(14.40 hodin)
(pokračuje Langer)

5. kdy bude Česká republika připravena na zavedení nového informačního systému, který umožní plný výkon práva na volný pohyb na tzv. vnitřní hranici;

6. zda jsou informace, které v souvislosti s informační kampaní před vstupem do Evropské unie dává vláda občanům České republiky skutečně úplné a objektivní.

Z výše uvedených důvodů skutečně považuji zařazení tohoto bodu za velmi důležité a informaci vlády resp. ministra vnitra za klíčovou pro poskytování skutečně objektivních, vyčerpávajících a úplných informací občanům České republiky, zejména teď, v klíčovém období při rozhodování v referendu.

Navrhuji zařazení tohoto bodu jako bodu druhého tento týden ve čtvrtek po navrženém bodu projednávání písemných interpelací. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji místopředsedovi Langerovi. Po písemných interpelacích. Prosím pana poslance Titze, další bude pan poslanec Kühnl.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážený pane předsedo, členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si navrhnout zařazení nového bodu "Návrh na působení sil a prostředků Armády České republiky v operaci Evropské unie v bývalé Jugoslávské republice Makedonie, sněmovní tisk 319". Malou poznámku: k zařazení může dojít kdykoliv po dnešním ukončení schůze sněmovny, neboť dnes večer se schází výbor pro obranu a bezpečnost na své mimořádné schůzi k projednání tohoto tisku. Takže kdykoliv po dnešním ukončení schůze.

Jako malé doplnění si dovolím uvést, že vláda dne 7. dubna letošního roku projednala a svým usnesením č. 354 z téhož dne schválila návrh na působení sil a prostředků Armády České republiky v operaci Evropské unie v bývalé Jugoslávské republice Makedonie.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, kdyby mi přesný název pan poslanec dodal. Jenom si nejsem jist, jestli je možné žádat kdykoliv po dnešním ukončení schůze.

 

Poslanec Miloš Titz: Já si myslím, že právě je to tak široké, že vedení sněmovny má obrovskou možnost zařazení tohoto bodu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ale nějakou možnost bychom měli zvolit a navrhnout, abychom o ní mohli hlasovat.

 

Poslanec Miloš Titz: Já myslím v bloku zpráv, návrhů atd.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Děkuji. Ještě bych poprosil i pana místopředsedu Langera, jestli by mi dodal přesný název svého bodu. Nyní prosím pana předsedu Kühnla, který se také ohlásil, ale zdá se, že tu není. Požádám ministra Cyrila Svobodu, který mě požádal také o vystoupení.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, já reaguji na návrh pana poslance Ransdorfa, ve kterém navrhuje, abychom stáhli z našeho programu projednání česko-vatikánské smlouvy. Jsem toho názoru, že je korektní tuto smlouvu zařadit, a jsou-li vážné námitky proti dojednanému textu této smlouvy, ať už právní či politické, tak je potřeba tyto námitky přesně formulovat, a formulovat je může v řádném procesu Poslanecká sněmovna, popřípadě Senát. Nic tedy nebrání skutečnosti, aby tato smlouva byla zařazena na bod našeho jednání, aby popř. Poslanecká sněmovna svým usnesením požádala Ústavní soud o výklad této smlouvy, do jaké míry je tato smlouva kompatibilní s naším ústavním pořádkem a -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, ale prosím vás opravdu o klid, protože je potřeba této věci věnovat pozornost. Prosím, pane ministře, dokončete.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Konečně máme-li dostat mandát k tomu, že se má znovu jednat a že se má jednat o některých částech této smlouvy, tak je potřeba vědět přesně, v čem tato námitka je. Žádám, aby toto bylo projednáno v řádném jednání Poslanecké sněmovny, to znamená propustit tuto smlouvu do prvního čtení, vyjasnit, v čem problém je, popřípadě jednat ještě se Senátem. Jsem přesvědčen, že tato smlouva je kompatibilní s českým právním řádem i s naším ústavním pořádkem, ale to neznamená, že všichni poslanci a poslankyně sdílejí tento můj názor, ale je potřeba se smlouvou začít řádně zabývat, nikoliv tak, že se na každé schůzi navrhne její zařazení, vyřadí se a tím věc nakonec skončí.

Prosím o tuto velkorysost, abychom se touto smlouvou zabývali. Byla řádně sjednána vládou ještě před volbami, byla řádně projednávána i mezi politickými stranami. Je to smlouva, která podle mě je způsobilá dalšího projednávání. Proto můj návrh je nevyhovět návrhu pana poslance Ransdorfa a zařadit tuto smlouvu na pořad jednání schůze. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Dám slovo panu poslanci Kühnlovi a ještě mezitím sdělím, že paní poslankyně Marta Bayerová má náhradní kartu č. 10.

Pan poslanec Ransdorf se ještě hlásí. Chce reagovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Já bych chtěl říci na adresu vystoupení pana ministra zahraničních věcí, že smlouvy mají jiný charakter než zákony z hlediska projednávání ve sněmovně. My je nemůžeme měnit. To je potřeba si uvědomit. A můj návrh je motivován tím, že se skutečně chci vyhnout diplomatickému skandálu. I pro pana ministra zahraničních věcí bude lépe z hlediska jeho pozice, když tato smlouva nebude dána na pořad sněmovny, protože - opakuji znovu - je neprůchodná v této podobě. Máme u Svatého stolce nového velvyslance, který bude vystaven krátce po svém nástupu do úřadu velkým rizikům a bude muset řešit tento problém, na který podle mého soudu tak, jak jsme měli možnost ho vyslechnout při slyšení ve výboru, není připraven. Domnívám se, že nejlepším řešením v tuto chvíli je opravdu stáhnout z programu tento bod.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Svoboda se hlásil.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, je všeobecně známo, že smlouvy se projednávají jiným způsobem než zákony, ale má-li dojít k novému jednání, je potřeba vědět přesně o čem. To může formulovat sněmovna svým usnesením. V čem je vada. Neustále tady slýchávám: nedávejte to sem, neprojde to. Ale to není námitka vůči celé smlouvě, protože buď je celá smlouva špatně, a o tom pochybuji, že je tady kdokoliv ve sněmovně přesvědčen, že celá smlouva je špatně, ale existuje-li většinová námitka vůči části této smlouvy, tak je potřeba to korektně a jasně sdělit, a to je jediná forma - hlasování. Nikoliv debata nad touto smlouvou, ale hlasování je jediný demokratický způsob, jak sdělit stanovisko ke smlouvě. Pořád tady slýchávám, že tato smlouva neprojde. Tak neprojde. Jsme demokratická země a samozřejmě, budeme-li hlasovat proti vyslovení souhlasu s ratifikací této smlouvy, tak se tak stane. Ale znovu opakuji, musíme to udělat tak, že to zařadíme jako bod, abychom to učinili demokraticky, to znamená hlasováním.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným je pan poslanec Kühnl. Ostatním se omlouvám, není rozprava k bodu. Nedám slovo ani poslanci Ransdorfovi, ani poslanci Zahradilovi. Pan ministr může vystupovat, ostatní ne.

Pane poslanče Kühnle, máte slovo, vy můžete přednést svůj návrh.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl bych požádat o pevné zařazení bodu 12, vládního návrhu novely zákona o pobytu cizinců na území České republiky a některých dalších zákonů, a to na středu 14. května jako první bod po polední přestávce.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Středa 14. května, první bod.

 

Poslanec Karel Kühnl: Jsem si přitom vědom, že pan poslanec Doktor navrhl na stejné místo zařazení bodu zřízení vyšetřovací komise v Union bance.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP