(11.20 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Hlásí se pan poslanec Gongol.

(Poslankyně Orgoníková z místa: Gongole, my tě máme rádi.)

Poprosil bych paní poslankyni Orgoníkovou, aby svá slova uznání a náklonnosti k panu poslanci Gongolovi případně vyjádřila na mikrofon a nepokřikovala.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, musím reagovat ještě na to, co zde řekl pan poslanec Holáň. Samozřejmě vidím určitý pokrok v tom, co zde řekl pan ministr Škromach, že bude jinak postupovat vůči žádostem, které bude dostávat. Já však nemohu souhlasit s tím zdůvodněním, že pan poslanec Holáň v tomto případě nebude souhlasit s mým návrhem na nepřijetí této odpovědi, protože se domnívám, že takto dostáváme tyto lidi do situace, že budou žádat někoho o nějaký milodar. Oni o milodar přece žádat nemohou. Jim tyto nároky vyplývají ze znění zákona, podle mého názoru.

Takže jestli si chce pan Holáň sám zodpovědět to, proč nebude hlasovat pro můj návrh, je to jeho věc. Já si však myslím, že jediné řešení je ve změně, kterou jsem zde navrhoval, a proto nemohu souhlasit s tím, že řešení nějakých výjimek je řešení. Proto navrhuji to, co jsem navrhoval.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Gongolovi. Hovořit bude pan poslanec Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Odstranění tvrdosti zákona není milodar. Odstranění tvrdosti zákona je právě odstranění tvrdosti, proto je řešením. A my přece hledáme pro havíře, propánakrále, řešení aktuální a rychlé! A toto řešení, které tu je nabízeno, je prostě takovým řešením.

Původně jsem chtěl hlasovat pro váš návrh, ale v tomto případě bych se domníval, že když budu hlasovat pro váš návrh, jako kdybych zamítal ministrovu nabídku, a to by bylo prostě špatné pro havíře. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Holáňovi. Hovořit bude pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Mám ještě dotaz, pane předsedající, na pana Holáně. Kolik si asi myslíte, že je takovýchto případů? Já bych to chápal, kdyby to byly desítky. Takovýchto případů jsou však tisíce. A je možné, aby se tímto způsobem řešily tisíce žádostí? Nejsem o tom přesvědčen, a proto si myslím, že zdůvodnění od pana Holáně nesedí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Připomínám, že interpelovaným je ministr Zdeněk Škromach, ne pan poslanec Vilém Holáň. Jsem rád, že pan ministr Škromach si to uvědomuje a pokusí se odpovědět.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Myslím, že tady pan poslanec Holáň řekl to, co vznikne. Jestliže nebudou sněmovna souhlasit s mou odpovědí, to znamená, že v odpovědi na žádosti horníků budu psát, že na základě nesouhlasu s interpelací pana poslance Gongola jim bohužel nemohu vyhovět v tvrdosti zákona, protože sněmovna řekla, že to pro ni není řešení. Pak ať pan poslanec Gongol vysvětluje horníkům, proč nedostanou tyto své důchody. A o tom, jestli jsou to desítky, stovky nebo tisíce, to je otázka polemiky, kterou bohužel - musím říci, že jsem jednal s mnoha sdruženími a zástupci horníků a různých organizací a vždycky jsem narazil na to, že definice počtu nebo okruhu je velmi složitá. To je problém, který řešili už mí předchůdci, který řešíme my a který je v podstatě neřešitelný. To je to, o čem se dohadujeme.

Pan poslanec Gongol si myslí, že to má vymyšleno a že je schopen definovat. Já bohužel musím říci, že ani organizace, které zastupují tyto horníky, které prosazují jejich zájem - a myslím si, že to je svým způsobem zájem oprávněný, a hledám způsob řešení, jak jej vyřešit - nejsou schopny definovat okruh, kterého by se to mělo týkat.

Z tohoto hlediska pro mne jednoznačně vyplývá, že řešení, které navrhuji, je řešení, které je blízké těm, kteří tento způsob řešit chtějí, protože bohužel tady neřešíme věci, které už mnohokrát zazněly v korespondenci, která byla ve vztahu ke všem, kteří se touto problematikou zabývali. I já jako poslanec jsem se touto problematikou zabýval a skutečně docházím k závěru, i na základě odborných stanovisek, která k tomu byla dána, že mnou navržené řešení je řešení, které může vyřešit poměrně rychle a efektivně tento způsob.

Ještě možná jedna věc. Věřím, že samozřejmě i potom v rámci rozpočtu na příští rok a na léta další, že poslanci, kteří podporují toto řešení, které samozřejmě bude znamenat také určitý finanční dopad, otázka bude rozsahu, a já si dovolím tvrdit, že to není zdaleka tak, jak uvádí pan poslanec Gongol, že to nejsou žádné desetitisíce lidí, jsou to řádově možná stovky, možná tisíce lidí, ale není to zase takový rozsah, tak samozřejmě to bude mít i určité finanční dopady. Doufám, že poslanci, kteří hlasují pro to, že chtějí toto řešení, podpoří to i ve státním rozpočtu a následně potom navýšení kapitoly o tyto prostředky, které budou definovány jako potřebné pro řešení této situace.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Další z přihlášených bude hovořit pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych před svým hlasováním od pana ministra slyšet ještě odpověď na následující otázky: proč k tomuto problému nebylo přistoupeno stejným způsobem už před touto zdvojenou interpelací a jaká je záruka - protože tu byla zpochybněna slova předchůdců ministrů, že nejsou závazná - jaká je záruka, že tento proces bude trvalý až do vyčerpání roku 2016, jestli se nepletu, když třeba bude na židli tohoto ministra někdo jiný.

Toť vše, děkuji za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Opálkovi. Pan ministr nechce vystoupit, takže pokud nejsou další přihlášky do rozpravy, tak s vaším svolením rozpravu končím.

Konstatuji, že v rozpravě zazněl návrh na usnesení z úst pana poslance Gongola. Návrh zní: "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha na interpelaci poslance Jaroslava Gongola." O tomto usnesení dám hlasovat. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

V hlasování pořadové číslo 344 rozhodneme o přijetí, či nepřijetí usnesení, které jsem před chviličkou vyslovil. Hlasování bylo zahájeno. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 124 hlasujících bylo 62 pro, 60 proti, takže v tuto chvíli mohu konstatovat, že návrh usnesení nebyl přijat.

 

Ale posečkáme na kontrolu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP