(17.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Já věřím, že tento proces bude pozitivní a že neovlivní negativním způsobem situaci v našem bankovnictví a neovlivní negativním způsobem hodnocení způsobu privatizace a transformace našeho bankovního sektoru v minulém období.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Michal Kraus a poté s faktickou poznámkou pan poslanec Mládek.

 

Poslanec Michal Kraus: Já se pokusím reagovat skutečně fakticky. Stále častěji nám tady naši kolegové a oponenti z ODS vytýkají, že nehovoříme pravdu a zkreslujeme fakta. Já si myslím, že pokud nám to vytýkají, měli by se sami držet toho, co chtějí.

Především pan kolega Nečas hovořil o tom, že ODS nemohla nic dělat ve volebním období po roce 1996, protože měla vlastně menšinovou vládu a navíc ještě velmi silná KDU-ČSL ve vládě zablokovala všechno, co se zablokovat dalo. Menšinová vláda v roce 1996 existovala pouze několik měsíců, zhruba od listopadu 1996 se tato menšinová vláda jistými kroky zde ve sněmovně, které si jistě všichni pamatujete, stala vládou většinovou. To za prvé.

Za druhé, myslím si, že by bylo dobře, kdyby se začalo zcela veřejně diskutovat o Modré šanci, protože občané by velmi dobře věděli - a já si myslím, že i odboráři - že se nejedná o rovnou daň jenom u daně z příjmů, ale jednalo by se také o rovnou daň například u DPH, což by znamenalo, že všechny základní potraviny, dětské oblečení a všechny další záležitosti by se zdražily o 10 až 15 %. A právě tyto změny by vyvolaly inflaci, vyvolaly by takové pohyby, které by mohly devalvovat nejen úspory, ale dostaly by celou řadu občanů do oblasti sociální potřebnosti. Já si myslím, že by bylo dobře, kdyby se občané, i ti, kteří dnes nesouhlasí s touto reformou -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, přihlásil jste se k faktické poznámce. Nemůže trvat déle než dvě minuty!

 

Poslanec Michal Kraus: Ano. Chtěl bych říci, že Modrá šance skutečně znamená velmi mnoho, ale chtěl bych upozornit, že bych se nechtěl dožít toho, abychom prostřednictvím Modré šance všichni zmodrali.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Znovu všechny upozorňuji, ještě než dám slovo k faktické poznámce v délce dvou minut panu kolegovi Mládkovi, že diskusi k jinému tématu jsem připustil pouze u těch, kteří mají přednostní právo a mohou mluvit k čemukoliv, to znamená u pana ministra financí Sobotky a předsedy klubu ODS. Ostatní jsem vedl k pořádku.

Nyní má slovo k faktické poznámce pan poslanec Mládek.

 

Poslanec Jan Mládek: Pane předsedající, já jsem byl napaden a osloven, mohu tedy reagovat i k tomu, co není tématem diskuse?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ve faktické poznámce v délce dvou minut.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, musím reagovat na některé zjevné nepravdy a demagogie, které řekl pan předseda Tlustý. Je samozřejmé, že IPB, když byla v krizi, měla odhadovanou ztrátu někde mezi 50 mld. až 80 mld. Kč. Samozřejmě se v té době vědělo, že pokud bude tzv. nepřátelské převzetí, bude cena daleko větší.

Já bych chtěl říci, že já osobně a pan ministr Mertlík jsme dělali všechno možné i nemožné a byli jsme ochotni jednat třeba s čertovou babičkou, aby se vyjednalo ono přátelské převzetí. Co znamenalo přátelské řešení? Podotýkám, že to znamenalo dát dodatečné peníze lidem, kteří vyrobili ztrátu, o které dnes víme, že je 68 mld. Reakce ovšem vždy byla taková, ať již od Nomury, nebo od managementu, že řekli, že mají-li dát tzv. nové peníze, tak musejí mít zajištěno, že jim tyto peníze přinesou zisk. Nebyli ochotni nést zodpovědnost za fungování banky. Pak samozřejmě nezbylo nic jiného než nepřátelské převzetí a to je varianta dražší.

To ale nebylo něco, co by zavinila vláda sociální demokracie, protože celá kauza IPB má své hluboké dějiny v dobách divoké privatizace, kdy za vlády vedené ODS došlo k tomu, že různými účetními triky najednou Fond národního majetku neměl většinu, měl tam třetinu, a najednou tato třetina byla prodána za minimální peníze firmě Nomura, která nepřevzala odpovědnost za tuto banku a tvářila se pouze jako investiční bankéř, který chce vydělat na některých prodejích, jako je Plzeňský Prazdroj. To se jí také podařilo, ale o banku se nestarala.

Chtěl bych poprosit pana předsedu Tlustého, aby si také vzpomněl na vlastní účast, na účast jeho strany na divoké privatizaci IPB a na tom, kam se banka dostala.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Mládkovi, že překročil jen minimálně svůj čas vyměřený k faktické poznámce.

Ještě s přednostním právem předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Rovněž faktická poznámka. Ta zní, že IPB byla nikoliv Nomuře, ale Saluce, vládou odsouhlasené speciální instituci, která na sebe nebrala žádné závazky, protože je na sebe nebral ani stát, privatizována rozhodnutím a v době Tošovského vlády, v době, kdy ministrem financí byl pan kolega Pilip z Unie svobody. To jen proto, aby tu nebyly uváděny nepřesné informace. To byla chybná rozhodnutí této vlády, mimochodem chybná rozhodnutí, která podle mého názoru významným faktorem omezují šanci České republiky v arbitráži, která je vedena.

Oněch 160 miliard, které jsem tu uváděl, nejsou konečnou částkou. Já jsem pouze nechtěl předbíhat událostem a naznačovat vývoj, který je velmi pravděpodobný. Až ten vývoj skončí, stane se neuvěřitelná věc, pane kolego - vámi zvolené řešení IPB bude stát Českou republiku více, než kolik byla celková hodnota všech vkladů v této bance. Vznikne naprosto prokazatelný stav, dokazující chybnost vašeho tehdejšího postupu, protože bude platit jednoduchá teze: kdyby byl býval stát všem vkladatelům vyplatil všechny vklady v plné výši, byla by banka zcela očištěna a její veškerý majetek mohl být prodán v otevřené soutěži zájemci, přičemž celková bilance nákladů státu by byla zřetelně nižší, než je ta dnešní, prostě proto, že prodej očištěné banky po výplatě všech vkladů by vynesl desítky miliard Kč a celková bilance by se přiblížila původním očekávaným 60 mld. až 80 mld.

Na závěr znovu opakuji otázku. Pane premiére, kdo je zodpovědný za ztrátu 100 mld. Kč, vzniklou díky špatnému rozhodnutí vaší vlády a vlády pana premiéra Zemana v roce 2000? Prosím o odpověď. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Tlustému. Jen škoda, že se nikdo neptá, kde je těch 68 mld., kde skončily z toho minusu.

Ještě s faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Mládek.

 

Poslanec Jan Mládek: Dámy a pánové, budu velmi stručný. Pan předseda Tlustý má samozřejmě pravdu - privatizaci dokončil pan ministr Pilip a to byla asi jeho hlavní chyba, že nezastavil privatizaci, která byla rozjeta v době vlád vedených ODS.

Ekonomické kalkulace pana předsedy, kdy tam chce nejprve vrazit 300 mld., a pak si myslí, že vydělá 60 mld. a že je to výborný "kšeft", by měli posoudit jiní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. S faktickou poznámkou přednostně před panem ministrem bude hovořit pan poslanec Exner. Jde o postup podle § 60, faktická poznámka je dříve než řádné vystoupení.

 

Poslanec Václav Exner: Souhlasím s tím, že takzvaná reforma veřejných financí předkládaná sociálně demokratickou vládou je hodná kritiky. Velmi pravděpodobně situaci zhorší a nevyřeší. Souhlasím také s tím, že jak představitelé předchozích vlád, tak současné vlády mají problémy kolem bank a mohou si vyčítat odpovědnost. Těžko najdeme ty odpovědné.

Avšak k návrhu ODS na rovnou daň, rovný odpočet, rovnou sociální dávku si myslím, že by bylo třeba ještě doplnit rovný příjem všech osob bez ohledu na to, jestli pracují, nebo nepracují, mladých i starých. Když to, vážení přátelé, doplníte, tak tady budeme mít něco, co jsme tu ještě neměli, ačkoliv máme jeden úřad, který to zkoumá, a zákon, který to odsuzuje - totiž komunismus. Blahopřeji vám. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Exnerovi. Řádně přihlášen s přednostním právem je pan ministr Sobotka a potom stále připravený pan poslanec Opálka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Velmi se omlouvám panu poslanci, který je řádně přihlášen. Budu už velmi stručný.

Já si myslím, že to, co zde prohlásil předseda poslaneckého klubu ODS, určitým způsobem vypovídá o tom, jak se v této Poslanecké sněmovně velmi často argumentuje. Říkají se zde skutečnosti, které jsou objektivní pravdou, ale ta pravda se prostě neřekne celá.

Když se vrátím k tomu, co zde prohlásil předseda poslaneckého klubu ODS, tak on zde prohlásil zcela zřejmou objektivní pravdu. Ano, privatizace IPB byla dokončena za vlády Josefa Tošovského. To je objektivní pravda, všichni si to můžeme ověřit a dohledat v příslušných dokumentech.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP