(17.40 hodin)
(pokračuje Kasal)

Lze to dokázat tím, že si zkontrolujete, kdo který návrh jménem koho předkládal a kdo jak hlasoval. To nás ovšem, dámy a pánové, nikam neposune.

Doporučuji, abychom se pohybovali na půdě reality a abychom v tuto chvíli hlasovali o procedurálním návrhu pana poslance Kladívka, který zní - přeložit projednávání bodu 21, návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 325/1999 Sb. - a teď mě prosím doplňte - na konec prvních čtení.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 45, které jsem zahájil. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 148 přítomných pro 134, proti 4. Vyhověli jsme žádosti na přeložení tohoto bodu na závěr prvních čtení.

 

A můžeme přistoupit k projednání dalšího bodu, kterým je

 

22.
Návrh poslanců Vlastimila Aubrechta, Rudolfa Tomíčka, Květoslavy Čelišové,
Josefa Víchy, Františka Pelce a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon České národní rady č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky
ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku
České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 289/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 289/1. Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl poslanec Vlastimil Aubrecht, a ostatní prosím, aby mu tím, že budou potichu, dali prostor pro úvodní slovo.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Pane předsedající, dámy a pánové, budu velmi stručný, protože jednak se mi špatně stojí na jedné noze a za druhé jsme tento zákon již v obdobném znění projednávali a pan kolega Vojíř ho velice široce uváděl, pouze ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí byl rozšířen o další dva body.

Náš návrh se skládá ze tří bodů. Jeden je původní návrh kolegy Vojíře, druhý je požadavek vlády o doplnění a třetí je návrh, který vznikl ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Hlavním smyslem naší novely je to, aby se umožnilo vládě určité problémy v regionu anebo při různých katastrofách nebo problémech určitým způsobem řešit.

Jak jsem řekl, budu stručný. Jenom bych se zmínil o věci, kdy pan kolega Vojíř svůj návrh stáhl ve třetím čtení s odůvodněním, že je nedostatek finančních prostředků. Chtěl bych říci pouze to, že tato novela rozšiřuje původní zákon jenom v bodě, který říká, že je všechno podle rozhodnutí vlády. Čili vláda musí vědět, jestli ve fondu peníze má, a pak může rozhodnout, dá-li na určitou akci a určitým způsobem peníze. Je dost nepříjemné, když náhodou peníze jsou, a pak neumožní zákon tyto peníze použít. Čili hlavním smyslem předložení novely je to, když už jsou peníze, tak aby se mohly řádně využít.

Možná že někdo z vás s některým ze tří navrhovaných bodů nebude souhlasit, a proto bych vás spíš prosil, abychom toto řešili ve druhém čtení, popř. vypuštěním nebo doplněním, to znamená, abyste umožnili aby tento zákon byl propuštěn do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vlastimilu Aubrechtovi a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, budu poměrně stručný. Z obsahu důvodové zprávy vyplývá, že smyslem této poslanecké novely, která má umožnit převod prostředků z Fondu národního majetku na Státní fond životního prostředí, tak nějak pod čárou se v této novele zákona č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodu majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky, řeší i možnost úhrady nákladů a podpory investičních a neinvestičních akcí spojených s nápravou škod způsobených na životním prostředí těžbou nerostů a na revitalizaci dotčených území a dále k finanční podpoře projektu rozvoje v území určených pro průmyslové využití schválených vládou.

Já si dokonce myslím, že poslední dvě uváděné možnosti pokládám za nejdůležitější. Pro osvěžení vaší paměti vám chci připomenout, že novela zákona 171/1991 Sb. byla zde v této sněmovně projednávána v minulých dnech jako poslanecká iniciativa. Právě pro zařazení možnosti převodu na Státní fond životního prostředí, které se stalo jedním z pozměňovacích návrhů, předkladatel svůj návrh stáhl, i když podle mého názoru poněkud ukvapeně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP