(9.50 hodin)

Poslanec Jan Mládek: Děkuji vám, pane předsedající. Myslím, že se nám to ve společné spolupráci daří. (Potlesk.)

Pokusím se opravdu ve stručnosti vysvětlit, v čem jsou problémy, proč potřebujeme jaksi zachovat výhodnější podmínky, výhodné investiční podmínky, a nesvazovat je příliš limitujícími ustanoveními, která se bohužel k mému politování objevila ve vládním návrhu a která jakoby jdou proti politickému rozhodnutí. Nicméně považoval bych za důležité říci, jaká byla logika, což jsem skoro sdělil.

Logika byla taková, že vypukla jistá krize a bylo nutné zavést investiční pobídky. Investiční pobídky s velkou, ale opravdu velkou váhavostí zavedla přechodná Tošovského vláda, vláda pana guvernéra Tošovského, v dubnu roku 1998. Pak nastoupila menšinová vláda sociální demokracie, která tyto investiční pobídky dále rozvinula. Protože exekutivní udělování investičních pobídek bylo považováno za legislativně nečisté a na samé hraně zákona, byl později přijat zákon o investičních pobídkách.

Teď se dostávám k jádru věci, to je, že smyslem zákona o investičních pobídkách bylo zajistit, aby investoři, samozřejmě významnější investoři, a to ti, kteří přinášejí investice, nové technologie, a to především do zpracovatelského průmyslu, měli zájem přijít do České republiky. Musím říci, že toto se podařilo nejenom díky investičním pobídkám, ale i díky investičním pobídkám investoři přicházeli a přicházejí.

Naproti tomu je samozřejmě naprosto legitimní i snaha pracovníků Ministerstva financí zajistit, aby tyto investiční pobídky nebyly zneužívány investory, kteří nemají zcela korektní úmysly nebo kteří se chovají nekorektně. Proto vznikají určité pozměňovací návrhy, které mají zajistit, že tito investoři skutečně splní své závazky, které vyplývají z toho, že dostanou daňové a jiné pobídky. Bohužel doba, kdy dostávají daňové pobídky, je relativně dlouhá. Obvykle to trvá tři roky, než se investice postaví. Dalších deset let, kdy investice běží, čerpají ony pobídky, a pak bohužel ještě Ministerstvo financí má právo deset let zpětně kontrolovat daň z příjmů, jestli oni vykázali zcela správně všechny své daňové položky, a tudíž jestli mají na onu daňovou pobídku u daně z příjmů nárok. Bohužel hrozí, že v některých případech budou moci býti kontrolováni až dvacet tři let dozadu.

Nicméně tento návrh zatím nepodám, ten avizuji na další novelizaci zákona o dani z příjmů, který bych rád podal, případně aby jej podal někdo jiný.

Je to podobný problém, a to repatriace zisku. Objevila se snaha v § 35a zabránit repatriaci zisku do té doby, než bude zajištěno, že skutečně investor tyto investiční pobídky nebo podmínky, za kterých může dostat daňovou pobídku, řádně splnil. Jakkoliv chápu snahu úředníků Ministerstva financí zajistit příjem do státního rozpočtu, trochu to pracuje, tento návrh, s logikou, že investoři jsou primárně uličníci, kteří utečou se ziskem, a poté nezaplatí.

Předpokládám, že podám tento pozměňovací návrh, protože bych byl nerad, abychom se dostali do rozporu se závazky vyplývajícími z členství České republiky v Evropské unii - volný pohyb kapitálu. (Smích a bouřlivý potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Vážené kolegyně a kolegové, dostal jsem k řídicímu pultu žádost, zda by pan kolega Mládek nemohl své vystoupení zopakovat, neboť mu nebylo zcela rozumět. (Smích v sále.)

Teď vážně. Omlouvám se za to, co zde sdělím, nicméně mám pocit, že je potřeba něco říci. Pan ministr Sobotka na úvod projednávání tohoto bodu prohlásil, že chce činit činnost Poslanecké sněmovny efektivní. Obávám se, že musím konstatovat, že neefektivním jednání Poslanecké sněmovny činí nepřítomnost některých poslanců z řad vládní koalice a takovéto nucené prodlužování našeho jednání. Byl bych velmi rád, kdybychom si takováto vystoupení ušetřili a kdybychom jednali v plném počtu a nemuseli to takto uměle prodlužovat. (Potlesk poslanců ODS.)

O slovo požádal pan kolega Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Pane předsedající, vládo, kolegyně, kolegové, nechci zdržovat pracovní atmosféru, ale myslím si, že vystoupení dvou předřečníků, vážených kolegů z rozpočtového výboru, jenom potvrzuje už mé vystoupení na rozpočtovém výboru, že totiž strašidlo Kolodějů obchází poslanecké kluby vládní koalice. Ty to jasně předvedly.

Můžete dávat, vážení poslanci z vládní koalice, návrhy, jaké chcete, ale nejsou brány moc vážně. Dají-li to ale dva kolegové s větší úctou a váhou ve vašich klubech, jsme svědky takovéhoto divadla.

Poslední poznámka. Pana kolegu Mládka si poslechnu v nočním přenosu, již se na něj těším.

Děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se další hlásí do rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu končím. Chci se zeptat pana ministra a pana zpravodaje, zda chtějí zareagovat. (Ne.)

Přistoupíme tedy k hlasování. Prosím, aby se všichni, kteří mají zájem se účastnit hlasování o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona, dostavili do jednacího sálu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP