(11.00 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Ať již jsou to snahy o vyšší zdanění alkoholu a cigaret, o jiné nastavení pravidel účetnictví. Nicméně myslím si, že je to příliš málo jednotlivostí na to, aby tato reforma, takzvaná, byla z naší strany možná beze změn, bez akceptace našich vážných připomínek k podpoře.

Jsem přesvědčen o tom, že to, čeho jsme byli svědky v uplynulých dnech v médiích, tzn. ty reakce některých poslanců vládní koalice, jsou reakce lidí, ve kterých se probudila čest nebo smysl pro povinnost, smysl pro odpovědnost k vlastnímu volebnímu programu, pod kterým byli zvoleni do této Poslanecké sněmovny. Protože tento soubor dárečků je skutečně velkým testem opravdovosti, velkým testem věrnosti volebnímu programu. A už jenom to, že s tím vláda přišla, by mohlo být a také je, řadou občanů - přiznám se, že mnou také - vnímáno jako velký podvod na voličích a velký ústup od předvolebních slibů.

Dá se říci, že pan premiér a jeho vláda se v současné době chová, ale bohužel i ona Modrá šance to tak deklaruje, že se chovají jako obrácený Jánošík. I ti i oni chtějí chudým vzít a bohatým dát. Ten dáreček zaplatí občané, občané, kteří už nemají z čeho, protože v případě schválení musí jít do podstaty svých již tak omezených rodinných rozpočtů. A já se chci zcela vážně zeptat - o co ještě možná lze obrat důchodce, o co ještě lze obrat mladou začínající rodinu nebo třeba matku samoživitelku se základním platem na úrovni minimální mzdy?

Aby bylo jasno. Poslanci za KSČM nejsou a nikdy nebyli pouhými bezduchými kritiky za každou cenu. Je zřejmé, a uvědomujeme si to velmi vážně, že se v této zemi prostě musí něco stát. Ale změny musí vést k oživení ekonomiky, změny musí vést k podpoře exportu, změny musí vést ke zlepšení situace občanů. A toho nelze dosáhnout cestou pouhých - navíc jednostranně orientovaných - úspor.

Chceme proto, pokud dárkový balíček reformních zákonů projde prvním čtením, přijít v dalším procesu projednávání s řadou vlastních pozměňovacích návrhů. A proč to neříci. Ty návrhy samozřejmě konzultujeme s veřejností, konzultujeme se zástupci odborů a dalších sdružení, která sdružují občany této země, a přiznám se, zejména ty občany, kteří tvoří většinu, ať už jsou to důchodci, ať už jsou to zaměstnanci, ať už jsou to lidé, kteří mají hluboko do kapsy, protože ne vlastní vinou se ocitli na jednom z nejnižších prahů sociálního žebříčku. Chceme, aby těmito návrhy byla ona takzvaná reforma, která by chtěla ozdravit veřejné finance, aby to břemeno ozdravění veřejných financí prostě nenesli ti, kteří na to už nemají. Mluvil jsem i o drobných a středních podnikatelích a živnostnících vedle oněch rodin, důchodců, zaměstnanců, mluvil jsem ale také o učitelích, o zemědělcích. Prostě podle nás tyto kategorie lidí, tito občané nesmějí být "dojnou krávou", která má zaplatit svým byť malým, ale přece jenom pro ně významným přínosem, "výdojem", za chyby jiných.

Z uvedených důvodů prohlašuji jménem klubu komunistických poslanců, že to, co se nám předkládá jako takzvaná reforma veřejných financí, je v této podobě pro nás naprosto nestravitelným soustem, a proto od nás ani nelze čekat, že tento pokus na lidech budeme podporovat.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z levé části jednací síně.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další vystoupí místopředseda Poslanecké sněmovny pan Ivan Langer, připraví se poslanec Martin Kocourek.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych dříve, než se vyjádřím k tématu, což je takzvaná reforma veřejných financí, zareagoval na svého předřečníka a na jeho příměr o stavebních firmách a stavbě domu. Jako každý komunista, má i kolega Kováčik velmi krátkou paměť a zapomněl na to, že ještě předtím, než zde začaly působit - přijmu-li onen příměr - ony stavební firmy, tady 40 let fungovala firma, která měla ve svém logu srp, kladivo a rudou hvězdu. Tato firma se ale nezabývala stavební činností, tato firma se 40 let zabývala výhradně demolicí. (Slabý potlesk z pravé části sálu.)

Ve svém vystoupení - myslím si, že je dobře, aby si to pan kolega Kováčik uvědomil - na rozdíl od kolegů, kteří hovořili o tom, co bude, když tento reformní balíček bude, se chci zaměřit na to, co v tomto balíčku - a nejen na to, co v tomto reformním balíčku, který já bych spíš nazval reformní rakvičkou, je, ale i na to, zda to, co tam je, odpovídá tomu, co jeho tvůrci slibovali, že tam bude. Kdybych byl levicový volič, kdybych byl levicově orientovaný občan a kdybych v minulých volbách volil kteroukoliv ze stran dnešní vládní koalice, asi by mi dnes nezbývalo, než spolu se stejně tak levicově orientovaným básníkem Františkem Gellnerem zvolat: Všichni mi lhali, všichni mi lhali, blázna si ze mě dělali! Kdybych to aktualizoval, asi bychom společně volali: Špidla, Mareš a Svoboda mi lhali, sociální demokraté, unionisté a lidovci nám lhali a tito všichni si z nás blázny dělali!

Pokud si myslíte, že se mýlím, tak zkuste si společně se mnou udělat stručnou rekapitulaci toho, co politici sociální demokracie, lidovců a unionistů před volbami slibovali, a toho, co nyní ti samí politici v tomto tzv. reformním balíčku, jinak rakvičce, navrhují.

Začnu nejprve nejsilnější vládní stranou. Socialisté tehdy prostřednictvím svůdného letáku svého milého, sympatického Socánka slibovali všem rodinným příslušníkům opravdu velmi pozoruhodné věci. Dceři Evě milý Socánek slíbil např. zvýšení státní podpory stavebního spoření. Podíváte-li se do reformní rakvičky, zjistíte, že my budeme naopak rozhodovat o snížení podpory z 25 na 15 %. Socánek tehdy Evě slíbil zavedení svěřeneckého fondu, slíbil prosazení plošného přídavku na děti. Myslím, že se nepletu, když mohu prohlásit, že o ničem takovém - já dodávám ze svého pohledu: naštěstí - nikdo nikdy neslyšel. Nicméně vedle toho vláda chce zrušit onen příspěvek na dopravu.

Podívejme se na to, co Socánek slíbil synu Pavlovi. Tomu slíbil podporu elektronického obchodu a telekomunikací. O tomtéž ještě s větší pompou hovořil elektronický Vladimír, zvaný E-Vladimír, ve společném volebním programu lidovců a unionistů. Jaká je skutečnost dnes? Vláda přesouvá telekomunikační služby z 5% sazby DPH do sazby 22%, a já si kladu otázku, zda to je nejenom v souladu s tím, co nám jak Socánek, tak Vladimír slibovali, ale zda to je opravdu cesta k rozvoji telekomunikačních služeb a internetu.

Když jsem se díval na to, co Socánek sliboval tetě Kláře, to je učitelka, tak té slíbil Socánek každoroční zvyšování platu. Vláda se dnes demonstrativně a populisticky zaklíná tím, jak zmrazí platy ústavním činitelům. Ale podíváme-li se na to podrobně a detailně, je to jenom proto, aby tímto gestem odvedla pozornost od toho, že tetě Kláře Socánek sice něco slíbil, ale "skutek utek".

Socánek nezaměstnaným členům této ideální rodiny nabulíkoval, že socialisté budou intenzivněji bojovat proti nezaměstnanosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP