(19.50 hodin)
(pokračuje Mareš)

Ale mají-li tak učinit s plným vědomím toho, že tak činí v souladu se svým slibem, to znamená, že ten krok dělají ve prospěch tohoto státu a lidí, kteří v něm žijí, musejí znát odpověď na otázku, co vlastně chcete. Chcete poté vytvoření menšinové koaliční vlády občanských demokratů a česko-moravských komunistů? Chcete menšinovou vládu česko-moravských komunistů podporovanou občanskými demokraty a ještě někým jiným? My to doopravdy nevíme.

Unie svobody zde navrhovala v minulém volebním období několikrát vyslovení nedůvěry vládě, ale vždy to bylo s tím, že zde existovala reálná alternativa. Proto bych vás poprosil, abyste na otázku, kterou pan poslanec Kubinyi položil, otevřeně odpověděli, abychom my všichni věděli, o čem hlasujeme. Abychom to věděli my, aby to věděla také veřejnost. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil, taky fakticky, pan poslanec Zahradil.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedo. Myslím, že na otázku, kterou zde položil pan místopředseda vlády Mareš, již předtím, aniž by tu otázku věděl, odpověděl celkem po pravdě pan poslanec Kubinyi. Ale pokud bych měl odpovědět na tu otázku osobně panu místopředsedovi vlády Marešovi, co bude den poté, tak bych mu vaším prostřednictvím, pane předsedo, rád sdělil, že pokud se jeho týká, den poté pan místopředseda vlády Mareš bude muset prostě jít do práce. Děkuji. (Smích a potlesk ze strany poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: V žádném případě nechci prodlužovat toto divadlo. Ale na jedno musím - protože česko-moravští komunisté byli zmíněni panem místopředsedou Marešem - přece jen reagovat.

Co vlastně chceme my jako opozice, tedy my jako česko-moravští komunisté? Chceme, aby den poté přišla taková vláda, která bude respektovat vůli voličů projevenou v posledních volbách do Poslanecké sněmovny. A ta vůle voličů byla jasné - pojďme doleva.

Děkuji vám. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Oldřich Němec má teď příležitost, pokud do toho nikdo nevstoupí, vystoupit zase s řádnou písemnou přihláškou.

 

Poslanec Oldřich Němec: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, světla ostrých kamer zhasla, naše řady mírně prořídly, přesto mi dovolte, abych skutečně ve věcné rovině zde řekl několik faktů, které je nutno připomenout před hlasováním o navržené nedůvěře vládě České republiky.

Vláda České republiky má za sebou něco přes rok své činnosti, a proto zde chci vyzvednout několik významných momentů, které jsou pod tlakem současných návrhů v souvislosti s reformou veřejných financí zcela opomíjeny. Chci jen krátce připomenout, že vláda zvládla společně s našimi občany loňské děsivé povodně, zvládla také summit NATO a vyjednala velice slušné vstupní podmínky přistoupení naší republiky k Evropské unii.

Současné vládě vyčítají opoziční kolegové, zejména poslanci z ODS, že právě projednávaná reforma veřejných rozpočtů je špatně připravena. Musím na tomto místě uvést, a to nejsem ekonom, přátelé, abych nevěděl, že hospodaření státu má svá zcela jasná pravidla. Pokud není z čeho brát, musí se do státní pokladny odněkud získat. Tak jako hospodaření domácnosti má svá jasná pravidla, kde neutratíte více, než dělají vaše příjmy, a pokud ano, tak se zadlužujete, je zcela logické, že stát musí do veřejných rozpočtů zasáhnout ve chvíli, kdy je naprosto jasné, že veřejné finance jsou v propadu.

Současné dluhy tato vláda nezavinila. To zde několikrát padlo a je třeba to znovu zdůraznit. Naopak je velice příznivé, a dovolím si tvrdit, že i odvážné, že se vláda rozhodla, a to i za cenu poklesu svých preferencí, některými nepopulárními kroky neutěšenou situaci veřejných rozpočtů řešit. Je to úloha nejen nevděčná, ale současně i naprosto nezbytná.

Podle odpolední diskuse před světly kamer mi někdy připadalo, že si to asi někteří neuvědomujeme. Proto bych se chtěl zeptat, co je špatného na tom, že vláda chce narovnat pravidla hospodaření. Je zcela nepochybné, že i jinak strukturovaná vláda by nutně zahájila reformu veřejných financí. Také je nutné upozornit, že při čistě pravicové vládě by reforma byla daleko dramatičtější a nepochybně by zasáhla neporovnatelně více sociálně slabší vrstvy obyvatel.

Chci na tomto místě také deklarovat, že tvrzení opozičních poslanců z ODS o tom, že sociální demokracie před volbami svým voličům lhala, je naprosto neopodstatněné. Až bude mít sociální demokracie, dámy a pánové, volební výsledek 51 a více procent, sestaví si svoji vlastní vládu. Koaliční vláda je kompromisem a průnikem programu tří politických subjektů ve vládě zastoupených. Ostatně současná vládní sestava jasně ve svém programovém prohlášení uvedla - a zde si dovolím citovat z programového prohlášení - že považuje konsolidaci veřejných financí za nezbytnou podmínku pro zajištění udržitelného hospodářského růstu a pro vstup do Evropské unie. Konec citace.

Abych byl také konkrétní, jeden příklad. Nemohu zde necitovat v souvislosti s návrhem o vyslovení nedůvěry vládě i další zlomek z programového prohlášení vlády, a to, že vláda - a opět si dovolím citovat - zahájí širokou diskusi o reformě veřejných financí tak, aby saldo veřejných rozpočtů v roce 2006 nepřekročilo hodnotu v rozmezí 4,9 až 5,4 % HDP a mělo tendenci k poklesu v dalších letech. Konec citátu.

Občanům však bývá často podsouváno, že se reforma veřejných financí dotkne pouze sociálně slabších spoluobčanů. Všichni však víme, že je to pouze politikum a že to není pravda. Dotkne se nás všech, nikoli pouze úzkého okruhu vybraných skupin.

Také bych ještě rád připomněl jednu skutečnost a souvisí to s reformou veřejných rozpočtů. O potřebě reformy veřejné správy se zde v minulosti hovořilo, přátelé, téměř deset let. A já jsem zde nebyl. Pouze sociální demokracie dokázala v předchozím volebním období na základě široké diskuse reformu územní veřejné správy zahájit. A v této reformě se bude ještě pokračovat a všichni víme, že je to nezbytnost.

Předpovědi některých politiků o tom, že se celý systém veřejné správy po Novém roce 2003 zhroutí, se nevyplnily, tak jako se nevyplní - a o tom jsem přesvědčen - hrůzostrašné předpovědi o důsledcích reformy veřejných financí.

Pokud shrnu velice krátce několik málo příkladů, musím konstatovat, že současná koaliční vláda nejenže má za sebou více než rok nelehkého, avšak rok úspěšného vládnutí, ale zejména má před sebou nesmírné množství úkolů, jež po sobě zanechaly pravicové vlády minulých let, a to zejména právě v ekonomické oblasti. Věřím proto, že Poslanecká sněmovna při svém zodpovědném rozhodování a hodnocení činnosti vlády neopomine dát na misky vah spravedlivé argumenty. Věřím, že současná vláda, vláda České republiky, i přes některá nepopulární opatření, ke kterým musela přistoupit na základě objektivního hodnocení stavu naší země, dostane důvěru této sněmovny a bude moci pokračovat v krocích, jež započala. Sám za sebe konstatuji, že dám hlas pro důvěru této vládě. A o totéž žádám vás, kolegy v Poslanecké sněmovně.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Požádám pana poslance Martina Římana, aby se nyní on ujal slova. Sdělím, že dalším řádně přihlášeným je pan poslanec Antonín Seďa.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP