(18.20 hodin)
(pokračuje Rychetský)

Na otázku, jestli se cítím odpovědný za tuto délku řízení jako ministr spravedlnosti, tak samozřejmě odpovídám, že ano. V obecné rovině, nejen za tuto, ale za všech 77 tisíc sporů, které v tuto chvíli trvají déle než tři roky v České republice, se cítím odpovědný.

Na otázku, zda já jsem zahájil kárné řízení s některým z odpovědných soudců, odpovídám nikoliv, protože jsem se ministrem spravedlnosti stal v červenci roku loňského, což byl rok 2002. V té době všechny tyto kauzy byly na Nejvyšším soudu na základě dovolání, a přitom byly naposled projednávány na soudech nižších stupňů, to znamená Městském soudu v Brně a krajském, v roce 1997. Takže pokud tam byly neodůvodněné průtahy u některého ze soudců, tak dávno respirovala jednoletá lhůta, ve které lze zahájit kárné řízení.

Bohužel všechno nasvědčuje tomu, že nejdelší dobu bez jakýchkoliv úkonů tato věc ležela na Nejvyšším soudu České republiky. Ale i soudce Nejvyššího soudu, který tuto věc měl přikázánu, bohužel není už soudcem Nejvyššího soudu, takže ani s ním nelze již zahájit kárné řízení. Jediné, co mohu učinit, je, že žádám od předsedy jak Krajského soudu v Brně, tak předsedkyně Nejvyššího soudu, aby mi podrobně zdůvodnili délku řízení, která je skutečně k dnešnímu dni již třináct let.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má místopředseda Poslanecké sněmovny k tomu, aby položil doplňující otázku panu ministrovi. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane ministře, děkuji za odpověď, děkuji za vámi deklarovanou snahu zjistit na Krajském soudu, respektive Městském soudu v Brně, nebo zajistit to, aby v té věci dále nedocházelo k dalším průtahům v řízení, neboť situace je o to absurdnější, že vůči stávajícím studentům nebo představitelům studentské akademické obce bylo vedeno aspoň v rámci přípravného řízení šetření ze strany policie, a dokonce ti, kteří teď vyjádřili podporu svým někdejším kolegům, byli předvoláváni na policii a museli se zpovídat za to, zda svým prohlášením vyslovujícím podporu svým bývalým kolegům náhodou se nedopustili trestného činu. Myslím si, že je to opravdu od listopadu 1989 jeden z nejabsurdnějších případů, které znám, kdy lidé za to, že svobodně vyjádří svůj názor na ty, kteří si v minulosti zadali s komunistickým režimem, jsou v této věci popoháněni a dvanáct let nejsou schopni se domoci spravedlnosti.

Děkuji za vaši avizovanou snahu a věřím, že povede ke zdárnému ukončení celého trapného případu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo udílím místopředsedovi vlády panu Pavlu Rychetskému.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: Přijímám poděkování. Budu se opravdu snažit v této věci udělat maximum. Myslím si ale, že jsou ještě otřesnější případy nepřiměřené délky soudního řízení v České republice. Jak známo, trestní oznámení na studenty bylo odloženo policií se souhlasem státního zastupitelství, aniž by bylo jakékoliv trestní řízení vedeno.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, končím dnešní jednací den. V jednání Poslanecké sněmovny budeme pokračovat příští týden v úterý 8. 7. ve 14 hodin. Budeme pokračovat v projednávání vládního návrhu ústavy, tisk 439, bod 41, který jsme dnes přerušili.

Přeji hezký zbytek týdne a hezký víkend.

 

(Jednání skončilo v 18.24 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP