(15.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 18. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen a upraven schválenými pozměňovacími návrhy.

Zahajuji hlasování o celém pořadu schůze. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 28 ze 176 poslanců pro hlasovalo 124, proti 36. Konstatuji, že pořad schůze byl schválen.

 

Pan předseda Hojda se hlásí o slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. S ohledem na to, že byly schváleny tři nové volební body - volba předsedy arbitrážní komise pro vyšetřování otázky CME, předsedy vyšetřovací komise k dálnici D47 a předsedy vyšetřovací komise Diag Human - vyhlašuji termín na podávání návrhů do zítřka 10 hodin.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu předsedovi.

 

Podle návrhu pořadu schůze, který jsme si právě schválili, prvním bodem je

 

1.
Návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb.,
Ústava České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 208/3/ - vrácený Senátem

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Vítám pana senátora Jiřího Stodůlku a prosím ho, aby také zaujal místo u stolku zpravodajů.

Vážení kolegové, v 16. schůzi jsme vedli rozpravu, kterou jsme přerušili, a další projednávání jsme odročili do této schůze. Proto se ptám, jestli se někdo hlásí do rozpravy.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedo, vážená sněmovno, dovoluji si navrhnout přerušení projednávání tohoto bodu, a to do doby, kdy projedná tuto předlohu námi zřízená dočasná komise pro ústavní otázky. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Chcete, aby se o tomto návrhu hlasovalo ihned? (Ano.) Pan poslanec Koudelka trvá na tom, aby o návrhu, který přednesl, se hlasovalo ihned, tedy o návrhu přerušit projednávání tohoto bodu. Proto jenom žádám poslance, kteří mají zájem se zúčastnit tohoto hlasování, aby se dostavili do jednacího sálu. Zaujměte místa, budeme hlasovat o návrhu, který byl přednesen.

Pan poslanec Koudelka navrhl přerušit projednávání tohoto bodu. Ptám se předkladatele na stanovisko k tomuto návrhu. (Místopředseda vlády Rychetský: Předkladatel souhlasí.)

Odhlásím vás všechny před hlasováním.

Je zde dotaz na poslance Koudelku, jestli je možné upřesnit jeho návrh v tom smyslu, že by se jednalo o odročení projednávání tohoto návrhu, což by bylo asi možné z hlediska jednacího řádu, zároveň aby upřesnil čas, do kterého bychom toto jednání odročili.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Může být i odročení, i když jsem se domníval, že když už je bod zahájen, je lepší přerušení, nicméně je to jedno. Dobu jsem vázal na událost, nikoli na konkrétní dobu, a to na událost, kdy projedná tento materiál dočasná komise Poslanecké sněmovny pro otázky ústavní.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To znamená do projednání tohoto materiálu ústavní komisí. Můžeme hlasovat o tomto návrhu na odročení do projednání ústavní parlamentní komisí? Ano.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro odročení tohoto bodu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 29 z přítomných 174 poslanců pro 124, proti 43. Návrh na odročení byl přijat.

 

Děkuji předkladatelům, končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je

 

3.
Návrh poslankyně Aleny Páralové a dalších na vydání zákona, kterým se mění
a doplňuje zákon č. 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 92/ - druhé čtení

 

Prosím, aby návrh na navrhovatele uvedla paní poslankyně Alena Páralová.

Má-li paní poslankyně Páralová vystoupit, je ovšem nutné, aby tady byl větší klid. Prosím, abyste opustili tuto jednací síň, pokud nebudete věnovat pozornost vystoupení paní poslankyně Páralové. Děkuji.

Prosím o uvedení.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, novela zákona o sociální potřebnosti se týká sociálně potřebných občanů, tj. občanů, jejichž celkové příjmy se pohybují pod hranicí životního minima. Cílem novely je stanovení diferencovaných hranic životního minima sociálně potřebných občanů, kteří jsou odkázáni na dietní stravování v závislosti na druhu diety, která jim byla odborným lékařem předepsána.

Podle dosavadní právní úpravy mají sociálně potřební občané, jejichž zdravotní stav vyžaduje dietní stravování, zvýšenou částku životního minima o 600 korun, a to pro všechny diety stejně, přičemž částka 600 korun byla stanovena v roce 1994 a od té doby se nezvýšila.

Dle zákona se životní minimum skládá ze dvou složek, a to z částky na výživu a základní osobní potřeby a z částky na domácnost.

Novela si klade dva cíle. Prvním cílem je zajistit pravidelnou valorizaci v návaznosti na životní minimum, a to na jeho část určenou na výživu. Druhým cílem je diferencovat mezi jednotlivými typy diet podle toho, jak jsou finančně náročné.

Pozměňovací návrh přijatý ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví de facto přebírá znění vládního návrhu zákona o sociální potřebnosti, který sněmovna v únoru zamítla.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP