(16.10 hodin)
(pokračuje Recman)

Chci zde uvést ještě tu skutečnost, že stálá komise pro bankovnictví se touto problematikou minimálně na svých dvou zasedáních zabývala. Na tom jednom za účasti zástupců ministerstva financí, České národní banky i Fondu pojištění vkladů. Stálá komise pro bankovnictví se rozhodla, že vytvoří určitou pracovní skupinu, která zpracuje písemný materiál, který následně bude předmětem projednávání stálé komise pro bankovnictví. Předpokládám, že tento písemný materiál bude tou zprávou, která po projednání a schválení ve stálé komisi pro bankovnictví bude předložena do jednání Poslanecké sněmovny, a to v tom termínu, jak bylo stanoveno, to znamená do 6. července 2003.

Jsem přesvědčen, že takovýto postup je postup racionální, že je to postup optimální i z hlediska pracovní náplně a projednání této věci nebo této kauzy v Poslanecké sněmovně. Jsem si vědom toho, že by bylo pro nás výhodnější z hlediska časového a věcného, kdybychom měli příslušný písemný materiál v Poslanecké sněmovně k dispozici. Na základě toho bychom se pak rozhodli, jestli zřídíme, nebo nezřídíme vyšetřovací komisi.

Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás na závěr svého vystoupení požádal o podporu mého pozměňovacího návrhu, to znamená návrhu, abychom odročili projednání tohoto bodu do doby, než Poslanecká sněmovna projedná plnění příslušného usnesení, které přijala na 10. schůzi dne 4. března 2003. Z hlediska časového předpokládám, že by to bylo na červencové schůzi Poslanecké sněmovny, takže ta časová prodleva nebude příliš dlouhá.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já děkuji panu poslanci Recmanovi. Ještě v rámci obecné rozpravy pan poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Já vystoupím daleko spíše jako zpravodaj k této věci. Já jsem pozorně naslouchal panu poslanci Recmanovi a při znalosti toho usnesení, na něž se tady on odvolává, musím s lítostí konstatovat, že je to v mém vidění světa jakýsi nenápadný pokus o to, zdržet a procedurálně znemožnit zahájení, co nejrychlejší zahájení, práce vyšetřovací komise.

Pakliže bude výsledkem jednání stálé bankovní komise návrh na zřízení vyšetřovací komise, pak by bylo možné interpretovat návrh Občanské demokratické strany a závěry jednání bankovní komise i jako kolizní.

Jsme si ovšem vědomi časové prodlevy, která vznikne, bude-li předložena zpráva až na Poslanecké schůzi, která začne v průběhu měsíce července. Pak bude velmi komplikované zvolit členy stálé vyšetřovací komise ještě na téže schůzi Poslanecké sněmovny a zahájit její práci. Daleko spíše - a nikoliv v kolizi s jednáním a prací stálé komise pro bankovnictví - je návrh, který jsme velmi pečlivě vážili. Tak jako jsme ho velmi pečlivě vážili 15. května, resp. 13. května, kdy jsme ho navrhovali na začátku již skončené 16. schůze Poslanecké sněmovny, vážili jsme důsledky našeho návrhu i nyní. Období parlamentních prázdnin je ideálním časem na to, abychom v úvodu měsíce července, v průběhu poslanecké schůze, kterou máme před sebou, zvolili členy a předsedu vyšetřovací komise, aby ta mohla zahájit v souladu s usnesením, které bylo rozdáno, svou práci.

Zvolíme-li průběh toho procedurálního zdržení, pak se vystavíme riziku, že případná vyšetřovací komise může začít pracovat až v průběhu září. A já si jenom dovolím upozornit na to, že práce této vyšetřovací komise, kterou navrhujeme, by měla být limitována zejména datem 31. ledna 2004. Obávám se, že budeme-li postupovat způsobem, který navrhoval pan kolega Recman, znemožníme, aby vyšetřovací komise v takto zkráceném čase dospěla k nějakým relevantním a nezpochybnitelným závěrům.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Doktorovi. Hlásí se ještě jednou pan poslanec Svatomír Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Vážené kolegyně a kolegové, já tady chci potvrdit, že můj návrh na odročení projednávání v žádném případě nesledoval, abychom se této věci nevěnovali v maximální míře. Nesledoval to, abychom zdržovali dopátrání se té situace, která v Union bance nastala.

Chci jen připomenout, že stálá komise pro bankovnictví se problematice Union banky věnuje již tři měsíce, to znamená od března letošního roku, od doby, kdy bylo přijato usnesení Poslanecké sněmovny. V tomto směru vnímám jako určitou výhodu, že členové Poslanecké sněmovny, kteří jsou současně i členy stálé komise pro bankovnictví, mají řekl bych tříměsíční předstih v získávání a projednávání informací, které se této kauzy dotýkají. My jsme v minulých dnech obdrželi písemné podkladové materiály jak od Ministerstva financí, tak od České národní banky. A jsem přesvědčen o tom, že po zapracování těchto materiálů do zprávy stálé komise pro bankovnictví, kterou si vyžádala Poslanecká sněmovna a která jí určitě do toho 6. července bude předložena, se nám bude lépe rozhodovat, budeme lépe vnímat podstatu té problematiky, budeme lépe vnímat i legislativní rámec.

Jsem přesvědčen o tom, že nebude nic bránit po projednání této zprávy na schůzi Poslanecké sněmovny, která začne koncem června -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, promiňte, že vám vstupuji do vašeho vystoupení, ale chtěl bych i vaším jménem požádat naše společné kolegy o to, aby se ztišili. Pššššt!

Tak - možná můžete pokračovat.

 

Poslanec Svatomír Recman: Děkuji, pane předsedající. Chci jenom podtrhnout tu skutečnost, že na schůzi Poslanecké sněmovny, která začne v červnu a která projedná příslušnou zprávu stálé komise pro bankovnictví, nebude z procedurálního hlediska - a jsem přesvědčen, že ani z věcného hlediska ne - nic bránit tomu, abychom projednali nebo doprojednali tento bod a rozhodli o tom, jestli zřídíme, nebo nezřídíme vyšetřovací komisi. V případě, že bychom se rozhodli vyšetřovací komisi zřídit, nic nebude bránit tomu, abychom na schůzi Poslanecké sněmovny, která začne v červnu, rovněž zvolili předsedu této vyšetřovací komise i členy této komise.

Předpokládám, že bychom mohli využít ty čtyři týdny času, které máme, k získávání některých dalších informací k objasnění situace.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Recmanovi. Další přihlášky do všeobecné rozpravy nemám, takže všeobecnou rozpravu končím.

V této části naší rozpravy zazněl návrh na odročení projednávání tohoto bodu do doby projednání usnesení číslo 312 naší Poslanecké sněmovny. Takto zazněl z úst pana poslance Svatomíra Recmana. Čili o tomto návrhu na odročení rozhodneme v hlasování. Já vás ještě odhlásím. Poprosím o novou registraci.

Zdá se, že se blíží okamžik, kdy budu moci zahájit hlasování o návrhu na odročení projednávání tohoto bodu do doby projednání usnesení naší sněmovny, které nese číslo 312.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 4. Kdo souhlasí s návrhem na odročení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Kdo je proti tomuto návrhu?

Děkuji. Hlasování v tuto chvíli skončilo. Z přítomných 168 poslanců bylo pro 111, proti 48. Konstatuji, že jsme vyhověli návrhu pana poslance Svatomíra Recmana a vyrovnali jsme se tak s celým pořadem této 17. schůze.

 

Hlásí se pan poslanec Hojda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP