(15.20 hodin)
(pokračuje Páralová)

Návrh výboru v souladu s názorem vlády pouze zmocňuje vládu k vydání vyhlášky, zatímco podle původního znění novely se částka určená na dietní stravování valorizuje automaticky v závislosti na valorizaci jedné ze složek životního minima.

Dle mého názoru znamená původní návrh méně byrokracie a menší závislost sociálně potřebných občanů na vydání vládní vyhlášky. Pozměňovací návrh přijatý ve výboru však nemění podstatu novely, jejímž cílem je pomoci těm nejpotřebnějším z nás.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji paní poslankyni. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 92/2. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru paní poslankyně Jarmila Boháčková. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jarmila Boháčková: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych vás seznámila, že dne 5. června roku 2003 byl projednán ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu tisk číslo 92 a z tohoto je závěr usnesení číslo 88 k návrhu poslankyně Aleny Páralové a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon číslo 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 92.

Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s návrhem poslankyně Aleny Páralové a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon číslo 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 92; aby přijala návrh ve znění tohoto komplexního pozměňovacího návrhu dle usnesení číslo 88, kterým se mění zákon číslo 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, ve znění pozdějších předpisů. Dále zmocňuje zpravodajku výboru, aby se stanoviskem výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny; aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedla příslušné legislativní a technické úpravy. Jarmila Boháčková, zpravodajka výboru. Milada Emmerová, předsedkyně výboru. Miroslav Opálka, ověřovatel výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji, paní poslankyně, a otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky písemné do ní nemám. Pokud se nikdo nehlásí ani nyní, tak obecnou rozpravu končím.

Návrhy nezazněly, o kterých bychom hlasovali, proto zahajuji podrobnou rozpravu, do které opět nemám žádné přihlášky písemné, a zdá se, že není ani žádná ústní. Končím tedy podrobnou rozpravu a prosím, jestli navrhovatelka nebo - není. V tom případě končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji navrhovatelce i zpravodajce a ukončím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je

 

4.
Návrh poslanců Martina Římana a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 109/ - druhé čtení

 

Prosím, aby za navrhovatele uvedl tento návrh pan poslanec Martin Říman.

 

Poslanec Martin Říman: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, předložená novela zákona o pozemních komunikacích si klade za cíl zpřesnit pasáž tohoto zákona, která umožňuje výstavbu dálniční sítě v České republice pomocí takzvaných koncesí, a to v jednom jediném konkrétním bodě, a totiž v tom, aby finanční závazek, který takto vznikne mezi státem a koncesionářem, tedy závazek státu platit koncesionáři v nějaké podobě, ať v podobě stínového mýta, nebo v jiné podobě platby, za vybudování této dálnice, aby schvalovala, resp. vyjadřovala se k tomuto finančnímu závazku Poslanecká sněmovna, čímž by tento zákon v tomto bodě, tedy v bodě finančních vztahů, se dostal do souladu s rozpočtovými pravidly. Jednoduše řečeno - každý výdaj státu schvaluje Poslanecká sněmovna.

Po diskusi v hospodářském výboru v Poslanecké sněmovně byl přijat pozměňovací návrh původního návrhu, který byl předložen všem vám, a já za předkladatele mohu konstatovat, že se s tímto pozměňovacím návrhem plně ztotožňuji, neboť lépe vyjadřuje smysl toho, proč byla novela zákona o pozemních komunikacích mnou a předkladateli předložena.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji panu poslanci. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisky 109/2 a 3. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru poslanec Jaromír Schling.

 

Poslanec Jaromír Schling: Pane předsedo, dámy a pánové, hospodářský výbor tento návrh projednal a přijal usnesení, které nám bylo rozdáno pod číslem tisku 109/3. Hospodářský výbor po schválení nebo po přednesení pozměňovacího návrhu, který zde již byl zmíněn předkladatelem, téměř všemi hlasy schválil usnesení a doporučuje Poslanecké sněmovně tento návrh schválit. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Já otevírám obecnou rozpravu, do které nejsou žádné přihlášky písemné ani ústní. Končím tedy obecnou rozpravu. Ptám se zpravodaje, jestli chce...

Dovolte tedy, abych zahájil rozpravu podrobnou, do které nejsou žádné přihlášky v této chvíli písemné ani ústní. Já tedy podrobnou rozpravu končím a obracím se znovu na zpravodaje - nebo není, to znamená, že nemáme, o čem bychom hlasovali.

Žádný nezazněl návrh a já končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji zpravodaji i navrhovateli a končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším návrhem je

 

5.
Návrh poslance Michala Krause na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy
v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (tzv. energetický zákon)
/sněmovní tisk 153/ - druhé čtení

 

Prosím, aby návrh za navrhovatele uvedl poslanec Michal Kraus.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP