(16.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Situaci našich veřejných financí musíme mít na mysli i při projednávání tohoto návrhu zákona.

Děkuji vám za pozornost a věřím, že tento návrh bude propuštěn do druhého čtení, tak aby se mohl stát základem a součástí následující diskuse.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi financí. S připomínkou se hlásí předseda klubu ODS.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi stručně zdůvodnit, proč poslanci ODS podporují návrh na zamítnutí tohoto návrhu. Podporují ho proto, že zmrazení regulace, což je podstata vládního návrhu, znamená neřešení problémů. Znamená opět jediné - odložení tohoto problému do budoucnosti.

Z vystoupení pana ministra by si veřejnost mohla myslet, že jde o teoretický spor o tom, zda trh s byty má, či nemá být - ale jde o konkrétní věci, o konkrétní občany. Chtěl bych říci, co konkrétně znamená zmrazení regulace a neřešení tohoto problému. Znamená to ochranu černého trhu, znamená zabránění přístupu k bytům těm, kteří je nemají, znamená ochranu těch, co byty drží, přestože je na nic nepotřebují. To znamená zmrazení současného stavu. Toto všechno může být vyřešeno, teprve až dovolíte, aby trh s byty vznikl.

Jednu poznámku na závěr. Jako opoziční politik považuji za kuriózní, že projednávání regulace s byty není přítomen ministr, do jehož kompetence záležitost patří. Nejenže není přítomen, není na dnešní jednání ani omluven. Asi tuto diskusi nepovažuje za zajímavou.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Toto byl předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Požádám zpravodaje, aby se vyjádřil k návrhům, které jsou k hlasování. Budeme postupovat podle § 90 odst. 7.

 

Poslanec Petr Braný: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, z diskuse a z jednání organizačního výboru vyplynuly následující návrhy: návrh na vrácení zákona předkladateli k dopracování - to je první návrh; druhý návrh je na zamítnutí zákona. Potom je návrh na přikázání, a to výboru rozpočtovému z organizačního výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Poslední návrh, který jsem zaregistroval, je prodloužit lhůtu na projednání ve výborech o 20 dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Byla to sumarizace návrhů, které máme projednat. S faktickou připomínkou se hlásí kolega Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Mám výhradu k tomu, jak je navrženo hlasování o jednotlivých návrzích. Podal jsem návrh na zamítnutí, nebude-li přijat, pak na vrácení k přepracování. Znamená to, že by se mělo hlasovat jako první o zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Návrhy na vrácení, které by se hlasovaly podle § 90 odst. 7 byly od poslance Kvapila a od poslance Bratského jako podmíněné v případě, že neprojde zamítnutí. Podle § 90 odst. 7 se nejdříve hlasuje o vrácení, a pokud neprojde, hlasuje se o zamítnutí. Vy jste dali návrh na zamítnutí. Pokud neprojde, tak podmíněně na vrácení. Proto budeme hlasovat v opačném pořadí, proto to byl podmíněný návrh.

Zpravodaj zrekapituloval všechny návrhy a můžeme o nich hlasovat. Odhlásím vás, abychom zjistili skutečnou přítomnost ve sněmovně. Prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

V hlasování pořadové číslo 397 jako první se bude hlasovat návrh na zamítnutí. Zahájil jsem hlasování 397 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 397 z přítomných 184 pro 78, proti 102. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme hlasovat o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 398 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 398 z přítomných 184 pro 78, proti 97. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme hlasovat o návrzích na přikázání výborům k projednání. První návrh přišel z organizačního výboru, a to přikázat návrh k projednání rozpočtovému výboru. V rozpravě padl návrh na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Má ještě někdo další návrh na přikázání? Není tomu tak.

 

Budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 399 o přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 399 z přítomných 184, pro 145, proti 13. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí v hlasování pořadové číslo 400. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 400 z přítomných 183 pro 134, proti 31. Návrh byl přijat.

 

Posledním návrhem je návrh kolegy Kvapila na prodloužení lhůty o 20 dnů. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 401 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 401 z přítomných 182 pro 162, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednávání rozpočtovému výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Děkuji navrhovateli panu ministru financí Bohuslavu Sobotkovi a zpravodaji panu poslanci Petru Branému. Končím bod č. 45.

Zároveň podle návrhu, který byl odhlasován, končím i 14. schůzi Poslanecké sněmovny. Přeji vám příjemný zbytek dne, krásný první máj. Sejdeme se na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 13. května ve 14 hodin. Na shledanou.

 

(Schůze ukončena ve 16.30 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP