Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
23. července 2003 v 9.03 hodin

Přítomno: 197 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Zahajuji druhý jednací den 19. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, respektive mi oznámili, kdo z vás požádal a následně také dostal, což je podmínkou, náhradní kartu.

V tuto chvíli konstatuji, že mi nebyly doručeny žádné omluvy neúčasti poslankyň a poslanců na dnešním jednání sněmovny.

Pan kolega Dub má náhradní kartu č. 12.

Pro vaši informaci a osvěžení paměti konstatuji, že včera jsme vyslechli úvodní slova navrhovatelů a zpravodajů k bodům 5 až 15, a nyní bychom měli přistoupit k obecné, sloučené obecné rozpravě. Chci poprosit jednotlivé zpravodaje, aby sledovali průběh, obsah rozpravy tak, aby po jejím ukončení mohli předkládat příslušné návrhy a usnesení, respektive návrhy k hlasování.

V tuto chvíli vám chci sdělit, že mám 16, respektive 17 přihlášek.

Pan kolega Skopal má náhradní kartu č. 23.

Dříve než přistoupíme k rozpravě ještě bych chtěl požádat autora této přihlášky do rozpravy, který se sice dokáže podepsat, ale způsobem zcela nečitelným, aby se mi pokusil přihlásit a identifikoval sám sebe tak, abych mu mohl udělit slovo, až na něj přijde místo, prostor a pořadí.

Prosím všechny kolegyně a kolegy, aby zaujali svá místa, zklidnili se tak, abychom v jednacím sále vytvořili atmosféru důstojnou k závažnosti tématu, které projednáváme. Myslím, že členové vlády se mohou klidně posadit.

Kolegyně a kolegové, ještě pro zklidnění atmosféry v sále vás seznámím s pořadím jednotlivých přihlášek, tak aby si mohli udělat představu ti z vás, kdo jste přihlášeni, kdy se můžete dostat ke slovu. Jako první k reformě vystoupí předseda vlády, poslanec Vladimír Špidla, poté je přihlášen předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý, pak poslanec Doktor, Kocourek, Kováčik, Langer, opět Kocourek, Braný, Vojíř, Filip, Gongol, František Beneš, Dolejš, Cabrnoch, Krajíček, Říman, Patočka, Recman a Páralová. Počet přihlášených dosáhl počtu dvaceti.

 

Zahajuji sloučenou obecnou rozpravu (k bodům 5 až 15) a uděluji slovo prvnímu přihlášenému, kterým je poslanec a předseda vlády Vladimír Špidla. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Reforma veřejných financí je úkol, který doposud žádná vláda nezačala plnit v tak komplexním pojetí jako vláda současná. Je to současně i úkol, který v sobě nese mnoho rozporů, mnoho napětí a mnoho politického rizika, a je nepochybně zřejmé, že žádná vláda se do takovéhoto úkolu nepouští ráda, protože problémy, které vyvolává, jsou jistě napjaté a vzrušující a mohou s sebou nést ztrátu politických bodů alespoň po přechodnou dobu. Přesto se vláda, která je v ústavní odpovědnosti, k tomuto kroku rozhodla.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP