(14.10 hodin)
(pokračuje Fajmon)

Čili já zde chci upozornit, že český zákon je, jak my říkáme, často papežštější než papež a že zbytečně zatěžuje české podnikatele.

Proto jsem uvítal, že pan ministr ve své odpovědi řekl, že se připravuje novelizace tohoto zákona, která by měla některé problémy, které ve své odpovědi pan ministr rovněž připouští, odstranit. S tím jsem spokojen, z toho mám radost a myslím, že podnikatelé, kteří v této oblasti působí, z toho radost budou mít. Nicméně není zde přesně řečeno, zda dojde k odstranění této nadbytečnosti, kterou náš zákon obsahuje, a zda bude možné dosáhnout stavu, kdy nebude po českých importérech vyžadováno něco, co ani Evropská unie po svých vlastních producentech nevyžaduje.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Do rozpravy se hlásí pan ministr životního prostředí. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane předsedající, členové vlády, dámy a pánové. Pan poslanec Fajmon se ve své interpelaci zabývá problematikou zákona o obalech. Chtěl bych říci, že ten zákon, vlastně u nás svého druhu první, byl přijat v roce 2001, to znamená, že byl připravován před dvěma až třemi lety a v platnost vstoupil 1. ledna roku 2002. Rovněž se s ním shoduji v tom, že implementuje požadavky Evropské směrnice, a jeho námět se týká záležitosti nutnosti označovat obal tou značkou mužíka, který hází použitý obal do koše, to znamená ten "basket man", a toho, že to není obsaženo v Evropské směrnici.

Musím říci, že tomu tak skutečně je, že zákon o obalech stanovuje v § 6 povinnost označovat obaly z hlediska materiálu, z jakého je vyroben, a dále způsob nakládání s použitým obalem.

Evropská směrnice stanovuje v článku 8 povinnost označovat obaly podle druhu obalového materiálu, aby se usnadnil sběr obalů a jejich recyklace, což dále podrobně rozvádí rozhodnutí komise 97/129/ES. To znamená, že ta povinnost označovat obaly podle druhu obalového materiálu v Evropské unii je zakotvena, a tu správně nesou také obaly vyráběné u nás. Je ovšem pravda, že označování způsobu nakládání s použitým obalem, to je ten basket man, směrnice přímo nestanovuje. Země Evropské unie toto označení sice běžně zavádějí a používají především z důvodu zvýšení informovanosti a osvěty občanů o třídění a recyklaci, neboť informace o šetrném nakládání mají být uvedeny pro spotřebitele přímo na obalu, ale zavádějí ho na dobrovolné bázi. To znamená, že je to na rozhodnutí výrobců, zda takové označení na svůj výrobek dá.

Co se týká značky Zelený bod, to je ten Green Point, jedná se o značení podle článku 8 směrnice Evropské unie, ale tento symbol používají evropské systémy autorizovaných obalových společností, a tato značka vypovídá o tom, že uživatel tohoto symbolu je finančně zapojen do systému recyklace a třídění odpadu z obalů.

Označování tedy vychází z požadavků a praxe Evropské unie. A skutečně se ukázaly případy, kdy při dovozu zboží ze země Evropské unie, kde to značení je dobrovolné, tak tato povinnost českého zákona může způsobovat potíže dovozcům a zvyšovat náklady na dodatečné označování.

Ministerstvo životního prostředí připravilo po projednání s ekonomickými resorty a odbornými subjekty návrh novely zákona o obalech. Ta v současné době prošla na tomto plénu prvním čtením a byla přikázána k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, a návrh obsahuje řadu opatření, která povedou k upřesnění rozsahu působnosti zákona o obalech, vedou ke snížení administrativní zátěže podnikatelských subjektů. Ruší se současná administrativně náročná prohlášení o splnění podmínek uvedení obalu na trhu, zjednodušují se podmínky pro odbavení baleného zboží na celnicích a návrh novely také dává možnost výjimky z placení registračních a evidenčních poplatků podle zákona a zavádí ten limit 300 kg obalů na kalendářní rok. Povinnosti označování obalů novela zákona v té vládní verzi nemění. Český normalizační institut ovšem v současnosti pracuje na revizi norem o označování obalů ČSN 770052-2 a ČSN 770053.

Jsem připraven, že v případě, že se skutečně ukáže, a byl bych rád, aby to bylo podrobně diskutováno ve výboru, povinnost označování způsobu nakládání s použitým obalem jako problematická a nadměrně zatěžující, tak je možné v rámci projednávání vládního návrhu zákona o obalech iniciovat úpravu této povinnosti a změnit ji stejně tak, jako je tomu v řadě ostatních evropských zemí, na dobrovolnou aktivitu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. O slovo požádal pan kolega Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo. Milé kolegyně, vážení kolegové. Pan kolega Fajmon nechtěně, protože zřejmě není příliš v obraze, narazil na problém. To je problém obalů, obalového zákona, který v našem posledním vydání, které je teď navrženo ke změně, neodpovídá zcela směrnici Evropské unie a neodpovídá zcela ani těm cílům, které jsou v rámci Evropské unie nyní prodiskutovávány.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP