(18.50 hodin)
(pokračuje Nedvědová)

A proto znovu zopakuji a jako v prvním čtení dávám návrh na zamítnutí tohoto zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Nedvědové a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Miloš Kužvart.

 

Poslanec Miloš Kužvart: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, tak, jak jsem již avizoval v předchozím čtení, mám za to, že je užitečné v tomto zákoně, v této potřebné novele, aby byla zvážena i pomoc ekologickým zemědělcům. Uvědomme si, že od 1. ledna 2001 platí zákon o ekologickém zemědělství. Máme jasně definovány podmínky, který zemědělec je ekologický, který nikoliv. V podrobné rozpravě načtu ještě jeden pozměňovací návrh do tohoto zákona.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Další přihlášky do obecné rozpravy nemám. Rozpravu končím. Doufám, že pan poslanec Kužvart si "bouřlivý" potlesk vychutnal, ale upozorňuji ho, že je až čtvrtý nebo pátý přihlášený do podrobné rozpravy.

A ještě předtím ovšem musím dát hlasovat o návrhu paní poslankyně Nedvědové na zamítnutí. K hlasování přistoupím v 18 hodin 52 minut.

Dámy a pánové, v obecné rozpravě zazněl návrh na zamítnutí této předlohy.

 

O návrhu na zamítnutí rozhodneme v hlasování pořadové číslo 53. Kdo s ním souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko Ano. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 184 hlasujících bylo pro 49, proti 111. Tento návrh nebyl přijat.

 

A já mohu otevřít rozpravu podrobnou, do které mám pět přihlášek. Jako první vystoupí pan poslanec Petr Zgarba, dále Jiří Papež, Pavel Kováčik, Tomáš Kvapil a Miloš Kužvart. A Josef Mandík.

Prosím pana poslance Petra Zgarbu, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Zgarba: Vážený místopředsedo, vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku číslo 171.

V § 4 odst. 3 se za slovem "pouze" vkládají slova: "osoba, která podniká v bažantnici nebo oboře a vlastní nemovité stavby a zařízení, která slouží výkonu práva myslivosti v oborách a v bažantnicích, kde se tyto stavby a zařízení nacházejí."

V § 17 se za dosavadní odstavec 1 vkládají nové odstavce 2 a 3, které znějí:

"Odstavec 2. Lesní pozemky v oborách a bažantnicích mohou být převedeny za úplatu na vlastníka nemovitých staveb a zařízení, které slouží výkonu práva myslivosti v oborách a v bažantnicích, bez omezení uvedených v § 2 odst. 1 písm. f) a g) a v odstavci 1. Tím nejsou dotčena ustanovení zvláštních předpisů.

Odstavec 3. - "

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, prosím o klid. Správně tušíte, že po proběhnuvší podrobné rozpravě, pokud nezazní návrh na zamítnutí, tento bod budeme moci zdárně ukončit.

Po 19. hodině se k hlasování neschyluje, takže prosím pěkně, abyste setrvali v tuto chvíli ještě v klidu a vyslechli všech šest nebo sedm řečníků, kteří přednesou pozměňovací návrhy v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Petr Zgarba: "Odstavec 3. Pro stanovení kupní ceny se použije obdobně ustanovení § 9, pro způsob úhrady ustanovení § 9 odst. 6 a odst 7 písm. a), k zajištění dosud nezaplacené kupní ceny nebo její části ustanovení § 10, k uzavření kupní smlouvy ustanovení § 11 a k prodlení s úhradou kupní ceny, popř. prodlení se splátkou ustanovení § 14.

Na úhradu kupní ceny započte pověřená právnická osoba pohledávku podle zákona o půdě. Pohledávky, jejichž výše je mezi nabyvatelem a pověřenou právnickou osobou sporná, lze takto započítat jen ve výši, kterou má pověřená právnická osoba za prokázanou."

Dosavadní odstavce čísla 2 a 3 se označují jako odstavce 4 a 5.

V § 7 odstavci 7 je třeba doplnit další větu, která zní: "Celková výměra pozemků nabytých s využitím přednostního práva z titulu nájmu je omezena na nejvýše 700 ha. Pro osoby uvedené v odstavci 1 písm. c) je tato výše společná pro společníky jedné obchodní společnosti nebo členy jednoho družstva."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To je všechno. To tedy bylo vystoupení pana poslance Petra Zgarby v rozpravě podrobné. Hovořit bude pan poslanec Jiří Papež a připraví se pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl několik krátkých pozměňovacích návrhů ke sněmovnímu tisku 171.

První pozměňovací návrh se týká § 7 odst. 1 písm. b), kde navrhuji nahradit číslovku "36" číslovkou "24".

Dále navrhuji v tom samém, v § 7 odst. 1 písm. b), vypustit slova "o rozloze nejméně 10 hektarů".

Třetí pozměňovací návrh se také týká § 7 odst. 1, ale písm. c), kde navrhuji nahradit číslovku "36" číslovkou "24".

Další pozměňovací návrh se týká také § 7 odst. 1, tentokrát písm. d), kde navrhuji za slovo "vlastní" doplnit "minimálně po dobu 24 měsíců".

A poslední pozměňovací návrh se týká také § 7, tentokrát odst. 5, kde navrhuji nahradit číslovku "36" číslovkou "24".

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jiřímu Papežovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Pavel Kováčik. Připraví se pan poslanec Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, já vás chci požádat o podporu pozměňovacího návrhu, který vzápětí po zdůvodnění předložím. Můj návrh aspiruje na to, aby rozšířil okruh pozemků, které spadají do režimu bezúplatného nárokového převodu na obec.

Podle stávajícího znění, podle stávající úpravy, obec neměla nárok na převod této kategorie pozemků. Protože však je společensky žádoucí, aby obec ve vztahu k pozemkům, které ve většině případů plní funkci izolační zeleně v zastavěném nebo zastavitelném území obce, právo na převod získala, tento pozměňovací návrh předkládám. Právo na převod je koncipováno tak, že je na rozhodnutí každé obce, zda o převod pozemku požádá a tím právo na převod využije, nebo zda je nevyužije a s předmětným pozemkem bude dále disponováno zákonem stanoveným způsobem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP