(10.00 hodin)
(pokračuje Bílý)

Jestli jinak spolupracujete s ministrem vnitra a dobíráte se, jestli toto je opravdu skartováno, jestli tam máte ty nejlepší lidi, jestli jsou prověřeni a hlavně jestli nemůže docházet k únikům, které nás potom tady zahltily poslední rok.

Když tato aféra vznikla na Slovensku, říkal jsem, že je to otázka blízké budoucnosti, kdy se to objeví i v naší republice.

Myslím, že trošku i nešťastně novela trestního řádu, kde se "odposlechy" přesouvají právě do trestního řádu, a celkem se mi zdá, že odposlechy jsou v pěti zákonech. Už jsem zde říkal, když zde byl zákon o BIS, který jsem navrhoval zamítnout ve druhém čtení, a zamítl se ve třetím, aby byla udělána větší novela tohoto zákona, kde by byly všechny tři složky, to znamená policie, Vojenské obranné zpravodajství a BIS, nějakým způsobem sjednoceny, tyto odposlechy, obecná kontrola. Pak si myslím, že i občan by měl větší jistotu, že parlament má možnost kontrolovat a že určitě svými výstupy by ty komise přispěly ke klidu v republice.

Ještě jednou se zeptám, pane ministře - odposlechy a sledování věcí a osob státními zástupci. Zde není kontrola parlamentem, je to pouze na státních zástupcích. To znamená, že vy jako ministr tohoto resortu, když už to nemá parlament, byste měl kontrolovat. Chtěl bych se vás tedy zeptat, kolik takových odposlechů a sledování bylo, kolik bylo zastavených a jaký to všechno mělo vlastně efekt, protože i vyhodnocení těchto všech odposlechů musí přece směřovat k něčemu. Že z deseti tisíc odposlechů např. 50 % sloužilo k usnadnění odhalení trestné činnosti, by bylo v pořádku, ale pokud se zjistí, že je to pouze 10 %, je třeba se zamyslet nad tím, co je zde špatně.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Klase. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych doplnil tyto údaje, které tady kolegové předestřeli, o mé zkušenosti z několikaleté kontroly jedné zpravodajské služby, a to je české kontrarozvědky neboli BIS.

Zákon o BIS, který platí už devátým rokem, neumožňuje soudcům, kteří mohou povolovat odposlechy nebo žádosti o použití operativní techniky, a jsou pouze dva, jsou to předsedové senátu Vrchního soudu v Praze, např. v Olomouci už nikoli, protože centrální sídlo BIS je pouze v Praze, tak tito dva lidé nemají žádný prostor pro to, aby mohli přezkoumat, co vlastně žádost BIS, potažmo zpravodajské služby obsahuje, jaké relevantní informace, protože v zákoně o BIS v § 10 je jednoznačně řečeno, že soudce musí rozhodnout o písemné žádosti bezprostředně, a to znamená, že soudce, který rozhoduje o takovéto žádosti, vůbec nemá žádný operační prostor ověřit si uvedená fakta v dané žádosti. To je první věc.

Druhá věc. Za posledních pět let od roku 1998 do loňského roku byly zamítnuty pouze dvě žádosti, a přitom žádostí bylo několik set. Nebudu upřesňovat konkrétní čísla, protože k tomu nejsem oprávněn, ale chci říci, vážené kolegyně a vážení kolegové, že žádostí BIS za posledních pět let byly stovky a zamítnuty byly pouze dvě.

Je tady velice nebezpečný trend, na který bych chtěl upozornit vicepremiéra Rychetského, tak pana ministra vnitra, že roste odposlech příchozích hovorů, a to je veliký rozdíl, příchozích hovorů obzvlášť v případech exponovaných osob. Je to trend velice nebezpečný. To znamená, že člověk, o kterého se projeví zájem ať už politický, nebo kriminální, tak ten člověk není sám - a teď mi dovolte použít žargon - napíchnut, ale jsou podle výpisů od operátora napíchnuti lidé, se kterými často komunikuje, a tyto příchozí hovory jsou odposlouchávány. Myslím, že to není obvyklé v demokratické zemi.

Úroveň žádostí - a mám to z první ruky od bývalých příslušníků BIS - je doslova žalostná. Stačí pár řádků, podle toho, co mi říkali lidé, kteří tam pracovali na různých odborech. Soudce maximálně požádá o doplnění, aby doplnili aktuální datum. Ale to, že tam je uvedeno, že poslanec XY nebo podnikatel XY byl spatřen s někým podezřelým, to už nikdo nepátrá, jestli je to pravda, a stačí dva řádky, a soudce dá povolení. Znovu opakuji - úroveň žádostí je žalostná, a přitom nám je tvrzeno že nikoli.

Chtěl bych upozornit, dámy a pánové, že to, že tady vystupují poslanci ODS nebo převážně poslanci ODS, vůbec neznamená, že to je problém poslanců ODS. Chtěl bych vám sdělit docela závažnou věc: je to problém všech ústavních činitelů a všech 200 poslanců v této sněmovně, abyste nežili v bláhové naději, že tento problém kritizují pouze odéesáci, protože pouze oni jsou odposloucháváni. Takže mi dovolte, abych zdůraznil, abyste nežili v této bláhové naději.

V únoru tady vystoupil z tohoto místa kolega Tlustý a vznesl tady závažné obvinění, že si myslí, že je na sto procent přesvědčen, že je odposloucháván. Jistě víte, jak ta kauza vznikla. Do jeho hlasové stránky, kterou neměl zřízenu, došel vzkaz a jeho nahrávka z poslanecké kanceláře, rozhovor s návštěvníkem v rámci poslaneckého dne. Já jsem byl velice nepříjemně překvapen a za 24 hodin se mi stalo to samé. Když jsem byl na plese magistrátu Kladno, tak ve 22.30 jsem dostal stejný vzkaz od Eurotelu. Také jsem neměl zřízenu hlasovou schránku a mohl jsem si poslechnout svůj rozhovor z poslanecké kanceláře se svojí asistentkou, takže jsem po 24 hodinách na tom byl stejně jako kolega Tlustý, kterému jste se tady smáli. Reakce Eurotelu, především pana mluvčího, byla hysterická. Nikdo z nás, ani kolega Tlustý, ani já, ani kolegyně Horníková, jsme takovou reakci nevyžadovali. A přesto přišla, během několika hodin přišla. Proč? Já se ptám - proč? Jen vám chci sdělit, že tato reakce stála ztrátu 300 tisíc zákazníků pro Eurotel. Chtěl bych zdůraznit, že lidé, kteří vystupují způsobem pana mluvčího Eurotelu nebo způsobem pana místopředsedy sněmovny Kasala, který řekl, že Klas by se měl naučit společně s kolegou Tlustým zacházet s telefonem - ten článek se jmenoval Před upotřebením zatřepat - tak bych chtěl upozornit obě osoby, které jsem tady citoval, že před třemi týdny jsem hovořil s několika poslanci této sněmovny a řekli mi, že dostali podobné vzkazy, a dokonce už v dokonalejší podobě, že před vzkazem byla nahrána věta: Vážený pane poslanče XY, teď si poslechněte, co jste hovořil se svým advokátem před 14 dny. Myslím, že to už moc k smíchu není.

Myslím si, že proto včera těsná většina poslanců zhodnotila dílčí návrh novely BIS, kde žádají o zvětšení pravomocí, tak jak rozhodla. Premiér této vlády se nemůže divit, že nedůvěra je tady veliká a že politické klima je absolutně nevhodné pro předkládání takovýchto dílčích novel.

Závěrem bych chtěl říci, že když jsem písemně požádal pana premiéra Špidlu, aby mi byl schopen odpovědět, zda jsem odposloucháván, či ne, dostal jsem velice zajímavou odpověď:

Za prvé. Vážený pane poslanče, podle vyjádření dnes už exministra obrany pana Tvrdíka vám sděluji, že vojenské zpravodajské služby garantují, že pan poslanec Klas nebyl odposloucháván, ani nikdy v minulosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP