(15.40 hodin)
(pokračuje M. Urban)

V této době ale nemůžeme předvídat, jak dopadnou jednání Evropské komise - zda bude a v jaké podobě přijat příslušný zákon.

Z tohoto důvodu nesouhlasím s tím, aby bylo odročeno toto projednávání, ani aby bylo přerušeno. Podporuji tedy, aby byl přijat poslanecký návrh, který byl předložen. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. O slovo se nejdřív přihlásil pan poslanec Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Já bych chtěl také reagovat na návrh pana kolegy Vojíře. Já jsem pevně přesvědčen o tom, že jeho návrh je míněn velmi dobře, ale mám bohužel pocit, že to, co navrhuje, by se projevilo přesně proti duchu toho, co sleduje, protože není pravdou, že novela zákona by řešila záležitosti pro odběratele, kteří nejsou připraveni. Naopak. Právě pozměňovací návrh hospodářského výboru hovoří o tom, že v podstatě liberalizace trhu s elektrickou energií se může týkat pouze těch, kteří jsou připraveni.

A stejně tak není pravda, že není definováno, jak připraveni, protože právě přesný způsob, metodika a průběh tohoto vybavení a měření je stanoven vyhláškou číslo 218/2001 Sb., kterou se stanoví podrobnosti měření elektřiny a předávání technických údajů. Novela právě směřuje k definici takto vybavených konečných zákazníků, s tím, že hovoří o tom, že od 1. ledna 2004 jsou oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci, jejichž odběrné místo je vybaveno průběhovým měřením spotřeby elektřiny podle této vyhlášky. To znamená, že je přesně a jednoznačně definováno jak, s tím, že je samozřejmě dobré, když doba na přípravu, zejména subjektů, kterých se tato novela může týkat, je pokud možno co nejdelší.

Kdybychom odročili návrh zákona, pak se dostaneme k tomu, že legislativní proces by mohl být ukončen projednáváním v Senátu, případně podpisem prezidenta, až těsně před koncem roku 2004, s tím, že tato změna by měla být od 1. 1. 2004. Tím bychom se dostali do zcela zbytečných průtahů, které by mnohým zabránily realizovat tuto novelu. To je věc číslo jedna.

A věc číslo 2. Samozřejmě, s implementací příslušné evropské směrnice se počítá programově a dlouhodobě právě při komplexní novele energetického zákona, která bude upravovat celou řadu dalších oblastí, které v této novele, která je jednoznačně zaměřena na urychlení liberalizace určitého segmentu dodávky elektrické energie, budou řešeny komplexně.

Já tedy v souladu s ministrem průmyslu a samozřejmě v souladu se záměrem, který jsem sledoval, a v souladu s těmi závěry, které učinil hospodářský výbor, doporučuji, abychom ponechali harmonogram projednávání, protože jenom takovýmto způsobem můžeme dosáhnout účelu, který novelou tohoto zákona byl sledován.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám děkuji. O slovo se přihlásil také zpravodaj pan poslanec Teplík a pak se hlásí o slovo pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Děkuji za slovo, pane předsedo. Já bych chtěl říci, že pan kolega Vojíř zde zmínil novelizaci příslušné mnou citované novely, energetické novely směrnice Evropských společenství, u které se očekává, že skutečně bude v průběhu nejbližších měsíců schválena. Nicméně jedna věc je očekávání, druhá věc je realita. A je známo, že kolem této novely jsou poměrně rozsáhlé diskuse. Každá z členských zemí k této novelizaci přistupuje z hlediska svých vlastních národních zájmů, které zdaleka ne vždy jsou totožné. A tato diskuse se může protáhnout.

A proto bych zde nabídl jisté řešení všem těm, kteří by přemýšleli a kteří určitě přemýšlejí o návrhu pana kolegy Vojíře, a sice: Na základě jednoznačného vyjádření zástupců ministerstva průmyslu ve výboru - a já si myslím, že kdyby na tom sněmovna trvala, pan ministr Urban je schopen to zopakovat i zde na plénu - bude v prosinci, lépe řečeno v první polovině prosince letošního roku předložena do sněmovny takzvaná velká novela energetického zákona a v rámci projednávání této velké novely můžeme problémy, o kterých zde hovořil pan kolega Vojíř, řešit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím pana poslance Vojíře. Jako další se přihlásil pan poslanec Sehoř. Nyní pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, pane ministře, dámy a pánové, myslím si, že musím zareagovat na to, co bylo řečeno jak ze strany pana ministra, tak ze strany pana předkladatele, protože - když to vezmu odzadu - pan předkladatel říkal, že není pravdou, že ten zákon nemá predikci v tom, aby řekl, jakým způsobem a kdo je tím oprávněným. Já jsem také v žádném případě o takovéto záležitosti nehovořil. Já jsem hovořil pouze o tom, že existuje připravená verze novely evropské směrnice 92/96, že se s největší pravděpodobností bude projednávat v červenci a že její platnost, pokud bude schválena, což je podmíněno, by se očekávala od 1. ledna roku 2004. A já jsem dokonce řekl, že podporuji zrychlení toho otevírání trhu s elektřinou. A také jsem nepřímo zmínil, že by stálo za to udělat jistou nápravu v oblasti plynu.

A tady reaguji na pana ministra - v této novele, pokud jsem to četl správně, v podstatě žádné zrychlení otevření v oblasti plynu není. Ale mohl jsem se, samozřejmě, přehlédnout. Očekáváme tedy, že plyn se otevře v první fázi roku 2005 a v druhé fázi v roce 2008, pokud to nebude v čase samozřejmě změněno.

To říkám jenom proto, abychom si rozuměli v tom, jaký důvod mě vedl k tomu přerušit neboli odročit toto jednání. Důvod je ten, abychom spíše neměli dvě novely za sebou. Jednu krátkou, technicistní, která je tato. A potom druhou, řekněme možná obsáhlejší a věcně možná více vyhraněnější.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Prosím pana poslance Sehoře, aby se ujal slova. Další vystupující bude pan poslanec Býček.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, už před 2,5 lety, kdy jsme schvalovali energetický zákon, někteří z nás navrhovali dřívější otevírání trhu, než jaké bylo uzákoněno. Proto mě docela příjemně překvapil návrh pana poslance Krause a myslel jsem si, že někteří řekněme technicky založení poslanci prohlédli to, co jsme požadovali už dříve. Dokazuje to i důvodová zpráva, ve které je věta, že zbytečná prodleva od 1. ledna roku 2003 do 1. ledna 2005 uměle zvyšuje českým podnikům a firmám výrobní náklady, a tím snižuje jejich konkurenceschopnost. V podstatě teď mluvíme o tomto problému. Není to jenom nějaká formální záležitost.

Co se týká odkazu na Evropskou unii, tak pravidla obsažená ve směrnicích Evropské unie týkajících se otevírání energetických trhů jsou minimální, to znamená, že mohou být splněna alespoň v dané velikosti. Také mnoho států již je dávno před námi. A nejsou to jenom státy západní Evropy, ale například i Polsko.

Já jsem byl proto odhodlán podpořit návrh pana poslance Krause v jeho původní podobě. Pokud tedy nyní dochází k jakýmsi rozporům, tak já budu podporovat odročení. Pokud by to odročení neprošlo, doporučuji všem, aby se s touto problematikou seznámili, aby pochopili, že skutečně firmám - ale nejenom firmám, ale v budoucnosti i domácnostem - prospěje dřívější otevírání trhu, a pokud budeme hlasovat ve třetím čtení, aby podpořili ne návrh hospodářského výboru, ale návrh původní.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Býček. A pak bude vystupovat pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Ladislav Býček: Vážený pane předsedo, vážení kolegové, kolegyně, v druhém čtení návrhu pana poslance Michala Krause je ve stanovisku hospodářského výboru doplnění původního návrhu o odstavec 15 § 98 v následujícím znění: Do úplného otevření trhu s elektřinou a trhu s plynem nesmí být uzavírány nové smlouvy o souběžné dodávce plynu a elektřiny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP