(15.20 hodin)
(pokračuje Langer)

Teď ta samá část vládní koalice mlčí, když se dozvídáme, že ono rozhodnutí arbitráže bylo učiněno zjevně na základě nepravdivých a zfalšovaných důkazů, ale tehdy vládní koalice měla jasnou odpověď: někdo něco zavinil, proto za to musí pykat.

Chci se zeptat, jestli opravdu všichni máme tak krátkou paměť a nepamatujeme si jména např. Vladimír Špidla, Pavel Rychetský, Pavel Dostál, Stanislav Gross a další, kteří seděli v minulé vládě, která bez výběrového řízení na základě velmi pochybného rozhodnutí rozhodla o uzavření smlouvy mezi českým státem a firmou Housing and Construction. Ukazuje se nyní, že ono rozhodnutí má konkrétní finanční dopady na každého jednoho občana České republiky. Moje otázka zní: Co tehdejší opozice, která stejně jako opozice zvaná Občanská demokratická strana namítala proti uzavření smlouvy, co ta část, která je teď součástí vlády - opravdu zavřete oči, zacpete si uši a budete se tvářit, že se nic nestalo, že těch více než 600 mil. korun klidně jen tak, bez vyvození jakékoli odpovědnosti vůči těm členům vlády, těm členům vládní koalice, jakékoli vymezení vůči těm lidem uděláme?

Myslím si, že bychom měli znát odpověď. Žádám tímto pana předsedajícího, aby položil moji otázku premiérovi české vlády a jednotlivým členům stávající vlády, zda cítí osobní a politickou odpovědnost za své prokazatelně špatné rozhodnutí, které stojí daňové poplatníky 600 milionů korun. Pokud cítí tuto svoji odpovědnost, jakým krokem ji projeví?

Domnívám se, že krok nemůže být žádný jiný než rezignace na svou funkci, nebo alespoň v tom smyslu, že se rozhodnou veškeré své peníze, které si vydělají jako ministři této vlády, použít na alespoň snížení té díry do rozpočtu, kterou sami udělali.

Vážený pane předsedající, prosím, abyste tlumočil tyto mé otázky předsedovi vlády a členům vlády, kteří rozhodli o tom, že špatným rozhodnutím musí Česká republika zaplatit 600 milionů korun z peněz daňových poplatníků. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane místopředsedo. Vzhledem k tomu, že jste mluvil z řečniště a nemohl jste sledovat jednotlivé ministry, sděluji vám, že vás jak premiér, tak ministři velmi podrobně poslouchali, takže pravděpodobně nemusím opakovat vaši otázku.

Budeme pokračovat v podobné rozpravě. Ještě jednou pan poslanec Vladimír Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedající. Musím reagovat na slova, která zde zazněla z úst předseda rozpočtového výboru. Musím konstatovat, že slyším nové souvětí - měli jsme zde spálenou zemi, ode dneška máme zpustlý venkov. Chtěl bych upozornit všechny, kteří mě poslouchají, aby se zamysleli nad tím, kdo zde pět let vládne a jaký je z toho výsledek. Chci upozornit stávající vládní koalici, aby po těchto dvou významech jsme neměli třetí, a to budou zpustlá města.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Doležalovi. Jeho přihlášku jsem bral sice jako základní, ale byla faktická. Děkuji, že dodržel čas.

Nemám žádnou další přihlášku do podrobné rozpravy. Podrobnou rozpravu končím. Ptám se, zda má pan ministr nebo pan zpravodaj zájem o závěrečné slovo. Nemají.

Konstatuji, že v podrobné rozpravě byl předložen návrh na přerušení projednávání bodu do rozdání návrhu, který předložil v podrobné rozpravě pan předseda rozpočtového výboru a zpravodaj Miroslav Kalousek. To podle § 72 odstavec 1 bod 1 budeme hlasovat jako první. Jako druhý bod budeme hlasovat návrh pana kolegy Doležala na zamítnutí tohoto návrhu.

Hlásí se předseda klubu KSČM.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, vzhledem k návrhům, které padly v podrobné rozpravě, bych chtěl požádat o pětiminutovou přestávku před hlasováním na poradu poslaneckého klubu KSČM. Současně, jakmile tato přestávka bude vyhlášena, svolávám poslanecký klub na místo obvyklé v rohu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vyhovím vaší žádosti a přerušuji schůzi do 15.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 15.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP