(14.40 hodin)
(pokračuje Vymětal)

Bude dobře, když si to budeme kontrolovat, ale moc důvěry nemám.

Je zajímavá informace, že 31. května má být mítink u nás na severní Moravě se starosty. Doufám, že pan ministr nesklouzne k pokušení, že by na tomto mítinku klepal další základní kámen, jak zde již bylo zmiňováno.

Dovolte, abych přednesl návrh usnesení, aniž bych ho zdůvodnil, protože jsem to avizoval v obecné rozpravě. K bodu dálnice D 47, ke zprávě vlády o dálnici, navrhuji toto usnesení:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

1. konstatuje, že ji vláda ČR nepřesvědčila, jak hodlá naplňovat usnesení Poslanecké sněmovny č. 182 ze dne 29. 11. 2002, kterým byla vyzvána, aby urychlila přípravu výstavby dálnice D 47 včetně možných alternativ financování tak, aby nedocházelo k dalšímu zdržování stavby;

2. žádá vládu České republiky, aby předložila na květnovou schůzi Poslanecké sněmovny k projednání časový a věcný harmonogram jednotlivých kroků postupu zajištění výstavby dálnice D 47 v úseku Lipník nad Bečvou - státní hranice ČR Polsko;

3. žádá předsedu vlády České republiky, aby navrhl prezidentu ČR odvolání z funkce ministra dopravy Milana Šimonovského pro opakované závažné neplnění úkolů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji Karlu Vymětalovi. Slovo v podrobné rozpravě má pan Ludvík Hovorka. Dále se přihlásil pan poslanec Martin Říman.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené dámy a pánové, dovoluji si předložil tento návrh usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere Zprávu vlády o ukončení smlouvy o výstavbě dálnice D 47 a o dalším postupu výstavby na vědomí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegu Hovorkovi. Dalším přihlášeným je Martin Říman.

 

Poslanec Martin Říman: Také jsem avizoval, že přednesu v podrobné rozpravě návrh na usnesení, které je pokračováním bodu 2, který navrhl kolega Vymětal. Znění tohoto návrhu je: Poslanecká sněmovna žádá vládu ČR, aby předkládala pravidelné čtvrtletní zprávy Poslanecké sněmovně o stavu připravenosti jednotlivých úseků dálnice D 47.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegu Martinu Římanovi. Má někdo další zájem o podrobnou rozpravu? S technickou se hlásí pan poslanec Karel Vymětal, potom zpravodaj pan poslanec Sýkora.

 

Poslanec Karel Vymětal: Chtěl bych připomenout to, co jsem říkal na začátku v obecné rozpravě. Nejsem si jist, že je hlasovatelný návrh kolegy Hovorky, neboť zpráva vlády měla být předložena, ale zpráva vlády předložena nebyla. Je to zpráva Ministerstva dopravy. Také ji tady odůvodňoval ministr dopravy. Nejsem si jist, zda je toto hlasovatelné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr dopravy Milan Šimonovský se hlásí s faktickou připomínkou.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Dámy a pánové, nerad otevírám obecnou rozpravu, ale tady nepadlo, že je to skutečně zpráva vlády. Prezentoval jsem to tak. Vláda materiál projednala, schválila a postoupila sněmovně. Nevím, odkud pan poslanec Vymětal má tyto své poznatky.

K neplnění úkolu musím říci, že pokud se mají dohodnout dva partneři, nemůže splnit z nich žádný úkol, pokud ten druhý nechce. Pokud dohoda nebyla dohodou, přesvědčení pana poslance Vymětala, že to lze splnit, aniž to druhá strana nechce, neberu mu, ale patří to do říše snů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Milanu Šimonovskému. Pane ministře, neotevřel jste rozpravu, protože probíhá rozprava podrobná. Vystoupil jste v rámci rozpravy. Ještě jednou v rozpravě se hlásí s faktickou připomínkou pan Karel Vymětal. Potom zpravodaj.

Prosím o klid. Jsme v podrobné rozpravě a je třeba vědět, o čem budeme hlasovat.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Připomenu panu ministrovi, pokud si nepamatuje, co předložil Poslanecké sněmovně. Je to tento materiál, který je nahoře nadepsán Ministerstvo dopravy, číslo jednací 48/2003-200-VSP/1, předkládá inženýr Milan Šimonovský, ministr dopravy. Nezlobte se, za vládu předkládá do Parlamentu předseda vlády, nikoli ministr.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Vymětalovi. Protože nevidím nikoho do podrobné rozpravy, žádám zpravodaje, aby shrnul podrobnou rozpravu.

 

Poslanec Antonín Sýkora: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych shrnul rozpravu, která proběhla k tomuto bodu. V obecné rozpravě vystoupili poslanci Recman, Říman, Sehoř, Lachnit, Hovorka, Chytka, Martínek, Sýkora a pan ministr Šimonovský. V podrobné rozpravě si dovolím, než budu komentovat další, seznámit sněmovnu s tím, že můj původní návrh, který jsem přednášel ve své zprávě, nebudu dávat do podrobné rozpravy na základě ubezpečení premiéra, že termíny a financování dálnice D 47 budou splněny tak, jak předseda vlády, potažmo Ministerstvo dopravy slíbili.

Pokud se týká podrobné rozpravy, doporučil bych ještě, aby Poslanecká sněmovna vzala zprávu o ukončení smlouvy o výstavbě dálnice a dalším postupu na vědomí jako bod číslo jedna.

Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby na prosincové schůzi letošního roku předložila informaci, jakým způsobem bylo zajištěno urychlení výstavby dálnice D 47.

Dále v podrobné rozpravě vystoupil pan poslanec Ludvík Hovorka. Je to totožné s mým návrhem: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR bere zprávu vlády o ukončení smlouvy a tak dále na vědomí.

Dále pan poslanec Karel Vymětal navrhuje, že Poslanecká sněmovna konstatuje, že ji vláda České republiky nepřesvědčila, jak hodlá naplňovat usnesení Poslanecké sněmovny číslo 182, a tak dále, kterým byla vyzvána, aby urychlila přípravu výstavbu dálnice, včetně možných alternativ financování, aby nedocházelo k dalšímu zdržování stavby.

2. Žádá vládu ČR, aby předložila na květnovou schůzi Poslanecké sněmovny k projednání časový a věcný harmonogram jednotlivých kroků postupu zajištění výstavby dálnice D 47 v úseku Lipník na Bečvou - státní hranice ČR a Polsko.

3. Žádá předsedu vlády ČR, aby navrhl prezidentu ČR odvolání z funkce ministra dopravy Milana Šimonovského pro opakované závažné neplnění úkolů.

To všechno jsou body, které byly předneseny v podrobné rozpravě. Požádal bych pana předsedajícího, aby o jednotlivých bodech nechal hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Než přistoupíme k rozhodnutí o této věci, předseda výboru klubu ČSSD Petr Ibl má slovo.

 

Poslanec Petr Ibl: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, dovolte, abych požádal o 15minutovou pauzu na jednání poslaneckého klubu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Je 14.48. Vyhlašuji přestávku na poradu poslaneckého klubu ČSSD do 15.05.

 

(Jednání přerušeno ve 14.48 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP