(17.00 hodin)
(pokračuje Nečas)

Jsem přesvědčen, že za těchto okolností by Česká republika - tady souhlasím s panem ministrem obrany - měla velmi pozorně tuto operaci sledovat a velmi pozorně provést vyhodnocení všech aspektů této operace a na základě toho v budoucnosti, především po květnu příštího roku, zaujmout náležitý přístup, který by měl podle mého názoru vést k postupnému zapojování ČR do podobných operací vedených EU v době našeho členství v EU a v době našeho plnohodnotného zastoupení ve všech klíčových orgánech, které o podobné operaci rozhodují.

Dalším faktem, který je třeba zmínit, je, že se jedná o symbolické zastoupení vojáků armády ČR v této operaci. Leckoho by to mohlo vést k tomu, že právě proto, že se jedná o symbolické zastoupení v podobě obou vojáků armády ČR, kteří se této operace zúčastní v příslušné štábní struktuře, není žádný důvod se tím hlouběji zabývat. Chtěl bych ale připomenout, že u každé podobné vojenské operace, ať už prováděné Severoatlantickou aliancí, nebo v budoucnosti EU, bude sestaven jakýsi seznam nebo list, pracovně to můžeme nazvat na základě nedávných zkušeností s Irákem "koalice ochotných". Je skutečností, že bez ohledu na velikost zastoupení jednotlivých zemí na tomto seznamu tato země bude a před mezinárodním společenstvím ponese politickou spoluodpovědnost za provádění této operace i za případné nedostatky či chyby. Myslím si, že z tohoto pohledu bychom to měli velmi vzít v úvahu. Znamená to, že budeme na nějakém seznamu zemí, které v politickém slova smyslu nesou spoluodpovědnost za tuto operaci, aniž budeme moci cokoli v průběhu této operace ovlivnit.

V této souvislosti stojí také za připomenutí, že ve skutečnosti EU až tak moc o naši účast nestojí, protože armáda ČR nabídla větší kontingent než pouze dva vojáky do štábu a v rámci plánování operace byla tato naše nabídka odmítnuta. Znamená to, že není hlubší zájem o účast armády ČR, je pouze zájem o to, aby ČR byla na seznamu příslušné operace, a nesla tudíž rozmělněnou politickou odpovědnost za provádění této operace.

Tady bych chtěl připomenout především některým kolegům poslancům a kolegyním poslankyním, jak nelibě nesli, že jsme byli uváděni na jiném seznamu, byť třeba já a politická strana, kterou mám čest reprezentovat, jsme to nesli velmi libě, že jsme na tomto seznamu byli. Řada z vás, přestože jsme se nezúčastnili vojenské operace v Iráku, nevyslovili jsme jí vojenskou podporu ústy naší vlády, ODS jí podporu vyslovila, přesto jsme byli před mezinárodní veřejností uváděni na tomto seznamu, opakuji, řada z vás to nesla velmi nelibě. Opět se můžeme dostat do podobné situace, kdy bez možnosti cokoli ovlivnit se ocitneme na seznamu "koalice ochotných".

Poslední věc, která tady určitě stojí za zmínku, je, zda vůbec ČR má uvažovat o symbolické účasti v bezvýznamných vojenských operacích. Vím, že v tuto chvíli může padnout námitka, že se pohybuje v mnoha dalších operacích v podobě pozorovatelů, kteří se zúčastňují různých operací OSN či případně Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, ale chci zdůraznit, že toto je něco jiného, toto je vojenská operace prováděná v rámci pilíře EU, v rámci společné zahraniční bezpečnostní politiky EU, a není ji možné srovnávat s nějakou ad hoc operací prováděnou např. OSN či Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Poslední fakt, který bychom měli vzít v úvahu při hlasování o tomto návrhu, je fakt, který možná pro leckoho je politicky citlivý a leckdo by se ho bál veřejně vyslovit. Já s vědomím toho, že na svou hlavu mohu přivolat nejednu rozhořčenou námitku, přesto ho vyslovím.

Je skutečností, že vedoucí zemí této operace bude Francie, Francie jako stát, jehož hlava státu a současně vrchní velitel ozbrojených sil nám nedávno vzkázal, že v politicko-bezpečnostních otázkách máme s prominutím držet ústa a krok. Můžete si vzpomenout na výrok, že jsme promarnili dobrou příležitost mlčet. Jsem přesvědčen, že právě za situace, kdy tato slova naprosto cíleně, nikoli v politickém afektu, byla nejen vůči naší zemi vyřčena, měli bychom být vůči vojenským operacím, které jsou dělány pod vedením tzv. leading nation, čili vedoucího národa v podobě Francie, velmi opatrní. Právě proto zdůrazňuji aspekt vyhodnocení všech operačních, vojenských a politických aspektů podobné operace, pečlivého zvážení a vyčkání především do toho stavu, kdy ČR bude plnohodnotně zapojena do rozhodování všech klíčových struktur, které se touto operací zabývají, to znamená jak politicko-bezpečnostního výboru EU, tak vojenského výboru EU i vojenského štábu EU.

Z tohoto důvodu doporučuji Poslanecké sněmovně, aby s tímto návrhem nevyslovila souhlas, respektive aby Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR nevyslovila souhlas s vysláním obou vojáků armády ČR do této operace.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Nečasovi. Hovořit bude pan poslanec Hynek Fajmon. Další přihlášky do rozpravy nemám.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, vláda ČR navrhuje vyslat vojáky armády ČR do operace EU v Bývalé jugoslávské republice Makedonie. Zdá se, že naše vláda je připravena vyslat vojáky kdykoli a kamkoli, když nás o to někdo požádá, a to bez ohledu na finanční náklady a skutečné zájmy ČR. S takovým postupem nemohu souhlasit. Již nyní jsou vojáci armády ČR nasazeni v Kosovu, v Kuvajtu a v Iráku, a to v masivním počtu několika set osob. Celkový počet našich vojáků vyslaných do zahraničí vůči počtu obyvatel ČR je jeden z nejvyšších v Evropě. Není proto žádný rozumný důvod k tomu, abychom se stali vojenským účastníkem dalšího konfliktu jen proto, že nás o to někdo žádá. Máme omezené finanční i lidské zdroje a neměli bychom s nimi hazardovat.

Jsem přesvědčen o tom, že naše kapacity k vyslání jsou již nyní na hranici našich možností, stejně jak náš státní rozpočet. Upozorňuji rovněž na ohlášený záměr ministra financí snížit velmi radikálně v příštím roce výdaje na obranu, a to o více než 10 % proti stávajícímu stavu. Z tohoto důvodu jsem přesvědčen, že není v našem zájmu, abychom udržovali více než dvě velké účasti v zahraničí. Proto se připojuji k názoru svého předřečníka a nebudu pro tento návrh hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hynku Fajmonovi. O slovo se přihlásil místopředseda vlády Cyril Svoboda.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, v jedné věci má jistě pan kolega Nečas pravdu. Zatím nemáme šanci a právo spolurozhodovat, protože nejsme členy EU. Ale už od podpisu smlouvy v Athénách naši zástupci zasedají v řadě orgánů EU, podílejí se na debatě i na tvorbě názorů, pokud se tvoří debatou, ale samozřejmě dokud nejsme členy EU, nemůžeme spolurozhodovat. Ale období, které je od athénské smlouvy k vlastnímu členství, je ona nabídka všem zemím, které se mají stát členy EU, aby touto zkušeností prošly, aby prošly zkušeností spolupodílení se v debatě, v tvorbě názoru. Odpovědnost s rozhodováním přebíráme až s členstvím. To je věc, kterou bych neviděl jako negativní, ale je to šance pro to, aby i naši zástupci na všech úrovních se stali plnohodnotnými reprezentanty zájmů ČR v orgánech EU. To za prvé.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP