jana Vidíma, pak pana poslance Miroslava Kalouska.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil návrh na vypuštění některých návrhů z pořadu této schůze. Navrhuji vypustit pod bodem 12 vládní návrh zákona o válečných hrobech a o změně zákona o pohřebnictví. Důvod vypuštění je obdobný jako u návrhu pod pořadovým číslem 19, a to je to, že výbor pro obranu a bezpečnost dosud tento tisk neprojednal. Žádám tedy, aby bylo toto výboru umožněno. Pod bodem 19 je návrh poslanců Nečase a Vidíma na vydání zákona, kterým se mění zákon o rozsahu branné povinnosti. S těmito dvěma body, tedy 12 a 19, se pojí body č. 134 a 141, což jsou třetí čtení těchto návrhů.

Čili navrhuji vypustit body 12, 19, 134 a 141 a dále pak bod 195, kterým je zpráva vlády ČR o situaci v oblasti veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti na území naší republiky. Důvodem je fakt, že při projednávání ve výboru nebyl přítomen zpravodaj, a nebylo tedy možno tento bod projednat. Čili také navrhuji vypustit bod 195.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, tři body vypustit. Děkuji. Tolik pan poslanec Vidím. Dalším přihlášeným je pan poslanec Miroslav Kalousek a pan poslanec Vlastimil Aubrecht.

Prosím, ještě pan ministr Urban má náhradní kartu č. 5.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové. Dovolím si předložit jeden věcný a jeden procedurální návrh k návrhu pořadu. Věcný je žádost o vyřazení bodu 203, neboť Zpráva o měnovém vývoji České národní banky za I. pololetí dorazila do rozpočtového výboru až poté, co byl uzavřen program jeho projednávání, takže prosím, aby byla zařazena až na příští schůzi.

A procedurální návrh se týká projednávání prvního čtení vládního návrhu o státním rozpočtu. Schválili jsme si, kolegyně a kolegové, harmonogram, který nám ukládá přijmout usnesení k vládnímu návrhu o státním rozpočtu do 15. 10., to znamená nejpozději ve čtvrtek. Z tohoto důvodu si dovoluji požádat, aby bod "vládní návrh zákona o státním rozpočtu" byl zařazen jako první bod - první bod ve středu, tedy zítra po obědě. Vládní návrh zákona o státním rozpočtu, první bod po obědě ve středu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zítra, první bod po obědě. Dobře. Děkuji, pane poslanče. Další přihlášený je pan poslanec Vlastimil Aubrecht a pak pan poslanec Antonín Macháček.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP