(12.10 hodin)
(pokračuje Kasal)

Jednalo se o hlasování pořadové číslo 352.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, vážená vládo, při posledním hlasování jsem hlasoval ne, a na záznamu mám ano.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Připomínám, že se jednalo o hlasování týkající se návrhu pana poslance Hynka Fajmona, aby odpověď na jeho písemnou interpelaci se projednávala jako nový první bod v úterý odpoledne. Říkám to správně? (Ano.) Poprosím, aby všichni ti, kteří jsou v tuto chvíli v kuloárech a chtějí se zúčastnit hlasování, přišli do sněmovny.

Viděl jsem zvednutou kartu jako signál pro to, abych vás odhlásil. Prosím o novou registraci.

 

V hlasování pořadové číslo 353 rozhodneme o námitce pana poslance Šuláka proti hlasování číslo 352.

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Šuláka, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 119 přítomných bylo pro 80, proti 19. Námitka byla přijata.

 

V hlasování pořadové číslo 354 budeme znovu rozhodovat o zařazení odpovědi na písemnou interpelaci pana poslance Hynka Fajmona na úterý jako nový první bod.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 354. Kdo s tím souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 123 hlasujících bylo pro 54, proti 51. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dámy a pánové, měli bychom pokračovat v projednávání započatého bodu. Měl by vystoupit pan poslanec Miroslav Ouzký jako zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Nicméně je zde požadavek, aby byl při jednání Poslanecké sněmovny přítomen buď předseda vlády, nebo jím pověřený místopředseda vlády.

Souhlasí pan místopředseda Langer, aby mohl pan poslanec Ouzký přednést svou zpravodajskou řeč? Nesouhlasí. Ještě vyčkám několik málo minut. Myslím, že svým přáním pan místopředseda Langer - bude pan předseda vlády nucen jmenovat několik dalších místopředsedů vlády.

Dám ještě slovo panu poslanci Doktorovi.

 

Poslanec Michal Doktor: Pane místopředsedo, je mi to líto, ale já se hlásím do této prodlevy s přednostním právem v zastoupení pana poslance Tlustého, předsedy poslaneckého klubu, jelikož domýšlím do důsledků obsah rozhodnutí, které právě učinila Poslanecká sněmovna tím, že neumožnila zařadit interpelaci pana poslance Fajmona na úterní odpoledne. Jeho návrh nebyl ničím jiným než korektním pokusem vyhovět tomu, že se pan ministr životního prostředí Libor Ambrozek na dnešní jednání omluvil, nemohl se dostavit a zúčastnit projednání.

Pan kolega Hynek Fajmon navrhl zcela korektně umožnit vystoupit panu ministrovi v úterý odpoledne, až zde přítomen bude. Sněmovna svým rozhodnutím neučinila nic jiného, než znemožnila projednání této věci a znemožnila uplatnit právo dané každému poslanci v této Poslanecké sněmovně. Pan kolega Hynek Fajmon nenavrhoval odložit projednávání své písemné interpelace. O obsahu projednávání takové interpelace jsou přesná ustanovení jednacího řádu.

Sněmovna rozhodla, že se tato interpelace z její vůle - nikoli z vůle poslance Hynka Fajmona - projednávat nebude. To je stav, který v této sněmovně zaznamenán ještě nebyl.

Chtěl bych poprosit zejména pana již nespícího poslance Šuláka, aby se zamyslel nad důsledky svého konání. Ve chvíli, kdy bylo vámi, pane místopředsedo, už zahájeno projednávání jiného bodu, jste zcela svévolně přerušil toto projednávání a umožnil probrat se panu poslanci Šulákovi a zpochybnit toto hlasování. Já jsem si zcela jist, že si nebyl vědom toho, čeho bude dosaženo, ale je zřejmé, že písemná interpelace a odpověď na ni nebude z vůle této sněmovny - nikoliv z vůle poslance, který ji podal - projednána, jak bylo řádně stanoveno.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, vašim argumentům rozumím. Určitě mi dáte za pravdu, že bych byl napaden, kdybych nedal hlasovat o námitce pana poslance Šuláka, protože se blíží polední přestávka, přerušení z důvodu nepřítomnosti předsedy nebo místopředsedů vlády atd., pak bych nemohl vyhovět tomu, aby se o námitce hlasovalo bezprostředně.

V tuto chvíli si myslím, že bude užitečné vyhovět panu poslanci Fajmonovi tím, že se odpověď na jeho interpelaci zařadí jako první bod dnes odpoledne - ať už za přítomnosti, nebo nepřítomnosti pana ministra Ambrozka. Pokusím se, aby zde pan ministr Ambrozek mohl být. Ale prosím, umožněme doprojednání právě rozjednaného bodu.

Souhlasí s tím pan poslanec Fajmon? Souhlasí. Děkuji.

Je přítomen místopředseda vlády a já prosím pana zpravodaje Ouzkého.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji vám, pane předsedající. Pane místopředsedo vlády, paní ministryně, kolegyně a kolegové, děkuji za vskutku excelentní prostředí pro přednesení zpravodajské zprávy. Budu se snažit být rychlý i díky avizovanému požadavku na přestávku pro klub Unie svobody, byť si dost dobře neumím představit, jak budeme schopni se vypořádat s touto normou během několika zbývajících minut.

Nebudu opakovat, co zde řekla paní ministryně. Pravda je, že tato norma, která se dotýká ochrany veřejného zdraví, a tedy každého z nás, každého občana této republiky velmi bytostně, je v podstatě normou technickou. Politický náboj, který v sobě nese, spočívá právě v tom, že se dotýká podnikatelů, školních dětí, obcí, škol, pitné vody atd.

Pravda je, že převážná její část, která se týká norem pitné vody, je převzetím platných norem Evropské unie. Další její části, které jsou různorodé a zahrnují jak sledování vod v přírodních koupalištích, tak vytvoření hygienických podmínek ve stravování dětí, tak nakonec i sběr informací o každém z nás v zájmu ochrany veřejného zdraví. Proto se jedná o novelu uchopitelnou velmi obtížně a velmi různorodou.

Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví na své 12. schůzi, konané dne 5. června 2003, tuto normu projednal a přijal k ní několik pozměňovacích návrhů. Chtěl bych požádat tuto sněmovnu, aby odsouhlasila, aby za základ projednávání ve druhém čtení byl přijat právě produkt odsouhlasený na této zmiňované schůzi výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP