(14.30 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: A nyní prosím zpravodaje, aby nám oznámil postup při hlasování a pak přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy, před hlasováním pak sdělil stanoviska.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Pane předsedo, jakkoli mě můžete samozřejmě okřiknout, protože to je vaše svaté právo, tak tady zazněla taková zásadní dezinformace, že já bych nesplnil svoji roli zpravodaje, kdybych se k ní nemohl vyjádřit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Je mi líto, vy dobře tušíte, o co se jedná.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: V takovém případě prosím předsedu klubu KDU, zda by mi dal pověření promluvit za klub KDU. Ta dezinformace je zásadní. Je zásadní pro hlasování této sněmovny.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, hlásí se předseda klubu KDU pan poslanec Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážený pane předsedo, po krátké konzultaci z pověření klubu KDU-ČSL žádám, aby mohl kolega Kalousek přednést stanovisko klubu KDU-ČSL.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji svému klubu, vám, pane předsedo a všem kolegům za toleranci.

Zazněl tady v příspěvku předsedy klubu KČSM zásadní rozpor mezi tím, že poslanecký klub KSČM všemi deseti chce podpořit zemědělce, ale nemůže hlasovat pro celek zákona, protože nemůže souhlasit s tím, že bude vyplaceno - znovu opakuji ten čas, ten je důležitý: že bude vyplaceno 10,6 miliardy Kč společnosti CME. Dovolte, kolegové, abych tento čas označil za dezinformaci. Společnosti CME samozřejmě bylo vyplaceno 10,6 miliardy Kč na základě nálezu mezinárodní arbitráže. Těchto 10,6 miliardy Kč už Česká republika zaplatila a jsou pryč! Bez ohledu na to, zda tento zákon bude, nebo nebude schválen! V případě výplaty za CME hlasujeme pouze o tom, zde legislativně technicky a formálně budou závazné ukazatele státního rozpočtu dány do souladu s výdaji, které na základě norem vyšších, než je zákon, tento stát už musel zaplatit. Tečka. Konec. Těch 10,6 miliardy je pryč!

To jediné, o čem hlasujeme, jsou 2 miliardy pro české zemědělce. Jestliže v zájmu ryze formálního - protože ten věcný už je pryč - někdo odmítne ten jediný věcný záměr, tak já se musím zásadně ohradit proti tomu argumentu, že podporuje české zemědělce. Protože o ničem jiném teď nebudeme hlasovat.

Já vám děkuji, že jsem vám to směl říci. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: A já vás nyní prosím, abyste nám ještě sdělil to, co je vaší původní funkcí, to je postup při hlasování.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Nyní dovolte, abych se ujal svého úkolu. K vládnímu návrhu byly předloženy dva pozměňující návrhy. Jeden je komplexní pozměňující návrh rozpočtového výboru, který nemění meritum, je pouze legislativně technicky upřesňující. Druhý je komplexní pozměňující návrh, který jsem přednesl já ve druhém čtení, a mění meritum, jakkoli vůči saldu fiskálně neutrálně, mění závazné ukazatele státního rozpočtu na straně příjmů i výdajů.

Z logického hlediska si proto dovoluji navrhnout, aby nejprve bylo hlasováno o mém pozměňujícím návrhu. Pokud nebude přijat, aby bylo hlasováno o pozměňujícím návrhu rozpočtového výboru a poté o vládním návrhu zákona jako o celku. To je můj návrh procedury, pane předsedající.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Návrh zní, abychom nejdřív hlasovali o komplexním pozměňovacím návrhu pod písmenem B pana poslance Kalouska.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Promiňte, pane předsedající, domnívám se, že by bylo nejprve zapotřebí, aby sněmovna vyjádřila souhlas s navrženou procedurou.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá, můžeme tedy odhlasovat proceduru, tak jak byla navržena: nejdříve B, pak pozměňovací návrh A, pak o usnesení jako celku.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, postupovat tímto způsobem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 363 z přítomných 176 poslanců pro hlasovalo 130, proti 3. Návrh procedury byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Navrhuji proto, abychom nyní hlasovali o pozměňujícím návrhu pod písmenem B. Je to pozměňující návrh poslance Kalouska přednesený ve druhém čtení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Předpokládám, že vaše stanovisko je kladné. (Zpravodaj souhlasí.) Ministr? (Ministr souhlasí.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 364 z přítomných 176 poslanců pro hlasovalo 106, proti 22. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Tím se stal návrh pod písmenem A - návrh rozpočtového výboru - nehlasovatelným. Navrhuji, abychom hlasovali o vládním návrhu jako o celku ve znění pozměňujícího návrhu pod písmenem B.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Když dovolíte, přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 579/2002 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2003, podle sněmovního tisku 269, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 365 z přítomných 176 poslanců pro hlasovalo 103, proti 26. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi i zpravodaji. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem našeho dnešního programu je bod číslo

 

67.
Vládní návrh zákona o Antarktidě a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 195/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr životního prostředí Libor Ambrozek a zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Miloš Kužvart. Pozměňující návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 195/5.

V této chvíli otevírám rozpravu, do které přihlášky nemám. Pokud se do ní nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Nevím, jestli má zájem pronést závěrečné slovo pan ministr nebo zpravodaj. (Nikdo se nehlásí.) Pokud tomu tak není, přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Já poprosím zpravodaje, aby oznámil postup, kterým se budeme ubírat. Prosím.

 

Poslanec Miloš Kužvart: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, dovolte mi, abych stručně navrhl proceduru hlasování. Budeme hlasovat podle sněmovního tisku 195/5. Chtěl bych ještě váženou sněmovnu upozornit, že budeme hlasovat o znění zákona o Antarktidě a o změně některých zákonů. K této změně názvu došlo během projednávání v rámci čtení.

Já navrhuji, aby procedura byla následující. V onom zmíněném sněmovním tisku máme pod písmenem A komplexní pozměňovací návrh obsažený v usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Pod písmenem B je totožný komplexní pozměňovací návrh z výboru zahraničního. Pod písmenem C pak je několik pozměňovacích návrhů kolegyně Konečné a pod písmenem D kolegy Hrnčíře.

Navrhuji, abychom nejdříve hlasovali o komplexním pozměňovacím návrhu A, a to v celku, poté by se stal nehlasovatelným komplexní návrh pod písmenem B. Poté navrhuji sněmovně následující proceduru týkající se bodů C a D. Pod písmenem C navrhuji, aby se hlasovaly dohromady pozměňovací návrhy C1 až C5. Chci váženou sněmovnu upozornit, že jde de facto o legislativně technické úpravy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP