(15.40 hodin)

Poslanec Petr Krill: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, omlouvám se, ale zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem ano, ale mám tam ne.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zpochybňujete hlasování. Dobře. Pan poslanec Krill zpochybňuje toto hlasování. Budeme hlasovat o této námitce.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tuto námitku pana poslance Krilla, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 10 z 200 poslanců pro hlasovalo 169, proti 5. Námitka byla přijata.

 

Budeme znovu hlasovat. Bude to hlasování o návrhu pana poslance Michala Doktora na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 11 skončilo. Z přítomných 200 poslanců pro 99, proti také 99. Návrh na zamítnutí nebyl přijat.

 

Ptám se, jestli ještě někdo zpochybňuje toto hlasování. Nezpochybňuje.

Končím druhé čtení tohoto návrhu a končím projednávání bodu číslo 3 dnešního programu.

 

Dalším bodem programu je bod číslo 4, kterým je

 

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o spotřebních daních
/sněmovní tisk 318/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády by měl předložený návrh uvést ministr financí Bohuslav Sobotka. Neučiní tak. Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 318/1.

Prosím, aby se slova ujal aspoň zpravodaj výboru pan poslanec Miroslav Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, na své 17. schůzi 16. července bezprostředně po usnesení k vládnímu návrhu zákona o spotřebních daních přijal rozpočtový výbor i 216. usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně vyjádřit souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o spotřebních daních, s následujícími pozměňovacími návrhy. Doporučuji přijmout toto usnesení.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které jsem neobdržel žádné písemné přihlášky, takže se ptám, jestli se do ní nyní někdo hlásí. Zdá se, že do obecné rozpravy se nikdo nehlásí. Končím obecnou rozpravu.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Miloslav Vlček.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrh k tisku 318 k části sedmé.

Nový bod 1 §8 odst. 1 písm. b) zní: Rozhoduje na základě žádosti o povolení k zajištění celního dluhu globální zárukou pro režim národního tranzitu a o povolení nezajišťovat celní dluh v národním tranzitu.

Dosavadní bod 1 se označuje jako bod 2.

Nový bod 3: V §11 na konci odstavce 1 se tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno v), které zní: rozhoduje na základě žádosti o povolení zajištění celního dluhu globální zárukou pro jiné operace než režim společného tranzitu a národního tranzitu.

Dosavadní body 2 až 6 se označují jako body 4 až 8.

Článek 24 zní: Tento zákon nabývá účinnosti dne 1. ledna 2004 s výjimkou části páté a článku 8 bod 1, 2 a 3, které nabývají účinnosti dnem vyhlášení.

Pak zde mám dvě krátké legislativně technické úpravy.

1. Část 11 se zrušuje, dosavadní části 12 až 23 se označují jako části 11 až 22.

2. V nově označené části osmé se slova "články 1 a 2" nahrazují slovy "články 1, 2 a 3."

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji. Připomínám, že probíhá podrobná rozprava. Přihlášky do ní nejsou. Pokud se ani nyní nikdo nehlásí do podrobné rozpravy, podrobnou rozpravu končím.

Závěrečná slova už asi žádná neuslyšíme. Nemáme ani o čem hlasovat, takže končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji zpravodaji i panu ministrovi. Končím projednávání bodu číslo 4.

 

Dalším bodem dnešního programu je pátý bod, kterým je

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb.,
o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 402/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh by měl uvést ministr financí Bohuslav Sobotka.

Než promluví pan ministr, udělil bych slovo předsedovi poslaneckého klubu panu poslanci Tlustému.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolil jsem si požádat o toto vystoupení už na začátku schůze, takže se omlouvám panu ministrovi. Asi na to bylo zapomenuto.

Dovolte mi přednést návrh na sloučení rozpravy ke všem návrhům, které vláda prezentuje jako součást reformy veřejných financí pod body 5 až 15. Bereme vážně prohlášení premiéra vlády Špidly, že s přijetím těchto jedenácti zákonů spojuje vláda svou další existenci. Rovněž bereme vážně, že tyto návrhy vytvářejí ucelenou soustavu pod názvem "reforma veřejné správy", a domníváme se, že ku prospěchu efektivního jednání této Poslanecké sněmovny je, aby rozprava probíhala ke všem těmto návrhům najednou místo toho, aby se argumenty opakovaly jedenáctkrát neustále dokola.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Vyslechli jsme návrh pana poslance Tlustého sloučit rozpravu k jedenácti bodům. Hlásí se pan místopředseda Filip, kterému ještě udělím slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, podporuji sloučení obecné rozpravy ke všem zákonům v prvém čtení od bodu 5 do bodu 15, ale nikoliv do jediného bodu, protože jsem přesvědčen o tom, že v každém státním rozpočtu jsou dva základní oddíly, které je třeba rozlišovat, a tím také argumentovat, a argumentovat věcně, nikoliv pouze politicky.

Proto jsem přesvědčen o tom, že je potřeba, aby byla sloučena rozprava k bodům 5, 6, 7, 8 s tím, že je to jeden balík zákonů, které se týkají vlastně příjmové stránky státního rozpočtu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP