(11.50 hodin)
(pokračuje Kupčová)
Dalším bodem, který budeme podle schváleného pořadu projednávat, je bod

 

53.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Návrh postupu pro zabezpečení souladu mezinárodněprávních závazků
České republiky se závazky vyplývajícími z jejího členství v Evropské unii
/sněmovní tisk 186/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se ujal slova místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda.

Prosím sněmovnu o klid.

Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, předkládáme k dalšímu projednávání v Poslanecké sněmovně blok smluv, které je třeba sladit s právem komunitárním. Jde o balík 75 smluv. Je potřeba ukončit platnost těchto smluv podle tezí, které jsou předloženy v důvodové zprávě.

My se tím, že vstupujeme do Evropské unie, dostáváme do situace, že určitá oblast bude ve výlučné pravomoci Evropských společenství, některé oblasti budou ve sdílené pravomoci. A pokud jde o tu výlučnou pravomoc, týká se především odstraňování překážek vnitřního trhu, v oblastech volného pohybu zboží, kapitálu a služeb, společné obchodní politiky, společné dopravní politiky, pravidel soutěže, společné organizace zemědělských trhů a stavů ryb. A z tohoto důvodu je třeba upravit naše mezinárodní veřejnoprávní závazky.

Tento blok smluv byl projednán ve výboru zahraničním, který doporučuje, aby Poslanecká sněmovna postupovala navrženým způsobem, to znamená, aby vyslovila souhlas se způsobem ukončení těchto smluv podle zásad, které jsou vtěleny do důvodové zprávy. Tyto zásady jsou v zásadě založeny na tom principu, abychom se nejprve dohodli s partnery, to znamená, aby zánik smlouvy nebo odstoupení od smlouvy nastal vždy souhlasem obou dvou stran. Teprve kdyby nedošlo k dohodě, měli bychom přistupovat k výpovědi. Potom chceme u některých smluv dosáhnout takzvané evropské doložky. To znamená, že u členských států Evropské unie, se kterými máme smlouvy, jejichž platnost je třeba ukončit, stejně tak jako u kandidátských zemí, popř. u jiných zemí, bychom byli rádi, kdyby se nám podařilo do těchto smluv dostat takzvanou evropskou doložku. To znamená, že by jejich platnost skončila, nebo byl změněn obsah těchto smluv ke dni vstupu do Evropské unie.

Chceme dosáhnout, samozřejmě, i stavu minimalizace období bezesmluvního stavu, to znamená, že chceme, aby pořád naše vztahy s našimi partnery byly smlouvami upraveny. A popřípadě jsme připraveni zahájit renegociaci, změnu obsahu smluv, budou-li naši partneři k tomu připraveni. V každém případě nám jde především o podporu a ochranu vzájemných investic.

Jde tedy o komplexní přístup a chceme hledat řešení, které bude nejracionálnější, nejefektivnější a povede k požadovanému cíli, protože po referendu, kdy se naprosto zřetelně a jasně občané České republiky rozhodli pro vstup do Evropské unie, nastává čas, kdy je třeba dořešit tuto otázku v oblasti mezinárodních vztahům, abychom je sladili s právem komunitárním. Máme na to omezený čas, protože by k tomu mělo dojít k 1. květnu 2004, popř. s ohledem na úpravu mezinárodních vztahů by se mohla tato lhůta prodloužit až do června roku 2004. Z tohoto důvodu navrhujeme sněmovně, aby dala souhlas s celým postupem en bloc a u prezidentských smluv, kterých je 75, aby dala souhlas v jednom balíku.

To je několik slov úvodem. Já si znovu dovoluji požádat, aby Poslanecká sněmovna přistoupila k tomuto řešení, byť to není řešení tradiční, aby dala souhlas k celému balíku smluv najednou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Václava Exnera a zpravodaje výboru pro evropskou integraci pana poslance Pavla Svobodu, aby postupně odůvodnili usnesení výborů, která byla rozdána jako sněmovní tisky 186/1 až 186/3.

Prosím, pane poslanče Václave Exnere, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, uvedeným návrhem se zahraniční výbor zabýval velmi podrobně na svých třech jednáních, aby nakonec přijal usnesení zahraničního výboru číslo 79, které je obsahem tisku 186/3. V tomto usnesení zahraniční výbor doporučuje, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s návrhem postupu, jak je uveden v materiálu, a dále, aby souhlasila s ukončením platnosti smluv, tak jak o nich hovořil pan místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí.

Kromě toho zahraniční výbor požádal ministra zahraničních věcí svým usnesením, aby ve spolupráci s příslušnými zainteresovanými ministry do konce roku 2003 informoval zahraniční výbor o koncepci dalších obchodních vztahů České republiky s některými zeměmi, kde vypovězením nebo ukončením příslušných smluv nebudou vztahy upraveny a kde je nebezpečí, že by se vzájemné vztahy z pohledu České republiky mohly zhoršit nebo mohly být neupraveny. Jedná se o následující země: Rumunsko, Ruskou federaci, Bosnu a Hercegovinu, Makedonii, Srbsko a Černou Horu, Ukrajinu, Turecko, Írán, Afghánistán, Sýrii a Spojené státy americké.

V diskusi, která se uvedeného návrhu týkala, nebyly žádné pochyby a námitky k tomu, aby při přistoupení České republiky do Evropské unie byl aplikován postup, který navrhla vláda při uvádění našeho právního řádu a smluvních vztahů a dosaženého souladu mezinárodněprávních závazků České republiky se závazky vyplývajícími z jejího členství v Evropské unii. Debata se ale týkala podle jednotlivých skupin navrhovaných smluv k jejich ukončení toho, jakým způsobem budou tyto smlouvy nahrazeny, případně jaké jsou důvody k tomu, aby platnost těchto smluv byla ukončena.

U velké části smluv jde o to, že spolu s Českou republikou se země, s nimiž byly tyto smlouvy uzavřeny, mají stát také členy Evropské unie a že následně budou příslušné smluvní závazky upraveny vlastně vnitřním právem Evropských společenství. V jiných případech jde o smlouvy se zeměmi, které již v současné době jsou členy Evropské unie. A rovněž s těmito zeměmi bude nově upraven vztah podle práva Evropských společenství. Zde ovšem v diskusi byl vyjádřen názor, že tyto země, které podléhají jednotné politice Evropských společenství už v současné době, nepokládají za nutné ukončit platnost smluv s Českou republikou, ačkoliv podle pravidel Evropského společenství je to na nich pravděpodobně vyžadováno.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP