(11.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministrovi.

Dalším bodem je, který podle schváleného pořadu budeme projednávat, je bod

 

75.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě
a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů
(plemenářský zákon), ve znění zákona č. 309/2002 Sb., a zákon č. 120/2001 Sb.,
o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád)
a o změně dalších zákonů, ve znění zákona č. 6/2002 Sb.
/sněmovní tisk 236/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr zemědělství pan Jaroslav Palas a zpravodajka zemědělského výboru paní poslankyně Ludmila Brynychová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 236/3.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ani nikoho nevidím, že by se z místa do rozpravy hlásil, rozpravu tedy končím. Z povinnosti se zeptám pana ministra a paní zpravodajky, zda chtějí vystoupit se závěrečnými slovy. Není tomu tak. Poprosím tedy paní zpravodajku a přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Prosím paní zpravodajku, aby nám oznámila postup při hlasování. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, celý materiál máte v tisku 236/3 a budeme podle něj postupovat. Navrhuji tento postup. Nejprve bychom schválili jednotlivé pozměňovací návrhy, tak jak jsou uvedeny v tomto tisku podle velkých písmen A, B, C, D a E, a pak bychom mohli schválit zákon jako celek.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Takže, paní zpravodajko, doporučujete, abychom postupovali postupně, jak jsou uvedené návrhy po sobě seřazeny? Nevidím nikdo, kdo by se bránil proti takovému… Ano, vidím pana poslance Pešána. Zřejmě má jiný názor. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Děkuji za slovo. Já se omlouvám, jen bych chtěl navrhnout, aby se o mých pozměňovacích návrzích, které jsou pod písmenem D, hlasovalo en bloc, protože tvoří jeden logický celek. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S tím paní zpravodajka souhlasí, stejně jako všichni ostatní.

Myslím si, že tedy můžeme přistoupit k hlasování. Prosím, paní zpravodajko, uvádějte jednotlivé pozměňovací návrhy.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Nejprve bychom měli hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písm. A.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím o stanoviska pana ministra i vaše. (Stanoviska souhlasná.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 270 z přítomných 176 poslanců 149 bylo pro návrh, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Prosím další návrh.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Nyní bychom měli hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písm. B, což je usnesení zemědělského výboru. (Obě stanoviska souhlasná.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s pozměňovacími návrhy pod písmenem B, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 271 z přítomných 176 poslanců 159 hlasovalo pro návrh, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Prosím, pokračujte, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Nyní bychom měli hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písm. C pana poslance Zgarby. (Obě stanoviska souhlasná.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem pod písm. C, zvedněte ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 272 z přítomných 176 poslanců 109 hlasovalo pro návrh, proti 52. Tento návrh byl přijat.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písm. D pana poslance Pešána. Chci upozornit, že vyjma bodu 6, protože bod 6 jsme už schválili v jiném znění schválení pozměňovacího návrhu zemědělského výboru, takže všechny body vyjma bodu 6, který je nehlasovatelný. (Obě stanoviska nesouhlasná.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s pozměňovacími návrhy pod písm. D, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 273 z přítomných 176 poslanců 54 hlasovalo pro návrh, proti 101. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Nyní nám zbývá pozměňovací návrh pod písm. E, který se týká účinnosti. (Obě stanoviska souhlasná.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 274 z přítomných 176 poslanců 157 hlasovalo pro, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Tím jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích a myslím, že můžeme hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Přednesu návrh usnesení.

Pan poslanec Tlustý z poslanecké klubu ODS se hlásí o slovo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu objasnil, proč nepodpoříme návrh tohoto zákona. Nepodpoříme ho proto, že v době, kdy vláda vysvětluje celé veřejnosti a i nám, že je nezbytné zdražovat, šacovat a šetřit, dnes v krátké chvíli podruhé dochází ke zvyšování výdajů tohoto státu, a to účelově pro vyhraněné skupiny obyvatel. V předchozím případě pro osoby v ozbrojených složkách, v tomto případě pro zemědělce. Dovolte mi citovat: 1,4 miliardy korun na zvláštní účet v částečné - zdůrazňuji částečné - kompenzaci dopadů nepříznivých povětrnostních podmínek v zemědělství.

Domnívám se, že toto stanovisko by tedy správně měl přednášet předseda vlády, ale pokud to nedělá, dovolte mi, abych ho zastoupil. Děkuji vám. (Potlesk z pravé strany.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), ve znění zákona č. 309/2002 Sb., a zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů, ve znění zákona č. 6/2002 Sb., podle sněmovního tisku 236, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Ještě předtím, než dám hlasovat, se hlásí paní zpravodajka.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Chtěla bych upozornit, že musíme změnit, pokud jsme schválili pozměňovací návrh pod písm. A, název zákona, protože jsme schválením pozměňovacího návrhu pod písm. A vyškrtli z návrhu zákona soudní exekutory, to znamená, že se to změny zákona 6/2002 netýká. Asi by bylo chybou, kdyby to bylo v názvu, a pak to nebylo v textu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já se domnívám, že teď tu již nemůžeme zformulovat, byť je to legislativně technický, jakýkoli návrh, ale myslím, že to bude úkol pro legislativu Poslanecké sněmovny, tak aby návrh zákona byl v souladu s obsahem, který jsme přijali.

Pokud není proti tomuto postupu žádných výhrad, přistoupíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem zákona, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 275 z přítomných 175 poslanců pro návrh hlasovalo 111, proti 49. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi a paní zpravodajce a končím tento bod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP