(12.40 hodin)
(pokračuje Buzková)

Dále bych ráda paní poslankyni Konečnou ujistila, že si velice dobře pamatuji, co jsem zde říkala o budově na Senovážném náměstí. Ministerstvo školství opravdu nijak netouží po tom, aby tato budova přešla do jeho vlastnictví, potažmo správy. Ano, když poslanecký návrh vznikal, také jsem diskutovala společně se zodpovědnými úředníky ministerstva za tuto oblast, s předkladatelkami a chápeme jejich motivaci, která je vede k tomu, proč jsou přesvědčeny, že by tyto dva domy měly přejít do majetku ministerstva školství. Jsem připravena k diskusi na toto téma a v případě, že se ukáže, že takovéto řešení je pro organizace pracující s dětmi a mládeží nejvýhodnější, jsem ochotna na něj přistoupit, ale věřte mi prosím, že je to řešení, které pro ministerstvo školství je pouze řešením, které jej zatěžuje, které mu dává nové úkoly, které dává snižujícímu se počtu úředníků novou práci a nové náplně. To znamená, jsme ochotni takovéto řešení přijmout, ukáže-li se to jako potřebné, ale věřte mi, že velmi neradi.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní ministryni Petře Buzkové. Hovořit bude pan poslanec Radim Turek.

 

Poslanec Radim Turek: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych měl po věcně velice správném vystoupení paní ministryně školství otázku na předkladatele, kteří, jak už je ve vztahu k Fondu dětí a mládeže zvykem, předložili do třetice legislativně ne zcela dobrou novelu, novelu zákona, a chtěl bych se zeptat předkladatelů za prvé, jak to, že ještě existují nějaké nemovitosti, které mohou být využívány pro práci s dětmi, když zrovna paní poslankyně Šojdrová seděla ve dvou komisích, které tyto majetky pro činnost dětí a mládeže převáděly. Mně to není jasné. Chtěl bych slyšet, které to jsou objekty, které ještě mohou být využity. To za prvé.

Za druhé bych chtěl znát odpověď, což je velice zajímavé, že se v důvodové zprávě hovoří o tom, že nějakým způsobem se zabezpečí, že tyto objekty budou předány menším organizacím, to znamená, že předtím jsme to předávali jenom v podstatě - tuším, že má na mysli předkladatelka dvě velké organizace, což byl Junák a Pionýr, které v podstatě přišly asi k 80 % těch objektů, které se vůbec převáděly, možná 75 % z těchto objektů - jak chce zabezpečit, to znamená, že předem diskriminuje, diskvalifikuje některé organizace, protože naznačuje v předloženém návrhu, že již tyto objekty nedostanou. Myslím si, že zákonodárce vůbec si nemůže něco takového dovolit, aby v důvodové zprávě se o tom hovořilo, že zákon předkládá proto, že teď by konečně měly dostat něco menší organizace. Ale já tvrdím, že už tam nic není. Rád bych slyšel odpověď na to, co tam ještě zbývá k převedení. Pokud jsou tam dva tři objekty, které se třeba staly i obětí toho, že nejsou vyřešeny restituční nároky, že pozemky jsou na katastru nevyřešeny, jsou tam spory apod., myslím si, že je naprosto zbytečné zatěžovat sněmovnu tímto návrhem. To by dokázalo Ministerstvo financí ve spolupráci s ministerstvem školství daleko jednodušší cestou vyřešit a nemuseli jsme tady dělat do třetice a znovu nedokonalý zákon, který zase tuto sněmovnu jenom přesvědčuje o tom, že Fond dětí a mládeže je něco, co se za námi vleče doslova jako nějaký páchnoucí vřed už od roku 1993.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Turkovi. Byla téměř vyvolána paní poslankyně Šojdrová. Pokud chce vystoupit, má k tomu příležitost.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Kolega Turek mě vyzval, abych odpověděla na některé jeho otázky. Zda jsou tam ještě objekty, které jsou vhodné, a proč už dávno nebyly převedeny, to bych se musela zeptat především jeho, protože on u hlasování byl a ví, že jsem nechávala dva objekty několikrát revokovat, a byl to on, kdo nesouhlasil s jejich převodem, přestože ostatní členové komise považovali spolu se mnou tyto objekty za vhodné pro převod pro práci s dětmi a mládeží. Okres Vsetín a Karlovy Vary.

Omlouvám se ostatním kolegům. Nechci pokračovat v této možná příliš osobně zaměřené debatě. O tom, že tam tyto objekty vhodné k převodu jsou, svědčí i návrh kolegyně Horníkové, kterou k tomuto návrhu třetího kola vedly i jiné poznatky o jiných objektech, které ona zde na půdě Poslanecké sněmovny zmínila. Mimo jiné to, co už jsem řekla, jsou to ony dva velké objekty na Senovážném náměstí v Praze a v České ulici v Brně, které jiným způsobem pro práci s dětmi a mládeží by bohužel nešlo uhájit. Skutečně by muselo dojít k jejich prodeji a to kolega Turek velmi dobře ví. Nechávám na jeho zvážení, jak se k tomu on osobně postaví.

Proč se zmiňují pouze menší organizace? Domnívám se, že i menší organizace v tomto třetím kole znovu dostanou šanci. Jeden z kolegů poslanců ještě předtím, než byl zákon propuštěn prvním čtením, už zná jeden nadační fond, který má zájem. Je to opravdu malé občanské sdružení, nebudu je zde citovat, ale myslím si, že i tento návrh je opodstatněný.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozumím tomu, že se všeobecně tuší, že se schyluje k polední pauze. Sděluji vám, že polední přestávka bude dostatečně dlouhá, protože je na ni plánována spousta programů, tak bych vás chtěl poprosit, abyste ještě několik málo minut vydrželi a pozorně sledovali projednávání tohoto bodu, abych nemusel přerušovat ty, kteří hovoří, a nemusel vás, dospělé lidi, napomínat a žádat o klid. Děkuji za pochopení.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Já se velmi omlouvám, ale kolega mě vyzval plamenně k tomu, abych mu odpověděla, a já jsem se snažila. Nechci vás dále zdržovat.

V tuto chvíli mám ale ještě návrh, spíše procedurální. Navrhuji, aby byla zkrácena doba pro projednání návrhu zákona o 10 dnů, tak abychom stihli zákon projednat na zářijovém zasedání Poslanecké sněmovny. Takže navrhuji zkrátit dobu pro projednání o 10 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pokud nejsou další přihlášky do rozpravy, rozpravu končím, a pokud paní poslankyně Šedivá nechce v tuto chvíli vystoupit, nemusí, a slovo dám panu poslanci Zbyňku Novotnému, aby jako zpravodaj pro prvé čtení předložil sněmovně k hlasování návrhy.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Vážený pane předsedající, zazněly zde tři návrhy, a to návrh na zamítnutí, návrh na přikázání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu k projednání a návrh na zkrácení lhůty o 10 dnů.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Jako první podrobíme hlasování návrh na zamítnutí této předlohy. Prosím, abyste se znovu přihlásili.

Zdá se, že jsou přítomni všichni, kteří hodlají hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 40. Kdo souhlasí, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 182 hlasujících pro 42, proti 117. Tento návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP