(11.30 hodin)
(pokračuje Kasal)

Hlásí se pan poslanec František Beneš.

 

Poslanec František Beneš: Pane předsedající, dámy a pánové, zpochybňuji hlasování. Nenaskočilo mi nic, jsem samozřejmě pro přijetí tohoto usnesení, jak jste mohli pochopit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozhodneme o vaší námitce v hlasování pořadové číslo 345, které jsem zahájil. Kdo s námitkou souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 127 hlasujících bylo pro 104, proti byli 3.

 

Budeme opakovat předešlé hlasování o usnesení, které jsem už tady před chviličkou sdělil.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 346. Kdo souhlasí s usnesením na zamítnutí nebo vyslovení nesouhlasu s odpovědí ministra Škromacha? Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 129 přítomných bylo pro 63, proti také 63.

 

Takže ani toto hlasování nezjevilo většinové stanovisko pro podporu návrhu pana poslance Gongola. Počkám na kontrolu. Hlásí se paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, nezpochybňuji toto hlasování, ale upozorňuji, že jsem hlasovala ano, a ve sjetině mám křížek. Prosím o změnu ve stenozáznamu. Děkuji. Mé upozornění se týká posledního hlasování č. 116.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To asi ne, ale pořadového čísla 346 - 116 je bod.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji vám, pane předsedo. V každém případě se to vztahuje k poslednímu hlasování, ke kterému dospěla tato sněmovna.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za toto upřesnění. Netuším, o čem jsme hlasovali v hlasování 116, a možná byste mohla mít potom výhrady k tomu, že jsem vás na to neupozornil.

Takže končíme projednávání této interpelace.

Budeme se zabývat interpelací pana poslance Hynka Fajmona na ministra pro místní rozvoj Pavla Němce ve věci bezplatného poskytování údajů z katastru nemovitostí obcím. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 333.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, interpeloval jsem pana ministra pro místní rozvoj ve věci poskytování údajů z katastru nemovitostí pro obce a města v České republice. Na základě analýzy ustanovení § 13 odst. 3 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znění, a § 22 zákona č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí, a § 11 vyhlášky č. 162/2001 Sb., o poskytování údajů z katastru nemovitostí České republiky, se domnívám stejně jako paní starostka města Sadská, která se na mne s touto žádostí obrátila, že stavební úřad tohoto města splňuje kritéria pro bezplatné poskytování dat v elektronické podobě nebo na příslušných nosičích. Z reakce ředitele katastrálního úřadu však vyplývá, že tato zákonná ustanovení si takto nevykládá.

Proto jsem se obrátil s dotazem na ministra pro místní rozvoj s žádostí o odpověď na dvě otázky. Zda mají obce a města, respektive jejich stavební úřady, právo na bezplatné poskytování dat z příslušných katastrů nemovitostí. Zda tedy ustanovení zákona toto umožňuje, nebo neumožňuje. Za druhé. Jestli tomu tak je, zda je možné se odvolat proti rozhodnutí katastrálního úřadu, pokud zamítne poskytování těchto údajů obcím.

Pan ministr mně odpověděl na interpelaci dvoustránkovým dopisem, ve kterém sděluje, že podle jeho názoru současná právní úprava nepostihuje bezúplatné poskytování hromadných elektronických dat katastru nemovitostí jednoznačným způsobem. Na moji otázku tedy neodpověděl, protože zde není jednoznačně řečeno, zda mají obce, nebo nemají nárok na bezplatné poskytování dat.

Za sebe říkám, že nevím, jak to má být správně, zda je správné, aby obce měly možnost získávat tato data bezplatně, nebo neměly, nicméně se domnívám, že je nutné, aby platilo nějaké jednotné pravidlo pro všechny obce a města v celé České republice, a nikoliv aby byl stávající stav, kdy některé obce v některých okresech tyto data získávají bezplatně a některým obcím je naopak tento přístup odepřen. Proto nemohu s odpovědí na interpelaci souhlasit a navrhl jsem projednání odpovědi na tuto interpelaci na zasedání Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hynku Fajmonovi. Otevírám rozpravu. Do rozpravy se hlásí pan ministr Němec, má přednost před panem poslancem Františkem Benešem. Pan ministr Němec nechce využít své přednosti. Hovořit bude pan poslanec František Beneš.

 

Poslanec František Beneš: Pane předsedající, dámy a pánové, rád bych doplnil odpověď pana ministra na otázku, na který orgán státu se má obec obrátit, odmítne-li katastrální úřad poskytnout bezplatně údaje v rozsahu stanoveném zákonem. Vedle Českého úřadu zeměměřického a katastrálního se obec může obrátit na příslušný zeměměřický a katastrální inspektorát. Ten totiž vykonává kontrolu a dohled nad činností katastrálních úřadů při vedení a správě katastru. Tento údaj jsem v odpovědi pana ministra postrádal a možná je to právě proto, že interpelace nebyla směrována na ministra, který má ve své kompetenci resort ČÚZK. Tím je totiž ministr zemědělství.

K problematice bezplatného poskytování údajů katastru obcí bych rád doplnil, že zákon o obcích skutečně stanoví povinnost orgánům státu poskytovat na požádání bezplatně údaje a informace potřebné pro výkon jejich působnosti. I v zákoně o katastru je stanoveno, že stanoví-li právní předpis povinnost předávat údaje jiným orgánům, děje se tak bezplatně. Katastrální úřady proto podle toho, co znám, a podle mých informací bez větších problémů vyhovují jednotlivým žádostem obcí na bezplatné poskytnutí údajů, které jsou odůvodněny konkrétním účelem, který vychází z právních předpisů upravujících působnost obce. Jako příklad lze uvést výpisy vlastního majetku obce nebo podklady pro územní plán.

Spory ale vznikají, když některé obce požadují kopie souborů všech dat o nemovitostech a případně i katastrálních map z celého území obce a jejich pravidelnou, například měsíční nebo čtvrtletní aktualizaci. Takové požadavky podle mne výrazně překračují rámec vymezený zákonem, neboť jistě nelze tvrdit, že údaje o úplně všech nemovitostech a právních vztazích potřebují obce pro výkon své působnosti. Pokud tedy obce na takto široce formulovaných požadavcích trvají, vyžadují katastrální úřady za jejich poskytnutí úhradu.

Považuji za vhodné, aby úhrada nákladů na pořízení předávaných dat byla účtována vždy, a to i tehdy, budou-li data předávána bezplatně.

Dovolte mi ještě jednu poznámku. Jednorázové předání katastrálních dat na obce, ať zdarma, nebo za úplatu, totiž vůbec nic neřeší, protože již druhý den data z katastru nebudou platit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP