(14.30 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Užít si trochu života, zajít do salonu krásy - tady dovolte vložku, to je + 17 % - pořídit něco nového a hezkého do bytu - to je také + 17 % - koupit sobě, muži, dětem něco hezkého na sebe - to je také + 17 % - letět společně na dovolenou někam k moři - to je také + 17 %. (Potlesk poslanců ODS.) Zkrátka mít se i s celou rodinou dobře.

A teď možná zajímavý dovětek. Cituji z titulní strany volebního programu pro volby 2002 České strany sociálně demokratické.

Děkuji za pozornost. (Dlouhotrvající potlesk klubu poslanců ODS a KSČM.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. O slovo se přihlásil místopředseda Poslanecké sněmovny pan kolega Vojtěch Filip. Prosím, máte slovo, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, jsme svědky změny jednání naší Poslanecké sněmovny. Většinou se snažili předsedové poslaneckých klubů vystoupit ještě před závěrečným hlasováním, aby zásadním politickým stanoviskem případně ovlivnili členy Poslanecké sněmovny, kteří vystupují a hlasují v souladu s ústavu, v souladu se svým svědomím. Tentokrát pan předseda poslaneckého klubu ODS vystoupil se zásadním stanoviskem po skončeném hlasování. Ono totiž je možná pro někoho vhodné nebo výhodné, aby ty nepopulární kroky, o kterých si myslí, že by je neměl navrhovat on v případě, že vyhraje následující volby, nemusel řešit.

Já jsem sice hlasoval proti tomu zákonu, ale hlasoval jsem proti němu z přesvědčení, nikoli z politických důvodů. (Potlesk klubu poslanců KSČM a ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tak, v tuto chvíli se již nikdo nehlásí. S procedurálním návrhem požádal o slovo pan kolega Maštálka. Prosím.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, předřečníci mi usnadnili pozici, protože mluvili o penězích a můj návrh se týká peněz, a to peněz nejenom velkých, ale i státních.

Dovolte mi, abych navrhl sněmovně zařazení nového bodu programu, a to zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k vyšetření okolností případu Diag Human. Kauza, která se vleče od počátku 90. let, se zejména po 22. dubnu dostala do zvýšeného zájmu médií a občanů. Nejasností přibývá a soudím, že je třeba podpořit snahu paní ministryně zdravotnictví vyjasnit tento problém. Jde o velké prostředky a otázek je řada - proč musí Česká republika platit, na čí účet šly peníze, jaká je role pana Josefa Šťávy, doktora Oršuly, dr. Blažka a dalších. Podle našeho názoru jde o natolik závažný případ, který je jistě srovnatelný s případem arbitráže s firmou CME.

Navrhuji zřídit pětičlennou komisi s paritním zastoupením, která by podala zprávu Poslanecké sněmovně parlamentu k 31. 12. t. r. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Toto je procedurální návrh, o kterém rozhodneme bez rozpravy. Prosím, abyste se soustředili na hlasování, které je před námi.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 312 a ptám se, kdo je pro tento procedurální návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že z přítomných 194 pro návrh hlasovalo 97, proti 55. Návrh nebyl přijat.

 

(Kontrola výsledků hlasování.) Ještě před vyhlášením výsledků kontroly hlasování požádal o slovo předseda poslaneckého klubu ODS poslanec Tlustý. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vzhledem k výsledku hlasování, ve kterém vládní koalice zablokovala vyšetřování této kauzy, považuji za korektní oznámit, že poslanecký klub ODS využije svého práva a navrhne svolání mimořádné schůze ke zřízení této vyšetřovací komise. Děkuji. (Potlesk klubu poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: O slovo požádal ministr vnitra Stanislav Gross, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, páni poslanci, paní poslankyně, dovolil bych si opravit pana poslance Tlustého - hlasování nezablokovalo vyšetřování, pouze zablokovalo vznik další vyšetřovací komise. Vyšetřování probíhá a probíhá dobře. (Potlesk poslanců klubu ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nevím, jestli politik může říci, že vyšetřování probíhá dobře, ale to už je pro někoho jiného.

O slovo požádal předseda poslaneckého klubu KSČM pan kolega Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane místopředsedo, pane premiére, paní a pánové, ne, nezbláznili jsme se, nebo, jak bylo řečeno, nezcvokli jsme se. Jsem ale přesvědčen, že to hlasování, ve kterém - a viděl jsem dobře - vládní koalice hlasovala proti, aby záležitost, kterou tak silně prosazovala ve vztahu k CME, byla vůbec tady projednávána jako záležitost zřízení vyšetřovací komise, tedy jako něco, co bychom jako Poslanecká sněmovna měli prozkoumat - za jakých okolností došlo nejen ke vzniku toho problému, ale i k jeho důsledkům, k jeho řešení tak, že se to vyvinulo k podobným důsledkům jako záležitost sporu se CME.

Rád bych tu avizoval, že se připojím já osobně jako poslanec Kováčik ke svolání té mimořádné schůze, kterou tu avizoval pan poslanec Tlustý, abychom skutečně věcně všem měřili stejně a abychom dokázali věci objektivně posoudit a dali veřejnosti najevo, že chceme věci řešit ve prospěch veřejnosti, nikoli ve prospěch nějakých zákulisních tahů jednotlivých politických stran.

Děkuji vám, vážení přátelé z vládní koalice, že jste náš návrh tak vřele podpořili.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má ministr práce a sociálních věcí pan Škromach.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, myslím, že teď je vhodná chvíle říci, že poslanci opozice v podstatě propásli vhodnou chvíli, protože je pravda, že v posledních několika dnech a týdnech vyhrává vládní koalice svým jedním nebo dvěma hlasy, ale je pravda, že právě v tuto chvíli několik poslanců včetně mě z vládní koalice využilo místních prostor a muselo si odskočit. Zdá se, že ani v té situaci poslanci opozice nedokázali této situace využít při řádném hlasování, a schvalují teď vinu na vládní koalici, když nedokázali prosadit svůj názor. Myslím, že bude dobré, aby si poslanci opozice zvykli, že tu existuje vládní většina a prohlasuje sem tam svůj názor. A že se jim to v poslední době nelíbí, to je pravda.

Mám pocit, že předchozí hlasování v záležitostech nepřímých daní, daně z přidané hodnoty, dává paradoxní možnost sledovat, jak pravicová ODS útočí na sociální demokracii zprava. Vždyť přece nepřímé daně, DPH, to jsou přece vlajkové lodě každé správné pravicové strany! Kam naše pravicová opozice odložila tyto své vlajkové lodě? Najednou má mimořádný strach o situaci sociálně slabých, rodin s dětmi a důchodců.

Mohl bych stejně jako pan poslanec Tlustý citovat z jejich vládního programu a myslím, že by to zdaleka nebylo tak lichotivé, jako on když citoval z našeho.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP