(18.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

Můžeme tedy přistoupit k hlasování, ale ještě předtím vás všechny na vaši žádost odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

A nyní už můžeme přistoupit k hlasování s pořadovým číslem 338, které zahajuji. Táži se vás, kdo je pro přijetí usnesení, tak jak jsme s ním byli seznámeni. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 338 z přítomných 108 pro se vyslovilo 73, proti 32. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Končím projednávání bodu číslo 111.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

112.
Informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil členských států
Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO) a států zúčastněných v programu
Partnerství pro mír (PfP) uskutečněných přes území České republiky
od 1. října 2002 do 31. prosince 2002
/sněmovní tisk 283/

 

Prosím, aby i tuto informaci uvedl ministr obrany Miroslav Kostelka.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové. V souladu s čl. 43 Ústavy České republiky a na základě usnesení vlády ze dne 12. března 2003 číslo 251 je předložena informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil členských států Organizace Severoatlantické smlouvy a států zúčastněných v programu Partnerství pro mír uskutečněných přes území České republiky od 1. října 2002 do 31. prosince 2002. Materiál poskytuje přehled o průjezdech a přeletech ozbrojených sil NATO a PfP přes území České republiky realizovaných na základě usnesení vlády ze dne 10. prosince 2001 číslo 1322, usnesení Senátu Parlamentu České republiky číslo 276 ze dne 8. března 2002 a usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky číslo 2191 ze dne 26. března 2002.

Pozemní přepravy sil států NATO a států zúčastněných v programu PfP byly v uvedeném období realizovány zejména z důvodu zabezpečení plánovaných cvičení a letecké přepravy při zabezpečení operace Enduring Freedom.

V části II. předkládací zprávy jsou uvedeny souhrnné údaje o pozemních a leteckých přepravách uskutečněných za účelem pobytu na území České republiky, jejichž podrobný přehled je uveden v příloze číslo 1, a o tranzitních pozemních a leteckých přepravách, jejichž přehled je uveden v příloze číslo 2.

Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Žádám vás o projednání předloženého materiálu a děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu a bezpečnost. Usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 283/1 a požádám osvědčeného zpravodaje výboru pana poslance Miloše Titze, aby nás informoval o jednání tohoto výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové. Dovolte, abych vás informoval o usnesení 63 výboru pro obranu a bezpečnost z 15. schůze ze dne 15. dubna roku 2003, a to k Informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil členských států Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO) a států zúčastěných v programu Partnerství pro mír (PfP) uskutečněných přes území České republiky od 1. října roku 2002 do 31. prosince téhož roku, sněmovní tisk 283. Tato informace rovněž završuje tyto aktivity v roce 2002.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany České republiky Ing. Jaroslava Škopka, zpravodajské zprávě poslance Miloše Titze a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vzala Informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil členských států Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO) a států zúčastněných v programu Partnerství pro mír (PfP) uskutečněných přes území České republiky od 1. října roku 2002 do 31. prosince téhož roku, sněmovní tisk 283, na vědomí; II. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

Paní předsedající, to je vše, co se k tomu bodu dá z pozice zpravodaje říci.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Otevírám všeobecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám. Táži se na přihlášku z místa a nevidím žádnou takovou, proto všeobecnou rozpravu končím.

Totéž se bude opakovat u rozpravy podrobné, kterou nejprve zahajuji, a konstatuji, že písemnou přihlášku nemám, s dotazem směrem k vám, zda se do ní hlásíte. Ale není tomu tak, proto končím i podrobnou rozpravu.

Budeme tedy v následujícím hlasování hlasovat o usnesení, tak jak jsme s ním byli seznámeni zpravodajem výboru pro obranu a bezpečnost.

 

Já zahajuji hlasování pořadové číslo 339. Táži se vás, kdo je pro přijetí tohoto usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 339 z přítomných 116 pro bylo 78, proti 31. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Končí tím projednávání bodu č. 112 a můžeme zahájit projednávání bodu číslo

 

113.
Informace o nasazení sil a prostředků Armády České republiky
v zahraničních operacích za období červenec - prosinec 2002
/sněmovní tisk 320/

 

Prosím opět o uvedení této informace pana ministra obrany Miroslava Kostelku.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Vážená předsedající, vážená dámy a pánové. Informace o nasazení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích za období červenec až prosinec 2002 je předkládána v souladu s usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky č. 519 ze dne 22. října 1999 o vyslání ozbrojených sil České republiky mimo území našeho státu a s pobytem cizích vojsk na území České republiky. Cílem je informovat Parlament České republiky o vojenskopolitických aspektech operací na Balkáně, zahrnujících vnitropolitickou situaci v Bosně a Hercegovině, ve Svazové republice Jugoslávie, v provincii Kosovo a v Bývalé jugoslávské republice Makedonie, zhodnotit plněné úkoly a získané zkušenosti nasazených jednotek.

Důležitou součástí je informace o finančních výdajích za hodnocené období. Informace rovněž hodnotí i činnost příslušníků Policie České republiky v mírových operacích na Balkáně a kvalitu používané techniky, materiálu a výstroje.

Vyslání jednotek Armády České republiky do operací na Balkáně se uskutečnilo na základě usnesení Poslanecké sněmovny číslo 1991 z 19. prosince 2001 a usnesení Senátu 210 ze dne 20. listopadu 2001, kterými byl vysloven souhlas s tím, že jednotky budou složeny z vojáků z povolání v celkovém počtu do 600 osob po celý rok 2002 s možností dalšího prodloužení podle vývoje situace mezinárodních operací.

V operaci JOINT FORGE v sestavě sil SFOR na území Bosny a Hercegoviny byla Armáda České republiky zastoupena od července do října 2002 kontingentem v počtu do 15 osob. Tento kontingent byl tvořen českými důstojníky na velitelství SFOR v Záhřebu a v Sarajevu, na velitelství mnohonárodnostní divize Jihozápad v Banja Luce a skupinou civilní vojenské spolupráce v Prijedoru. V měsíci říjnu 2002 proběhla rotace českého kontingentu SFOR, kdy došlo ke snížení počtu příslušníků v této misi a byla ukončena činnost skupiny CIMIC. Následně do konce roku 2002 působilo v této misi pouze osm příslušníků AČR.

V operaci JOINT GUARDIAN v sestavě sil KFOR v Kosovu působil společný Druhý československý prapor v počtu 400 vojáků Armády České republiky a 100 vojáků ozbrojených sil Slovenské republiky. Základním úkolem bylo střežení kosovsko-srbské hranice, zajištění bezpečnosti na této hranici a přiděleném prostoru zodpovědnosti, monitorování veškeré činnosti, evidování, zajišťování návratu uprchlíků a pomoc při spoluvytváření podmínek pro obnovu mírového soužití kosovských Srbů a Albánců. K dalším úkolům patřilo zabezpečení dodržování dohod s kosovským ochranným sborem, podílení se na jeho transformaci a výcviku

***




Přihlásit/registrovat se do ISP