(14.50 hodin)
(pokračuje Vaculík)

Dovolte mi, abych poděkoval předkladateli novely tohoto zákona, neboť ji považuji za nanejvýš potřebnou a dobře připravenou.

Závěrem mi dovolte doporučit vaší ctěné Poslanecké sněmovně schválit projednávanou novelu ve znění postoupeném Senátem. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také vám děkuji, pane senátore. Ukazuje se, že další přihlášky do písemné rozpravy nejsou. Ptám se, jestli se někdo hlásí do rozpravy nyní. Pokud tomu tak není, tak rozpravu končím.

A pravděpodobně nic nebrání tomu, abychom přistoupili k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Opakuji, že k přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Než budeme hlasovat, tak vám ještě přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, ve znění zákona č. 253/2001 Sb., a některé další zákony, podle sněmovního tisku 171/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 171/6." Takto zní usnesení.

Ještě vás odhlásím, prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Zahajuji hlasování o tomto textu usnesení. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 6. Z přítomných 198 pro hlasovalo 97, proti 90. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců. Potřebný počet hlasů už je nastaven.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, ve znění zákona č. 253/2001 Sb., a některé další zákony, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 171/5.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 7. Z přítomných 196 poslanců pro hlasovalo 124, proti 57. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Děkuji zpravodaji i panu senátorovi. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem dnešního programu je

 

2.
Návrh na zkrácení lhůty pro projednání sněmovního tisku 338
ve výborech Poslanecké sněmovny

 

Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Vilém Holáň a tento návrh uvedl.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, navrhuji zkrácení lhůty pro projednání Protokolu o přistoupení sedmi států střední a východní Evropy k Organizaci Severoatlantické smlouvy o 36 dnů.

Česká republika a ostatních 18 států naší obranné aliance přizvalo Bulharsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko ke vstupu do NATO na pražském summitu v listopadu 2002. Protokol o přístupu musí být ovšem ve všech členských i ve všech kandidátských zemích ratifikován. Prvé čtení Protokolu o přístupu proběhlo v Poslanecké sněmovně na 18. schůzi dne 27. června letošního roku. K dnešnímu dni byla ratifikace ukončena v Kanadě, Norsku, Spojených státech, Dánsku, Maďarsku a Německu. V kandidátských zemích pak na Slovensku a v Rumunsku. Kandidátské země čekají na ratifikaci v členských zemích naší aliance se stejnou netrpělivostí, jako jsme před vstupem čekali my. Zájem o včasnou ratifikaci je nám tlumočen na všech jednáních s členy parlamentů kandidátských států. Včasná ratifikace je nepochybně dobrým zahraničněpolitickým signálem vůči všem kandidátským zemím.

V případě souhlasu sněmovny se zkrácením lhůty může proběhnout druhé čtení protokolu na této schůzi. Připomínám, že při prvém čtení nebylo k protokolu vážnějších výhrad. Opírám se i o tuto skutečnost a doporučuji sněmovně, aby se zkrácením lhůty o 36 dnů vyslovila souhlas.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také vám děkuji, pane poslanče. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Ptám se, jestli se někdo hlásí do této rozpravy. Pokud ne, rozpravu končím.

Budeme hlasovat o následujícím usnesení: "Poslanecká sněmovna zkracuje lhůtu pro projednání vládního návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu návrh na ratifikaci Protokolu o přístupu Bulharské republiky, Estonské republiky, Litevské republiky, Lotyšské republiky, Rumunska, Slovenské republiky a Slovinské republiky k Severoatlantické smlouvě, sněmovní tisk 338, ve výborech Poslanecké sněmovny o 36 dnů.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 8. Z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 153, proti hlasovalo 37. Návrh usnesení byl schválen.

 

Končím projednávání bodu číslo 2.

 

Dalším bodem dnešního jednání je

 

3.
Vládní návrh zákona o spotřebních daních
/sněmovní tisk 317/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Bohuslav Sobotka. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení tohoto výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 317/1.

Protože ministr nevystoupí, prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Miroslav Kalousek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP