(15.50 hodin)
(pokračuje Býček)

Já proti tomu, že není doporučeno - v tomto návrhu se nesmí uzavírat nové smlouvy - však nemohu akceptovat první část tohoto odstavce, co to je "do úplného otevření trhu".

Při jednání hospodářského výboru předkladatelé, ale i zástupci MPO, ale i legislativy sněmovny se nedohodli a jednání v hospodářském výboru svým způsobem ovlivnili, že se odvolávali na § 55 a 51 příslušného zákona. Nevím, kdo si dal práci a podíval se na § 21, který je nazván Trh s elektřinou. Tady je textace napsána v čl. 2. Trh s elektřinou je otevírán postupně takto: Pokud se týká § 55, je trh s plynem otevírán takto: Od 1. ledna 2005 v rozsahu nejméně 28 % celkové roční spotřeby. b) Od 10. srpna 2008 v rozsahu nejméně 33 % celkové roční potřeby. Lze se tedy odvolat na tyto dva paragrafy, že dojde v tomto nějakém textovém naplnění úplného otevření trhu?

Otevřeně řeknu, že na mé připomínky do dnešního jednání, od jednání hospodářského výboru, neměl nikdo zájem se mnou ani komunikovat, ani nějakým způsobem třeba přijít s nějakým řešením, které by změnilo tu tvrdou, nepřesnou a právně nedostačující textaci do úplného otevření trhu. My totiž na základě tohoto něco zakazujeme. Jak ale dlouho bude tento zákaz trvat?

Dovolte mi tedy, abych v následující podrobné rozpravě navrhl vypustit tento doplňovaný odstavec 15 v § 98.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Chápu to jako přihlášku do podrobné rozpravy. Dále je přihlášen pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dámy a pánové, my jsme k tomuto tisku dostali stanovisko vlády pod č. 153/1, kde vláda jednoznačně vyjádřila s návrhem nesouhlas s tím, že v závěru píše, že v souladu s legislativní prací vlády pro rok 2003 připraví návrh novely zákona č. 458 a v rámci toho, že bude řešit i urychlené otevření trhu nejen s elektřinou, ale i s plynem při zhodnocení všech dopadů takového opatření. Dokonce bych řekl, že to koresponduje s tím, co zde řekl kolega Vojíř, že mezitím bude novelizována směrnice Evropské unie, a pro mne z toho vyplývá jedna otázka, když pan ministr před chvílí zde prohlásil, že podporuje ten návrh. Tak čí vlády on je členem? Nerozumím tomu, jak může mít ministr jiný názor než vláda. Kdyby zde byl přítomen pan předseda vlády, tak bych ho vyzval, aby ve své vládě udělal pořádek, protože pan ministr říká něco jiného než vláda.

Já s tím tedy souhlasím a myslím, že není ani třeba, abychom to odročovali, a za vládu navrhnu, aby tato novela zákona byla zamítnuta. To je návrh, o kterém je pak třeba hlasovat. Nechci to také dávat podmíněně, protože podle jednacího řádu se bude nejdříve hlasovat o odročení, a potom o zamítnutí, takže není třeba to podmiňovat mezi sebou. A to je všechno.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se pan poslanec Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Mám za to, že pokud se chce někdo z kolegů zúčastňovat debaty, měl by především tuto debatu poslouchat, ale nejen dnešní debatu, ale i debatu, která proběhla při prvním čtení. Pokud by pan kolega Vymětal, který přednesl poměrně radikální návrh, dobře poslouchal nejen dnešní vystoupení ministra průmyslu, ale i ministra průmyslu Jiřího Rusnoka v prvním čtení, tak by slyšel zcela jednoznačně, jaké je stanovisko vlády, resp. za jakých podmínek je vláda ochotna ze svého stanoviska ustoupit. Pan ministr Rusnok při prvním čtení zcela jednoznačně řekl, za jakých podmínek, a v průběhu druhého čtení, resp. čtení v hospodářském výboru byly tyto podmínky postupně odstraněny.

Za druhé jsem dnes hovořil o tom, že výhrady, které vůči prvnímu návrhu měla vláda, se podařilo do značné míry odstranit jak v hospodářském výboru, tak předpokládám, že i určitá výhrada, která byla částečně oprávněná a kterou zde přednesl kolega Býček, bude řešena v podrobné rozpravě tím, že onen napadený paragraf bude zpravodajem po dohodě legislativy Ministerstva průmyslu a parlamentu dále upraven tak, aby jeho text byl zcela jednoznačný.

Upozorňuji ale na jednu základní věc. Máme-li přistoupit k liberalizaci trhu, a to k 1. 1. 2004, pak je zcela nezbytné, aby tyto podmínky byly nastoleny zcela jasně a včas, protože jinak takováto norma nemá smysl. Komplexní novela tohoto zákona je předvídána již dlouho dopředu a bude se týkat daleko širšího okruhu, nikoliv věcí, které jsou v tuto chvíli zcela zřejmé a zákonem dostatečně upravené a nebudou předmětem novely. Znamená to, že tato novela sleduje urychlení právě proto, aby všichni ti, kteří budou chtít této novely využít - znovu podotýkám, že hlavním smyslem je, aby v sektoru, ve kterém budou odběratelé schopni a ochotni odebírat elektrickou energii od různých dodavatelů, aby se výrazným způsobem umožnila úspora nákladů, resp. úspora elektrické energie.

Domnívám se, že jestliže v současné situaci provádíme poměrně zásadní změnu rozpočtových pravidel a řekněme veřejných výdajů, měli bychom podporovat také takové novely, které umožní zejména v podnikatelském prostředí uspořit náklady. Pro to, aby tato novela měla smysl, je třeba, aby všichni ti, kteří ji chtějí realizovat, měli dostatek času. Proto jsme vlastně tento návrh předsunuli a navrhujeme ho tak, jak je, a proto také po změnách, úpravách a doplňcích je nejen shodné stanovisko zpravodaje hospodářského výboru, tak i Ministerstva průmyslu a mé, neboť podmínky zlepšují a lépe upravují tento návrh. Proto doporučuji, abychom měli především na mysli to, co tato novela chce upravit, aby tato novela byla logická a abychom nebrali tento návrh zákona za předmět určitých kalkulací, někdy až dost primitivních pokusů o určité posouvání (pod-?) něčeho, co novela nemá smysl řešit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní je přihlášen pan ministr Urban, potom vystoupí pan poslanec Teplík.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Pane předsedo, vážené paní a pánové, dlužím odpověď na otázku, kteréže vlády jsem členem. Říkám, že jsem členem skvělé a zodpovědné vlády Vladimíra Špidly. A mé stanovisko, které jsem sdělil k tomuto pozměňovacímu návrhu, není v rozporu s tím, jak se vláda vyjádřila v předchozí podobě o tomto návrhu. Ano, v první podobě bylo stanovisko vlády negativní s podmínkami, které v průběhu projednávání tohoto zákona v hospodářském výboru byly splněny. Podoba, kterou má teď tato předloha s pozměňovacími návrhy hospodářského výboru, je rozlišná od podoby, která byla předkládána v původní verzi. Mohu tedy zcela zodpovědně a bez obav zde sdělit, že tato podoba, která byla projednána v hospodářském výboru a je doplněna komplexním pozměňovacím návrhem hospodářského výboru, je podoba, která má podporu ministra průmyslu a obchodu a této vlády.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu ministrovi. Dále má slovo pan poslanec Teplík.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Já vždycky s napětím očekávám vystoupení pana kolegy Karla Vymětala a musím říci, že ani dnes mě nezklamal, neboť jeho vystoupení bylo politicky zcela správné.

Otázka je věcná. Zazněla zde připomínka, která se týká otevírání trhu s plynem. Já bych byl první a s odkazem na tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Jiřího Rusnoka, který si přál, aby v § 55 v příslušném odstavci a v příslušném písmenu bylo napsáno, že otevření trhu s plynem se posouvá řekněme na 1. 1. příštího roku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP