(Jednání pokračovalo ve 14.34 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vítám vás na odpoledním zasedání dnešního jednání Poslanecké sněmovny.

V úvodu bych ráda avizovala, že na odpolední jednání máme pevně zařazené body, které jsme svým hlasováním o programu této schůze určili. Prvním tímto pevně zařazeným bodem je bod č. 2, sněmovní tisk č. 76 - návrh zastupitelstva Olomouckého kraje, druhým bodem je bod č. 13, sněmovní tisk č. 256 - návrh o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, třetím pevně zařazeným bodem je bod č. 14, sněmovní tisk č. 257 - vládní návrh zákona o změně zákonů souvisejících s přijetím zákona o služebním poměru.

Tolik alespoň avízo úvodem. Zároveň vám chci oznámit, že jsem se domlouvala s panem poslancem Vlčkem, který má v tuto chvíli procedurální návrh. Protože se domnívám, že nás ve sněmovně, přestože gonguji, není dostatečný počet, využila jsem prvních dvou minut k tomu, abych vás informovala o programu, kterým se budeme řídit. Teprve poté, až se zde v dostatečném počtu sejdeme, požádala bych pana poslance Vlčka, aby přednesl svůj procedurální návrh.

Ještě jednou vás žádám o registraci, vážené kolegyně a vážení kolegové. Zkontrolujte si, zdali jste prosím přihlášeni.

Pokusím se ještě sdělit kolegům, kteří nejsou v tuto chvíli v jednací síni, že uplynulo již šest minut od doby, kterou jsme si určili jako čas pro zahájení odpoledního zasedání. Prosím ty, kteří nejsou v jednací síni, aby se urychleně do ní dostavili, abychom mohli opravdu začít.

Prosím nyní pana poslance Vlčka, aby přednesl svůj procedurální návrh. Prosím, abychom mu věnovali pozornost.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Děkuji, paní předsedající, za udělené slovo. Jako procedurální návrh navrhuji, abychom bod č. 85, který jsme včera zařadili pevně na 26. 6. 2003 jako třetí bod, zařadili na 2. 7. 2003 jako první bod po polední přestávce.

Krátké zdůvodnění. Včera jsme jako stálá komise pro bankovnictví zasedali. Česká národní banka nám ještě dodala nějaké nové materiály, které chceme zapracovat do této zprávy. Dalším důvodem je to, aby se mohl projednávání zprávy zúčastnit guvernér České národní banky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Jedná se tedy o bod schváleného pořadu schůze č. 85. Tímto bodem je zpráva o výsledku jednání stálé komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví o řešení situace v Union bance. Původně jsme tento bod pevně zařadili na čtvrtek 26. 6. 2003 jako třetí bod. Nyní je zde žádost o přeložení tohoto bodu na 2. 7. 2003 jako první bod po obědě.

O slovo se hlásí pan poslanec Michal Doktor. Jde o procedurální návrh, pane poslanče?

 

Poslanec Michal Doktor: Bude to procedurální návrh. Pan poslanec Vlček splnil pouze část vyplývající z toho, že byla stálá komise Poslanecké sněmovny zavázána zítra, tj. ve čtvrtek, přednést svou zprávu, svůj nález, ve věci Union banky. Rozhodnutím Poslanecké sněmovny byl jako třetí bod, následující ihned po přednesené zprávě, schválen jako pevný bod "zřízení vyšetřovací komise". Je logické, jestliže jsme vyčkali se zřízením této komise právě na zprávu stálé komise pro bankovnictví, pak je nepochybně hloupé, abychom posunuli bod, o který žádá pan poslanec Vlček, a nevyčkali se zřízením komise a stavěli tyto věci do konfliktu, proti sobě navzájem.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Mám tomu rozumět tak, pane poslanče, že navrhujete, aby bod č. 86, který je následným bodem, byl přeložen také na toto datum, tj. na 2. 7. 2003, jako druhý bod po polední přestávce? Ano.

Toto jsou dva procedurální návrhy. Dám o nich hlasovat společně, pokud se neobjeví námitka s tím, že chcete, aby bylo hlasováno jednotlivě. Takovou námitku nevidím.

 

Zahajuji tedy hlasování pořadové číslo 57, ve kterém rozhodneme o tomto procedurálním návrhu, tedy o dvojím zařazení. Táži se vás, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 57 skončilo. Z přítomných 121 poslanců pro se vyslovilo 112, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme body 85 a 86 přeřadili na 2. 7. 2003 jako první a druhý bod našeho odpoledního jednání.

 

Nyní se tedy, vážené paní kolegyně a vážení páni kolegové, budeme věnovat schválenému pořadu schůze pro toto odpolední zasedání.

 

Prvním bodem pořadu, který jsme si schválili, je

 

2.
Návrh zastupitelstva Olomouckého kraje na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje
zákon č. 29/1984 Sb., o soustavě základních škol, středních škol a vyšších odborných škol
(školský zákon), ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 564/1990 Sb., o státní správě
a samosprávě ve školství, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 76/ - druhé čtení

 

Tento návrh jsme projednávali v druhém a třetím čtení na 16. schůzi, kdy jsme nejprve opakovali druhé čtení a poté jsme návrh vrátili výborům k novému projednání. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu návrh zákona znovu projednal a předložil záznam z jednání. Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví návrh zákona také projednal. Usnesení nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 76/4.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP