(18.10 hodin)
(pokračuje Kostelka)

Dnem 1. října 2002 prapor převzal do své taktické podřízenosti britskou rotu a dnem 15. listopadu 2002 převzal prostor působení švédského praporu, čímž se výrazně zvětšil prostor jeho působení. Spolupráce mezi českým a slovenským kontingentem byla trvale na velmi dobré úrovni.

Chci jenom připomenout, že přítomnost sil NATO a partnerských zemí v této oblasti je nutným předpokladem pro zabezpečení stabilního a bezpečného prostředí. Vojenská účast naší země je stále nejefektivnějším prostředkem realizace zájmů ČR v jihovýchodní Evropě a naše jednotky jsou účelným prvkem mezinárodního úsilí za obnovu míru a stability v tomto regionu.

Děkuji vám za pozornost a vzetí této informace na vědomí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Sněmovní tisk projednal výbor pro obranu a bezpečnost, usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 320/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Petr Ibl a informoval nás o jednání výboru a přednesl také návrh na usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážení kolegové, dovolte mi, abych ke zprávě předkladatele ministra nedodával nic víc než usnesení výboru pro obranu a bezpečnost, usnesení č. 71 ze dne 12. června 2003 k Informaci o nasazení sil a prostředků Armády ČR v zahraničních operacích za období červenec - prosinec 2002, sněmovní tisk 320.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany Ing. Jana Váni, zpravodajské zprávě poslance Petra Ibla a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby vzala na vědomí informaci o nasazení sil a prostředků Armády ČR v zahraničních operacích za období červenec - prosinec 2002; II. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu.

Toť vše jako zpravodajská zpráva.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám všeobecnou rozpravu opět bez písemné přihlášky. Ale ani přihlášku z místa neregistruji, proto všeobecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Písemnou přihlášku nemám a táži se, zda se hlásí někdo z místa. Není tomu tak, proto končím podrobnou rozpravu.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení, se kterým jsme byli před chvílí ústy pana zpravodaje seznámeni, a rozhodneme o osudu tohoto usnesení v hlasování s pořadovým číslem 340.

Zahajuji hlasování a táži se vás, kdo je pro návrh tohoto usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 340 z přítomných 120 poslanců pro 96, proti 6. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Končím projednávání bodu č. 113 a zahajuji projednávání bodu č. 114, kterým je

 

114.
1. doplněk plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky
se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2003
/sněmovní tisk 329/

 

Také o tuto informaci prosím ministra obrany Miroslava Kostelku. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, na základě usnesení vlády ze dne 23. dubna 2003 č. 407 předložil předseda vlády k projednání 1. doplněk plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2003. Tento materiál poskytuje informaci o cvičení armády se zahraničními partnery na území ČR i mimo něj, které nebylo zařazeno do informace o vojenských cvičeních jednotek a štábu Armády ČR se zahraničními partnery na území ČR i mimo něj plánované v roce 2003, které bylo schváleno usnesením vlády ze dne 9. prosince 2002 č. 1242. Do plánu, tak jak máte uvedeno, byla doplněna čtyři nová cvičení, jedno cvičení bylo rozšířeno na území ČR, u tří cvičení došlo k upřesnění.

Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, vážení poslanci, navrhuji vzít 1. doplněk plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2003 na vědomí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za uvedení informace, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Petr Ibl a informoval nás o jednání výboru a přednesl také návrh na usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Petr Ibl: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením výboru č. 72 ze dne 12. června 2003 k 1. doplňku plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2003, sněmovní tisk 329.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany Ing. Jana Váni a po zpravodajské zprávě poslance Petra Ibla a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby I. vzala na vědomí 1. doplněk plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2003, sněmovní tisk 329; II. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu.

Děkuji. To je vše.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám všeobecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám žádnou. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Neregistruji takovou přihlášku, proto všeobecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou, opět bez písemné přihlášky. Nevidím ani žádnou přihlášku z místa, proto končím i podrobnou rozpravu.

 

Budeme hlasovat o usnesení, které je uvedeno ve sněmovním tisku 329/1.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 341 a táži se vás, kdo je pro přijetí tohoto usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 341 z přítomných 123 pro 104, proti 6. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Končím projednávání bodu č. 114.

 

Před námi je poslední bod našeho dnešního jednání a tímto posledním bodem je bod č. 115, kterým je

 

115.
Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky
se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj za období
leden - březen 2003 /sněmovní tisk 346/

 

Prosím o úvodní informaci ministra obrany pana Miroslava Kostelku.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že jde skutečně o statistickou informaci, která je velmi podrobně v materiálu, vzdávám se úvodního slova.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo velmi stručné. Přesto požádám, aby nás seznámil s jednáním výboru zpravodaj pan poslanec Petr Ibl a informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh na usnesení.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil jako doplněk s usnesením č. 73 výboru pro obranu a bezpečnost ze dne 12. června 2003 k Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj za období leden - březen 2003, sněmovní tisk 346.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP