(14.40 hodin)
(pokračuje Škopík)

Dále proto, že vůči některým profesionálním mluvičům bych stejně neměl naději svým projevem někoho zaujmout. V neposlední řadě je to proto, že někdy je lepší mlčet než exhibovat dokazováním, kdo je blbý a kdo je ještě blbější, jak zde, podle mě trefně, při minulé schůzi poznamenal jeden z mých kolegů.

Dnes bych vás chtěl především, vážení kolegové, požádat o maličkost. Doufám, že nemusím žádat prostřednictvím předsedajícího, ale přímo. V úterý jsem měl narozeniny. Děkuji za zaslaná blahopřání, ale mnohem větší radost jako dárek by mně udělalo, kdybychom minimálně na této schůzi, ale pokud to vydržíme, i delší dobu, přistupovali k tomuto místu s projevy věcnými, pokud možno vstřícnými a přátelskými, bez mlácení prázdné slámy. Nebyl to můj nápad, protože mě k tomu vyzvali voliči ve Zlíně, které občas potkám v obchodě, ve vlaku a jinde. Nyní již toho nežádám. To, co od úterka jsem tady zažil, mě usvědčuje v tom, že někteří kolegové stejně takovéto velké oběti by nebyli schopni. Teď nevím, jestli mám říci bohužel, nebo bohudík, já jsem ve sněmovně nebyl, když tady byli republikáni. Znám jenom z doslechu zvnějšku, co se tady dělo. Ale nabyl jsem dojmu, že snad horší než je to teď, už to tady ani být nemohlo.

Nyní však k vládnímu návrhu, číslo tisku 338. Přestaňme se na chvíli ovlivňovat emocemi z projednávání předcházejících tisků a snažme se jednat jako 200 suverénních poslanců Poslanecké sněmovny Parlamentu. Ratifikace Protokolů o přistoupení Bulharské republiky, Estonské republiky, Litevské republiky, Lotyšské republiky, Rumunska, Slovenské republiky a Slovinské republiky k Severoatlantické smlouvě je bod programu, který svým významem přerůstá nejen program 19. schůze, ale i doslova hranice států.

Jako člen výboru pro obranu a bezpečnost jsem se zúčastnil mnoha jednání jak u nás, tak i v kandidátských zemích během přístupových jednání. Vím tedy z osobní zkušenosti, s jakou nadějí očekávají nejen politici, ale i občané z těchto zemí završení této etapy jejich směřování na cestě do Evropy. Souhlasem s ratifikací přístupových protokolů nejen plníme úkol, který jako Poslanecká sněmovna máme, ale především dáváme signál těm zemím, které na základě této ratifikace k Severoatlantické smlouvě přistoupí. Není to hlasování o Severoatlantické smlouvě, ale o naději pro tyto země, jak moc si přejeme, aby i Bulharská republika, Estonská republika, Litevská republika, Lotyšská republika, Rumunsko, Slovenská republika a Slovinská republika byly členy do jisté míry tohoto exkluzivního klubu.

Chtěl bych vás proto, milé kolegyně a vážení kolegové, požádat, abychom měli při tomto hlasování na mysli, co občanům těchto zemí svým hlasováním vzkážeme, a ne jenom to, jestli vyslovíme s ratifikací souhlas.

Děkuji vám za pochopení a některým i za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Janu Škopíkovi. Další přihlášky do rozpravy v písemné podobě nemám. Z místa se hlásí pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, navrhuji, aby Poslanecká sněmovna hlasovala o následujícím usnesení: Poslanecká sněmovna nedává souhlas k ratifikaci protokolu o přístupu Bulharské republiky, Estonské republiky, Litevské republiky, Lotyšské republiky, Rumunska, Slovenské republiky a Slovinské republiky k Severoatlantické smlouvě.

Krátké zdůvodnění. Severoatlantická aliance v současné době nepostupuje podle Washingtonské smlouvy ve svých konkrétních akcích, které přijímá. Zúčastnila se několika akcí, které jsou mimo články 5 a 6. V současné době v tomto směru také nedodržuje právě znění této smlouvy, naopak se chová podle takzvané strategické koncepce NATO z roku 1999. Přestože i Česká republika jako členský stát se zúčastňuje akcí Severoatlantické aliance kromě článku 5 a 6, nebyla provedena zatím v žádné členské zemi ratifikace změny, ze které by vyplývalo nové chování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Prosím, abyste v písemné podobě dal návrh usnesení zpravodaji zahraničního výboru. Další přihlášky nemám, takže rozpravu končím.

Ptám se pana ministra zahraničních věcí, zdali hodlá vystoupit se závěrečným slovem. Ano, je tomu tak.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já chci ujistit, že Severoatlantická aliance postupuje jasně v duchu a smyslu Washingtonské smlouvy a je skutečně nástrojem stability, bezpečí a míru. Myslím si, že ty argumenty dobře ví i pan poslanec Exner. Takže já samozřejmě doporučuji, aby sněmovna vyslovila souhlas s ratifikací.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní se ptám pana poslance Holáně, zdali hodlá vystoupit. Není tomu tak.

Dámy a pánové, budeme tedy hlasovat o usnesení, pokud vezmu návrh pana poslance Exnera jako protinávrh k navrženému usnesení, pak o něm dám hlasovat jako o prvním. Odhlašuji vás, poprosím o novou registraci a přečtu usnesení, tak jak o něm budeme vzápětí hlasovat.

Návrh pana poslance Exnera zní: Poslanecká sněmovna nedává souhlas k ratifikaci Protokolů o přístupu Bulharské republiky, Estonské republiky, Litevské republiky, Lotyšské republiky, Rumunska, Slovenské republiky a Slovinské republiky k Severoatlantické smlouvě.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 44, které jsem zahájil. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a tiskne tlačítko "ano". Kdo je proti? Děkuji .

Hlasování skončilo. Ze 187 přihlášených bylo pro 23, proti 141.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení tak, jak ho ke schválení doporučují výbory zahraniční a výbor pro obranu a bezpečnost: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolů o přístupu Bulharské republiky, Estonské republiky, Litevské republiky, Lotyšské republiky, Rumunska, Slovenské republiky a Slovinské republiky k Severoatlantické smlouvě.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 45. Kdo s tímto usnesením souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 193 hlasujících bylo 158 pro, 19 proti. Usnesení jsme přijali.

 

Bod jsme projednali a já mohu poděkovat panu ministru zahraničí a panu zpravodaji Vilému Holáňovi i vám všem. Konstatuji, že jsme ukončili projednávání bodu číslo 17.

 

Můžeme se věnovat bodu číslo 18. Tímto bodem je

 

18.
Vládní návrh zákona o spotřebních daních
/sněmovní tisk 317/ - třetí čtení

 

a já prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan ministr financí Bohuslav Sobotka a zpravodaj a předseda rozpočtového výboru poslanec Miroslav Kalousek. Připomínám, že jsme pozměňovací návrhy k tomuto tisku dostali pod číslem 317/2.

Otevírám rozpravu. Hlásí se pan poslanec Kalousek a pan poslanec Vlček.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, k tisku 317/2 jsem si dovolil jako zpravodaj připojit list, který obsahuje legislativně technické připomínky, které tedy nyní v rozpravě u třetího čtení v souladu s jednacím řádem vznáším.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP