(16.00 hodin)
(pokračuje Seitlová)

V souvislosti s posunutím změny termínu účinnosti zákona navrhuje Senát pokračování Národního seznamu prioritních látek schváleného z původní části návrhu.

Další pozměňovací návrhy se týkaly zpřesnění plného souladu znění zákona s platnou legislativou Evropských společenství. Například povinnosti zajistit nakládání s látkami, které jsou používány v aplikovaném výzkumu, pouze zaměstnanci firmy, která má pro to povolení. Povinnost registrovat chemické látky používané pro kontrolní činnost nebo také kompetence ministerstva jako pověřeného národního úřadu pro vývoz a dovoz nebezpečných látek. Všechna doplnění tohoto charakteru byla provedena po konzultaci jak s předkladatelem, tedy ministerstvy, tak také Parlamentním institutem části, která má v gesci srovnání s evropskou legislativou.

Senát v usnesení navrhuje vypustit také výkladově nejednoznačnou část formulace přičleněné desáté části návrhu novely zákona o péči o zdraví lidu. V praxi by jeho formulace mohla být chápána jako redukce oprávnění k výrobě a prodeji dezinfekčních prostředků pro veřejná zařízení, a to pouze pro instituty lékárenské péče. Bezdůvodně by tak přímo ze zákona ze dne na den byla likvidována řada ostatních drobných, středních a plně funkčních výrob a provozů.

Návrh zákona o chemických látkách a chemických přípravcích považuje Senát v celém kontextu za přínosný, kvalitativně zlepšující kontrolu a evidenci rizikových látek a současně vypouštějící zbytečné současně platné administrativní úkony. Přes rozsáhlost pozměňovacích návrhů proto přijal usnesení vrátit návrh s úpravami tak, aby mohl být schválen vaší Poslaneckou sněmovnou.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, paní senátorko. Ptám se, kdo další se tady ve sněmovně hlásí do rozpravy k tomuto zákonu. (Nikdo.) Pokud se dále nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Ptám se, jestli někdo z navrhovatelů nebo zpravodaj nevyužijí možnosti pronést ještě nějaké závěrečné slovo. - Pokud však nikdo nemá v úmyslu ještě vystoupit, přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Opět zopakuji, že k přijetí následujícího usnesení, se kterým vás seznámím za chvíli, je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Obdržel jsem také návrh, abych vás všechny odhlásil, tak to tedy učiním a odhlašuji vás. Prosím, abyste se všichni, kdo jste přítomni, znovu přihlásili.

Přednesu vám návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat. Prosím o pozornost. Návrh usnesení zní takto:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů, podle sněmovního tisku 211/3, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 211/4."

 

O tomto návrhu usnesení budeme nyní hlasovat. Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 16 z přítomných 196 poslanců pro hlasovalo 191, proti nikdo. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Děkuji paní senátorce Jitce Seitlové, že nás navštívila. Končím projednávání tohoto bodu.

 

O slovo se hlásí předseda klubu ČSSD pan poslanec Petr Ibl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji. Vím, že je doba na to, abychom plynule pokračovali v jednání, ale potřeboval bych, aby jednání sněmovny bylo nyní přerušeno na dobu 30 minut pro jednání poslanecké klubu sociální demokracie.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vyhovím této žádosti. Pokračovat v jednání Poslanecké sněmovny budeme v 16.35 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.06 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP