(12.00 hodin)
(pokračuje Exner)

Také v souvislosti s přistoupením České republiky k Evropské unii zatím nevyvinuly žádnou iniciativu k tomu, aby příslušné smlouvy byly ukončeny. Nicméně je zřejmé, že z hlediska pořádku ve smluvních vztazích je návrh na ukončení platnosti smluv oprávněný.

V dalších případech se jedná o smlouvy se zeměmi, které ani po rozšíření Evropské unie nemají zatím být členy Evropské unie, avšak mají s Evropskou unií uzavřeny smlouvy o spolupráci takového charakteru, že i po vypovězení našich smluv budou smluvní vztahy zajištěny na úrovni, která je dostačující, nebo která nahradí dosavadní smluvní vztahy České republiky s těmito zeměmi.

A konečně jsou skupiny zemí, které nemají být členy Evropské unie a smluvní vztahy s nimi nejsou Evropskou unií zvláštním způsobem ustaveny, a proto po ukončení těchto smluv nebudou smluvní vztahy České republiky s těmito zeměmi ve dvoustranném vztahu ani ve vztahu s Evropskou unií definovány. V některých případech se jedná o to, že budou platit mezinárodní smlouvy, které dostatečně ošetří potřebné záležitosti ve vztahu s těmito zeměmi. V jiných případech jde o to, že takové mezinárodní smlouvy nezajišťují úroveň zacházení, která dosud byla obsažena v příslušných smlouvách. Tady právě jde o ty země, kde zahraniční výbor požaduje, aby Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s ostatními ministerstvy zajistilo informaci o tom, jak do budoucna budou smluvní vztahy mezi těmito zeměmi a Českou republikou uspořádány ať ve dvoustranném vztahu, nebo ve vztahu přes Evropská společenství.

V další rozpravě navrhuji, aby případné výhrady k navrženému usnesení byly koncipovány takovým způsobem, aby poslanci předkládali konkrétní návrhy, jak by se mělo postupovat při hlasování. Pokud nebudou výhrady k některým navrhovaným smlouvám, aby byly ukončeny, tak se domnívám, že bychom mohli o celém usnesení hlasovat jedním hlasováním s výjimkou těch smluv, u kterých by některý z poslanců přednesl výhradu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane zpravodaji. Protože jsem nyní zjistila, že ze schůze Poslanecké sněmovny je omluven pan poslanec Pavel Svoboda, ptám se, zda ho někdo zastoupí při odůvodnění návrhu usnesení výboru pro evropskou integraci. Ano, pan poslanec Zvěřina.

 

Poslanec Jaroslav Zvěřina: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, výbor pro evropskou integraci se předmětným návrhem zabýval na své 17. schůzi dne 12. června 2003. Výsledek našeho jednání je uveden v tisku 186/2. V podstatě po rozsáhlé diskusi doporučujeme sněmovně, aby vládní návrh přijala v tom znění, ve kterém je uveden. Žádné zásadní námitky nebyly na schůzi výboru vzneseny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které mám jednu písemnou přihlášku, a to pana poslance Davida Šeicha. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Šeich: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, návrh, který je nám předkládán, řeší problematiku harmonizace našeho právního řádu a našich mezinárodních smluv s právem Evropského společenství tak, aby naše smluvní vztahy neodporovaly pravidlům jednotného trhu a pravidlům ostatním, která v Evropské unii jsou platná. Myslím, že je nepochybné, že v této chvíli není mnoho variant, jak se k tomuto návrhu postavit.

Za pozornost možná stojí otázka, proč v některých případech preferenčních obchodních vztahů, které jsme měli možnost mít před naším vstupem do Evropské unie, se nám nepodařilo "vynegociovat" tento preferenční režim po vstupu. My jsme hovořili například s polskými kolegy, kteří říkali, že platnost řady smluv, které byly uzavřeny před vstupem do Evropské unie, mohla být zachována i po vstupu do Evropské unie, jen jim bylo zakázáno uzavírat nové takové smlouvy v období, kdy již byly podepsány asociační dohody. Čili - proč se nepodařilo vyjednat některá ustanovení výjimek pro Českou republiku, abychom mohli zachovávat preferenční režim vyplývající ze smluv, které byly uzavřeny dávno v minulosti. To je možná pouze otázka.

Další otázka, která se nabízí, je, jak to, že některé státy, například Litva a Lichtenštejnsko, dnes stávající člen EU a stát, který nebyl státem EU, a řada států, např. Benelux, dodnes zachovávají určitá preferenční obchodní ujednání, a tento režim je jim tolerován. Myslím si, že více než povzdech nad tím, že nebyla dojednána některá ustanovení, která by nám umožnila preferenční režim zachovat, není možné v této chvíli učinit. Je jistě třeba přizpůsobit a harmonizovat to, k čemu jsme se zavázali, a v tomto směru je jistě třeba návrh podpořit.

Velmi vážná otázka musí směřovat ke smlouvám č. 69 a 70, to je dohoda mezi ČSFR a USA, obchodní dohoda velmi zásadní a významná pro Českou republiku. Sama vláda, samo ministerstvo zahraničních věcí navrhují jako alternaci k této smlouvě buď tuto smlouvu zahrnout do tohoto dokumentu a zrušit její platnost, vypovědět tuto smlouvu - ve smlouvě je předvídán režim, že je možné s ročním předstihem tuto smlouvu vypovědět, takže by to muselo být učiněno do 1. května 2004. Rozhodně si myslím, že by stála za úvahu varianta druhá, kterou nabízí sama vláda, a to je varianta vypustit pouze ta ustanovení vzájemné dohody mezi ČSFR a USA, která odporují evropskému právu, to znamená suspendovat jen nevyhovující části této dohody.

V tomto směru bych doporučoval vypustit z jednotného hlasování smlouvy č. 69 a 70, obchodní dohody s USA, a podrobit je samostatnému hlasování, popřípadě zohlednit tyto varianty. Já doporučuji jednoznačně postup suspendovat nevyhovující části této dohody a nerušit ji jako součást tohoto balíku smluv, které musíme rušit v souvislosti s naším vstupem do Evropské unie.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Další přihlášku do rozpravy nemám. Rozpravu končím a ptám se pana zpravodaje a pana ministra, zda chtějí vystoupit se závěrečnými slovy. Ano, pan zpravodaj.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, myslím, že jste se formálně teď dopustila prohřešku, protože by bylo potřeba, aby byla ukončena nejdříve všeobecná rozprava a zahájena podrobná rozprava, protože jde o druhé čtení mezinárodní smlouvy, kde mohou být předkládány návrhy. Sice pan poslanec Šeich předložil návrh v obecné rozpravě, ale formálně se domnívám, že je třeba, aby proběhly obě rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Omlouvám se, ale nemám rozdělenou tuto rozpravu k tomuto tisku na obecnou a podrobnou. Nicméně si myslím, že to můžeme vyřešit. Pan zpravodaj se hlásí.

 

Poslanec Václav Exner: V tom případě mi dovolte, abych se připojil k návrhu, aby smlouvy, které v návrzích usnesení jsou označeny čísly 69 a 70, se hlasovaly samostatně. Domnívám se, že odůvodnění, které přednesl pan poslanec Šeich, je oprávněné. V podkladech, které jsme po dožádání dostali z Ministerstva zahraničních věcí, se ke smlouvě s USA, k dohodě o obchodních vztazích mezi vládou ČSFR a vládou USA, říká, že po vstupu do Evropské unie bude ve vzájemném obchodě uplatňován mnohostranný režim dle dohody o zřízení Světové obchodní organizace, ale neuvádí se, jaké z toho plynou důsledky pro nás, co ztratíme a co získáme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP