(Na žádost klubu ČSSD přestávka prodloužena do 14.30 hodin. Jednání pokračovalo ve 14.31 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, prosím, abyste se posadili, abychom mohli pokračovat v přerušeném jednání. Avizoval jsem, že budeme hlasovat o návrhu pořadu 19. schůze. O slovo se ale přihlásil místopředseda sněmovny pan poslanec Vojtěch Filip. - Pan poslanec Filip zatím není.

Prosím, pane poslanče, abyste se ujal slova.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, paní a pánové, omlouvám se, že jsem nebyl na první výzvu pana předsedy ve sněmovně, ale věřím, že mé zdržení pochopíte.

Mám jediný důvod svého vystoupení. Podrobně jsem se seznámil s návrhem programu a obsahem dnešní schůze. Dovolte mi, abych vyjádřil své přesvědčení o tom, že schůze není dobře připravena. Nikoliv kvůli programu, ale kvůli tomu, co jednotlivé body obsahují. Za poslední dobu, a počítám všechny návrhy, které jsme sem legislativně dostali cca od roku 1998 - schválně vyjímám rok 1997, kdy byly předkládány tehdejší sněmovně různé balíčky - jsem se nesetkal s tak špatně a nekonzistentně připravenými návrhy zákonů. Aby vládní návrh zákona obsahoval jak gramatické chyby, tak zejména legislativní chyby, kdy se ruší určitý legislativní text, tak aby se v dalších třech paragrafech téhož zákona zachoval, s tím jsem se ještě nesetkal.

Dovolte mi, abych připomněl ministrům této vlády, že mimo jiné jejich povinností je předkládat Poslanecké sněmovně návrhy zákonů v takové podobě, abychom nemuseli pracovat za ně a za aparát ministerstev.

Nezlobte se, vážení páni ministři, s tak lajdáckou prací nehodlám pracovat. Prosím, vezměte návrhy zpět a předložte je znovu alespoň tak, aby byly legislativně, když už ne věcně přijatelné. Děkuji vám. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo vystoupení pana místopředsedy Filipa. Nyní budeme hlasovat o návrhu pořadu 19. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh pořadu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 200 poslanců pro hlasovalo 97, proti 57. Návrh nebyl přijat.

 

O slovo se přihlásil premiér Vladimír Špidla. Prosím, máte slovo, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, stalo se mi to poprvé za dobu hlasování ve sněmovně, avšak hlasoval jsem pro pořad, a mám křížek. Zpochybňuji hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: V této chvíli vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili. Vyslechli jsme námitku poslance Vladimíra Špidly, budeme o ní hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku premiéra, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 3 ze 197 přítomných pro hlasovalo 143, proti 7. Námitka byla přijata.

 

Budeme nyní znovu hlasovat o návrhu pořadu 19. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 4 z přítomných 200 poslanců pro hlasovalo 101, proti 57. Pořad schůze byl schválen.

 

Dříve než přistoupíme k projednávání schváleného pořadu schůze, chci vám oznámit, že předseda Senátu svým dopisem požádal o umožnění vystoupení senátora Josefa Vaculíka v Poslanecké sněmovně, aby mohl odůvodnit stanovisko Senátu k vrácenému návrhu zákona, který budeme projednávat. Stanovisko vám bylo rozdáno do vaší pošty.

 

Přistoupíme k hlasování. Kdo souhlasí, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 5 z přítomných 200 poslanců pro hlasovalo 185, proti 3. Konstatuji, že byl vysloven souhlas s vystoupením jmenovaného senátora.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP