(16.50 hodin)
(pokračuje Tvrdík)

Ale musíme počty našich vojáků srovnávat s operací Enduring Freedom, kde počet našich vojáků je odpovídající.

Co se týká druhé otázky, kdy půjdou naši vojáci domů. Zase bych odpověděl - naši vojáci tam nebyli na útočnou operaci proti Iráku, ale byli tam na boj proti mezinárodnímu terorismu. Naši vojáci slouží pro ochranu států lokality Perského zálivu, mohou tam působit na základě souhlasu či žádosti vlády příslušného státu v tom uskupení Consequence Management a mohou být nasazeni kdekoli v situaci, kdy mezinárodní terorismus v kombinaci se zbraněmi hromadného ničení začne ohrožovat civilní obyvatelstvo. My jsme tuto jednotku pouze podmínečně navyšovali ve vztahu k tomu, že pro státy sousedící s Irákem, pro celou lokalitu, ta eskalace vojenského napětí přinášela zvýšená rizika. Proto došlo k rozšíření naší vojenské jednotky a my nyní počítáme s tím, že vzhledem k tomu, že riziko nasazení zbraní hromadného ničení končí, tuto jednotku nebo navýšení této jednotky dnem 25. května začneme stahovat zpět do České republiky.

Další účast Armády ČR v Zálivu samozřejmě budeme potom ve vládě pečlivě diskutovat v závislosti na dalším mandátu OSN pro stabilizační i mírové síly a máme zájem pokračovat v kontinuitě naší politiky v této lokalitě tak jako doposud.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Dříve než udělím slovo panu ministru zahraničí, dovolte mi, kolegyně a kolegové, abych přivítal zde na jednání naší sněmovny na galérii paní poslankyni britského parlamentu a jinak členku předsednictva Konventu Evropské unie pani Gisellu Stewart. Dobrý den. (Potlesk.)

S faktickou poznámkou vystoupí pan kolega Nečas, poté pan ministr zahraničí.

 

Poslanec Petr Nečas: Děkuji, pane předsedající. Dovolte mi, abych odpověděl na ústní interpelaci od pana ministra obrany. Je to sice neobvyklé, aby ministr interpeloval poslance, nota bene opozičního, ale dobrá.

Pan ministr se tázal, proč ODS podpořila příslušnou rezoluci Parlamentu, která opravňovala vyslání naší chemické jednotky pouze s mandátem, resp. s novým aktem Rady bezpečnosti. Chtěl bych možná trochu zapomnětlivému panu ministrovi připomenout hlasování o tomto pozměňovacím návrhu, že to byl pozměňovací návrh, který měnil vládní usnesení, pozměňovací návrh, který přednesli vládní poslanci a podmiňovali jím přijetí tohoto návrhu, a že to byl návrh, pro který ODS jako jediná strana v této sněmovně nehlasovala. To znamená, že byl prohlasován hlasy vládní koalice a komunistů.

Na druhé straně jsme ale zodpovědnou politickou stranou, proto jsme celkový návrh tohoto usnesení Poslanecké sněmovny, byť jsme s tou dílčí částí nesouhlasili, podpořili. Pokud nám to hodlá pan ministr vyčítat, prosím, je to jeho právo, ale měl by zvážit, kdy právě naše hlasy, pane ministře, pomohly vládě uhájit aspoň to málo, co v této zahraničněpolitické otázce pro Českou republiku bylo nutné uhájit koneckonců i z pozice Ministerstva obrany.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Reagovat bude ještě pan ministr obrany.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík Vážený pane předsedající, kolegyně poslankyně a poslanci, přece jen budu ještě reagovat. Vážím si, pane poslanče, hlasů ODS jako všech ostatních poslanců Poslanecké sněmovny za to, že nám pomohly v té složité situaci, jakou bezesporu možný válečný konflikt v té době byl - a on potom nastal - tak že nám pomohly vytvořit tak silný mandát a tak jasnou pozici České republiky. Za to jsem ODS upřímně vděčen.

Na druhou stranu si myslím, že vaše informace není zcela přesná. Jestli se pletu, rád se omluvím. Pozměňovací návrh, o kterém hovoříte, byl pozměňovací návrh pana poslance Kasala, a který doplňoval za usnesení, které jsem tvořil ve spolupráci s panem poslancem Laštůvkou a dalšími, tak rozšiřoval ten mandát. Respektive takto - ten mandát, o kterém hovoříme, pravil: Poslanecká sněmovna souhlasí se zapojením armádní jednotky ochrany proti zbraním hromadného ničení do případného souboru mezinárodních opatření pod mandátem OSN. A vy jste proti tomu neprotestovali. Já se dnes nechci hádat o tom, jak jsme tehdy měli postupovat. Jen reaguji na to, o čem vy jste tady hovořil. V té době tady bylo v usnesení jasně napsáno "pod mandátem OSN" souhlasí tato Poslanecká sněmovna. To, co udělal poslanec Kasal, byl pouze doplněk, kterým on řekl: o tom, zda mandát OSN je naplněn, rozhodne vláda svým usnesením. Vy jste v té době pouze souhlasili s tím, že mandát OSN posoudí vláda. Vy jste v té době nenavrhli, zcela upřímně, odstranění podmínky mandátu OSN pro účast Armády ČR v operaci. A je mi líto, za tím si musím, vážený pane poslanče stát. Takto to bylo projednáno na příslušných výborech, takto to bylo diskutováno v plénu a takto potom ty skutečnosti byly realizovány.

Omlouvám se, je to tak, já se na vás za to v každém případě nezlobím, jsem vám za to velmi vděčný, ale prosím, neposouvejme to dnes do jiné roviny. Tato sněmovna měla názor, který reprezentovala vláda, Ministerstvo obrany a provedli naši vojáci, na které jsem nesmírně hrdý, kterým jsem nesmírně vděčný. A považuji proto poznámku pana poslance Ransdorfa za poněkud nevhodnou. Naše armáda možná není dokonalá, je obrazem této společnosti, ale já jsem hrdý na to, že jsem součástí této společnosti, že jsem obyvatelem České republiky, a věřím tomu, že pan poslanec Ransdorf svou poznámku k Armádě ČR, k jejím příslušníkům, tak nemyslel.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Opět s faktickou poznámkou pan poslanec Petr Nečas, poté přihlášený ministr zahraničí Cyril Svoboda.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedající, nechci pokračovat v nekonečném seriálu souboje o interpretaci hlasování, které proběhlo koneckonců před řadou měsíců, ale pan ministr se poněkud mýlí. Tady je třeba říci, že původní vládní návrh, tak jak vyšel z vlády, slova o mandátu OSN neobsahoval, že byla dodatečně implantována do textu tohoto usnesení na základě požadavku koaličních poslanců, především pana předsedy zahraničního výboru Laštůvky, který byl hlavním mluvčím, že byl přeformulován tento vládní návrh a pak ještě dodatečně upraven pozměňovacím návrhem pana poslance Kasala. Čili dalšího vládního poslance. Z tohoto pohledu, ano, došlo k poněkud absurdní situaci, kdy původní vládní návrh byl hlasováním hájen pouze opoziční ODS, ale to již patří k podivným ironiím tohoto iráckého konfliktu tady na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr zahraničí ještě posečká, neboť ještě jedna faktická poznámka, nyní pana poslance Exnera.

 

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, dovolte mi podotknout, že pánové Tvrdík a Nečas si nemusejí vyčítat, kdo byl víc pro podporu akce Spojených států amerických a tzv. spojenců v Iráku. Oba jste byli pro, je to všeobecně známo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tak. A nyní řádně přihlášený ministr zahraničí Svoboda. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, jen odpovím na otázku, která byla položena panem poslancem Fajmonem. Naše účast se dělí na oba mandáty, jak na mandát Trvalá svoboda, tak na mandát Svoboda Iráku. V rámci mandátu Svoboda Iráku zatím nemáme nikoho a také nikoho mít neplánujeme. Pokud máme vojáky a pokud máme také lékaře, tak je máme v mandátu Trvalá svoboda, tzn. v mandátu koalice v boji proti terorismu. Tento konflikt neskončil, pokračuje dál. Mandát je také jasně dán i z hlediska prostorového a časového. Víme, kde a jak dlouho tyto jednotky budou.

Zdá se mi dnes poněkud zavádějící debata o výkladu usnesení Poslanecké sněmovny. Myslím si, že přeceňujeme tuto debatu jak v jejím dopadu na vnitropolitickou, a už vůbec na zahraničněpolitickou scénu, protože v situaci, která se týká Iráku, za nás mluví jasně skutky a ty skutky byly naprosto jednoznačné a naprosto konkrétní a ty určily pozici České republiky v zahraničí, kam jsme poslali chemickou jednotku. Kde byla a s jakým mandátem, kam jsme poslali lékaře a vojenskou polní nemocnici a s jakým mandátem, to jsou konkrétní skutky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP