(15.10 hodin)

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Omlouvám se kolegovi Janečkovi a chci se omluvit i kolegovi Tlustému za to, že čísla byla nesrozumitelná, ale předtím než jsem začal číst formálně legislativní návrh, jsem myslím řečí zcela srozumitelnou řekl, a prosím, znovu to zopakuji, že se jedná o změnu závazných ukazatelů státního rozpočtu ve fiskálně neutrálním dopadu ve vztahu k saldu, a sice že příjmy se navyšují o 3,2 miliardy korun, výdaje se navyšují o 3,2 miliardy korun. Na straně příjmů se jedná o neplánované příjmy za prémie při vydání jednotlivých tranší dluhopisů, pardon, na straně příjmů jenom 2 miliardy a na straně výdajů snižujeme výdaje na dluhovou službu o 1,2 miliardy korun. O tyto 3,2 miliardy korun fiskálně neutrálně navyšujeme výdaje, a sice na 2 miliardy pro Státní zemědělský intervenční fond, 630 mil. pro společnost Housing and Construction na základě vypovězení smlouvy s D47 a 448 mil. na základě nálezu Ústavního soudu, z čehož samozřejmě nikdo z nás nemá radost, ale to je tak asi všechno, co s tím můžeme dělat.

To je můj pozměňovací návrh k tomu, co vláda předložila. Respektuji, že opozice se může tomu návrhu bránit, respektuji, že se jí může zdát, že 2 miliardy korun navýšené dotace do zemědělského sektoru je příliš mnoho. Také když se sněmovna rozhodne, tak to prostě nebude a bude platit původní návrh. Jistě, ušetříme z výdajů 2 miliardy korun a pravděpodobně ušetříme mnoho dotací i v příštích letech, protože se obávám, že v takovém případě už nebude koho dotovat. Protože v tuto chvíli čeští zemědělci na českém venkově bojují o přežití, a pokud jim v boji o přežití nepomůžeme, tak příští rok už nebude koho dotovat. Sice hodně ušetříme na dotacích pro zemědělství, ale obávám se, že mnohonásobně budeme muset vydávat na sociálních dávkách a podporách a především nikdy nenalezneme tolik zdrojů, kterými bychom náhradním způsobem se mohli jakýmkoli způsobem postarat o vzhled zpustlé krajiny a opuštěného venkova za předpokladu, že tento krach připustíme. Tento krach nesmíme připustit. Jsem přesvědčen, že je to naše povinnost, a to je smysl mého pozměňovacího návrhu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodajovi za jeho doplnění zpravodajské zprávy. S faktickou pan poslanec Janeček, po něm s řádnou přihláškou pan poslanec Vladimír Doležal.

 

Poslanec Josef Janeček: Já bych jenom zareagoval na vystoupení kolegy Tlustého, který kritizoval z hlediska opozice, možná správně, koalici a vládu za to, že vydává další prostředky, ale jenom bych ho chtěl upozornit, že zřejmě návrhy byly velmi rozumné, protože velká část poslanců ODS nejméně jeden z těchto návrhů podpořila. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. K faktické poznámce s řádnou přihláškou pan poslanec Vladimír Doležal. Konstatuji, že nemám žádnou další přihlášku do podrobné rozpravy. Prosím, pane poslanče, jsme v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, musím zkonstatovat, že jsem zděšen, protože další zadlužování vládní koalice předvádí systémem, že ve druhém čtení vystoupí ne ministr financí, ale předseda rozpočtového výboru a oznámí nám, že to vypadá tak, že budou neočekávané úspory a příjmy, takže je rychle utratíme. To mně připadá skoro humorné, když v sobotu a neděli si poslechneme ve zprávách, že je třeba šetřit, že je třeba zvyšovat daně a že je třeba dávat pozor, protože finance nejsou. Jsou, ale už jsou dávno rozděleny, a komu, to jsme si tady vyslechli. A jestli pan kolega Janeček chce říkat, že s tím souhlasili i poslanci ODS, tak nikdo s tím nesouhlasil. Bohužel vládní koalice nenašla odvahu toto předložit ani v rozpočtovém výboru a předkládá to ve druhém čtení až na plénu. Ne dřív, ne k žádné diskusi, možná k diskusi mezi sebou, protože už vědí, kam tyto peníze mají doplout.

Já si dovolím navrhnout v tento okamžik zamítnutí tohoto návrhu ve druhém čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Právě jsem se chtěl zeptat, pane kolego, co máte v úmyslu v podrobné rozpravě navrhnout. Nyní pan kolega Kalousek. Zpravodaj může kdykoli, potom pan místopředseda Langer.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dovolte stručnou reakci na vystoupení pana poslance Doležala. Už jsem byl obviněn za své politické kariéry z lecčehos z pravé po hříchu i z levé části politického spektra, nikdy ne z toho, že bych neměl dost odvahy. Z toho myslím, že není možné mě obviňovat, a kdybych měl jasno, jak koncipovat tento pozměňovací návrh v okamžiku, kdy zasedal rozpočtový výbor, tak vězte, kolegové, že jsem samozřejmě návrh předložil. Řešení nespočívá v tom, že se tady rýsují nějaké reálné nepředpokládané výdaje, a proto je potřeba je rychle utratit. Tady je akutní potřeba dvou zcela obligatorních výdajů a jednoho existenčního - hovořím-li o zemědělství - výdaje, pro které jsme hledali takové řešení, které by nezvýšilo zadlužení, které bychom mohli předložit vybilancované tak, aby nezvýšilo plánovaný deficit pro tento rok a nezvýšilo výši státního dluhu. Řešení, omlouvám se, se podařilo najít až v posledních dnech. Předkládám 3,2 miliardy mimořádných výdajů vybilancovaných tak, že o korunu nezvýší plánovaný, touto sněmovnou schválený deficit na základě 2 miliard mimořádných příjmů a 1,2 miliardy zcela reálných a vykalkulovaných úspor. V opačném případě tvrdím, že v horizontu sice ne jednoho účetního období, ale dvou, tří, čtyř zaplatí tato republika mnohem více následky krachu na českém venkově a že 2 miliardy do českého zemědělství je stále ten nejlevnější způsob, jak udržet život na venkově, kvalitu života na venkově a prostou existenci českých zemědělců. To není snaha o větší zadlužení, to je boj proti obrovskému zadlužení, které by vzniklo z otvírání nůžek života na venkově a života ve městě. Omlouvám se všem, kteří jsou z Prahy a kteří to nechtějí pochopit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi rozpočtového výboru a zpravodaji, kterému jsem dal přednost z důvodu, že je zpravodaj, před místopředsedou sněmovny. Nyní pan místopředseda sněmovny pan Ivan Langer. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, nechci hovořit o procedurálním sporu v tom smyslu, jak zde byl nadnesen, a o strachu vládní koalice projednat řádně tento návrh v příslušném výboru, tedy rozpočtovém výboru. Nechci hovořit ani o tom, co zde zmínil naposled pan poslanec Kalousek, a to je debata, nakolik má smysl reagovat na všechny povětrnostní a živočišné vlivy v našem zemědělství tím, že zvyšujeme objem dotací do něj plynoucích. Chtěl bych hovořit o něčem jiném. Je to úvaha o krátké nebo nekrátké paměti a je to úvaha o politické a osobní odpovědnosti představitelů státu za svá rozhodnutí - a dodávám za svá prokazatelně špatná rozhodnutí. Jde mi o tu částku, o které jsme zde hovořili, která se týká rozhodnutí bývalé vlády, nicméně vlády bývalé jen částečně, neboť se jednalo o vládu sociální demokracie a celá řada bývalých členů minulé vlády sedí ve vládě současné a ti, kteří ve vládě nesedí, sedí alespoň v této Poslanecké sněmovně; rozhodnutí, které souvisí se zakázkou, kterou bývalá vláda sociální demokracie bez jakéhokoli výběrového řízení za pět minut před minulými volbami rozhodla, a to je ona zakázka na výstavbu dálnice D47 do Ostravy.

Není to tak dávno, kdy tato sněmovna, resp. její část křičela, že je potřeba vymezit odpovědnost vůči orgánu, který údajně způsobil velkou škodu ČR, která byla vyčíslena částkou téměř 10 miliard korun, a to je Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a jejím členům.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP