(17.30 hodin)

Poslanec Jaroslav Gongol: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře financí, je zřejmě symbolické, že právě ve chvíli, kdy v Ostravě demonstrují občané proti nezaměstnanosti, já vás interpeluji ve věci nesplněného usnesení vlády č. 592 z minulého roku, které se právě týkalo řešení nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji. V tomto usnesení vlády bylo uloženo ministru financí předložit vládě do konce července 2002 návrh na změnu zákona 171/1991 Sb. Od stanoveného termínu uplynul téměř rok a Ministerstvo financí tento vládou stanovený úkol nesplnilo. Součástí tehdy projednávaného materiálu je i seznam průmyslových zón, které by tam měly být vytvořeny. Některé z nich jsou však v majetku státního podniku DIAMO, na který byl převeden tento majetek při tzv. restrukturalizaci OKD za symbolickou jednu korunu. Proto si převod tohoto majetku vyžaduje obdobný zákon, jako byl převod nepotřebného vojenského majetku, což jste však odmítl do tohoto zákona zařadit, i když to byl podle mého názoru nejrychlejší způsob řešení. Souhlasím s tím, že zřejmě ne zcela systémový.

Chci ocenit zájem třeba městského zastupitelstva v Orlové, které chce řešit nezaměstnanost v Orlové, která činí kolem 20 %. Tento devastovaný majetek chce k tomu využít. Na svoji žádost však dostal zamítavou odpověď, neboť to prý - a mají pravdu - současný zákon neumožňuje, a majetek je tedy dále rozkrádán a chátrá.

Otázka zní: Co uděláte pro to, abyste s ročním zpožděním splnil úkol vlády, a zejména zda chcete připravit zákon, který by umožnil bezplatný převod majetku - (Předsedající Kupčová: Upozorňuji na čas.) - po utlumených dolech na města, a kdy mohou zastupitelé počítat s tím, že tak bude splněno a pomoženo řešení nezaměstnanosti.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má ministr financí pan Bohuslav Sobotka.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážený pane poslanče, dámy a pánové, chtěl bych reagovat na tuto otázku, která byla položena. Musím říci, že Ministerstvo financí i Ministerstvo průmyslu a obchodu jsou informovány o existenci této problematiky. Musím říci, že jsem se také sám zajímal po upozornění pana poslance Gongola o příslušné usnesení vlády, na které se odkazuje. Musím konstatovat, že v usnesení samotném takovýto úkol explicitně stanovený není, přesto tato věc je zmíněna v doprovodných materiálech, na které se usnesení vlády odkazuje. To znamená, vláda se, byť nepřímou formou, zavázala k tomu skutečně při svém výjezdním zasedání v Ostravě, aby se touto problematikou zabývala. Musím také říci, že jak Ministerstvo financí, tak Ministerstvo průmyslu a obchodu v tuto chvíli pracují na tom, aby byla provedena analýza nepotřebného majetku, který se nachází v rámci podniku DIAMO, aby následně došlo ke zpracování společného dokumentu Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva financí a došlo k řešení této kauzy.

Já si podobně jako pan poslanec vážím zájmu obcí a měst, které projevují zájem o převzetí takovýchto součástí majetku stávajícího podniku DIAMO, a budeme hledat možnosti, jak tady tuto záležitost řešit. Vím také, že pan poslanec podal příslušný pozměňující návrh v rámci projednávání zákona o majetku státu, ale ten návrh nebyl podán v tak kvalitně legislativní podobě, aby umožňoval převod tohoto majetku na základě usnesení vlády. Ale rozhodně cílem Ministerstva financí je nebránit převodu nepotřebného majetku z vlastnictví státu do vlastnictví obcí nebo krajů. Koneckonců to, že tato ochota na Ministerstvu financí existuje, jsme prokázali také tím, že jsme zpracovali ve spolupráci tentokrát s Ministerstvem obrany a Ministerstvem vnitra příslušný návrh zákona, který nyní schválil i Senát. Tento zákon umožňuje převod nepotřebného vojenského majetku na obce, města a kraje bez toho, aniž by převod tohoto majetku byl spojován s nějakými omezujícími podmínkami. Čili v obdobném duchu se Ministerstvo financí bude zabývat otázkou převodu tohoto majetku, který je dnes v rámci podniku DIAMO, který spadá do gesce Ministerstva průmyslu a obchodu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministrovi financí a táži se pana poslance Gongola, zda chce položit doplňující otázku. Ano. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane ministře, já nesouhlasím s tím, že to není obsaženo ve vládním usnesení. Já vám ho přečtu: Ministru financí se ukládá zpracovat ve spolupráci s místopředsedou vlády a ministrem průmyslu a obchodu a vládě do 31. července 2002 předložit návrh zákona novelizující paragraf 18 odstavec 2. písm. b) zákona č. 171/1991, o působnosti orgánů ČR ve věci převodu majetku ČR na jiné osoby a o Fondu národního majetku ČR, ve znění pozdějších předpisů, umožňující realizaci projektu výstavby průmyslových zón. Tak zní přesně usnesení.

Nedozvěděl jsem se ten termín. Pro mne je ostatně termín nejdůležitější, protože to, co jste mně řekl, že se bude provádět, ještě neznamená, že to bude rychle, pokud možno včera.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má ministr financí pan Bohuslav Sobotka.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Ano, děkuji. Musím říci, že když jsem přišel ve druhé polovině července na Ministerstvo financí, tak se tam nenalezl žádný takovýto zpracovaný dokument, který by vyplýval ze splnění tohoto příslušného usnesení vlády. Proto je potřeba určitý čas na to, aby nové vedení Ministerstva financí tady takovýto materiál připravilo.

Pokud jde o ten termín, tak vše záleží na tom, kdy bude provedena a dokončena analýza tohoto nepotřebného majetku. Ale já se domnívám, že celá ta věc je řešitelná v řádu několika měsíců. Ta věc by měla být jako celek ukončena během letošního roku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další byl vylosován se svojí interpelací pan poslanec Jiří Bílý, který však svoji interpelaci na ministra obrany pana Jaroslava Tvrdíka stáhl s tím, že se s panem ministrem dohodl na písemné formě interpelace. Nyní proto udílím slovo dalšímu vylosovanému, a to panu poslanci Janu Zahradilovi, který vystoupí se svou interpelací na ministra zahraničí pana Cyrila Svobodu. Připraví se pan poslanec Miroslav Beneš. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, paní místopředsedkyně. Téma té interpelace samozřejmě je velmi široké. Já ho proto zúžím a vyprecizuji, aby bylo jasné, na co bych rád slyšel odpověď. Nejde mi vůbec o bilanci finančních toků z ČR do EU, např. v rámci placení povinných příspěvků, a nejde mi také o finanční toky z EU do ČR, např. ve formě strukturálních fondů nebo kohezního fondu, tedy peněz ze strukturálních fondů nebo kohezního fondu. Co mě zajímá, je skutečnost, že byla medializována situace, kdy údajně státní správa, konkrétně vláda, nepočítala s tím, že dojde k výpadku určité části příjmů státního rozpočtu v důsledku našeho vstupu do EU. Objevily se spekulace v médiích, že by tento výpadek mohl dosáhnout až několika desítek miliard.

Já se tedy pana ministra táži: za prvé, zda o tom ví, za druhé, zda je to pravda, že k takovému výpadku příjmů dojde, a za třetí, pokud k němu skutečně dojde, tak v jaké přesně výši to zhruba bude, nebo alespoň v jaké odhadované výši by to mohlo být. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové a kolegyně, finanční podmínky našeho vstupu do EU pro rozpočtové období let 2004 až 2006 byly sjednány v závěru Kodaňského summitu v prosinci loňského roku. Platby ČR do rozpočtu EU budou za celé toto období ve výši 2,574 miliardy eur, tedy zhruba 79 miliard korun, zatímco příjmy z rozpočtu dosáhnou 3,350 miliardy eur, tzn. 103 miliard korun. Rozdíl příjmů a výdajů bude tedy činit 776 milionů eur, tj. 24 miliard korun. Důvody výše příjmů z rozpočtu EU, kterou někteří neoprávněně považují za nízkou, jsou známé.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP