(12.10 hodin)

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, jen velmi krátce, protože už jste jistě všichni Fondem dětí a mládeže unaveni.

Chtěl bych říci, že souhlasím s tím, co tu říkal pan kolega Koníček. Převod již schválených nemovitostí probíhá skutečně závratně šnečím tempem, ale chci říci jen jednu drobnost, kterou bych chtěl podpořit obě usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. My jsme v předchozím bodu projednávali převod některých nemovitostí. Ovšem bylo požádáno organizacemi dětí a mládeže ještě o 31 nemovitostí. My jsme se vůbec nedověděli ani na výboru, ani v Poslanecké sněmovně, jak bylo s těmito žádostmi naloženo, proč jim nebylo vyhověno, v čem byly projekty vadné. Byl nějaký problém v těch nemovitostech, že nemohly být převedeny na organizace dětí a mládeže?

Také když jsme přijali závěrečné usnesení, že žádáme novelu zákona, že žádáme 3. kolo bezúplatných převodů, znamená to, že likvidace nebude skončena tak rychle, jak to tvrdí paní kolegyně Šojdrová, a výměna likvidátora, který pracuje skutečně velmi špatně, by určitě tomuto urychlení procesu velmi prospěla.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Plevovi a konstatuji, že to byla poslední přihláška do obecné rozpravy. - Vidím ovšem, že to tak není, ještě se hlásí pan kolega Turek.

 

Poslanec Radim Turek: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Už také nechci unavovat touto velmi dlouhou záležitostí Fondu dětí a mládeže, ale myslím si, že pan poslanec Pleva představuje už určitý kolorit. Pan likvidátor spadá přece pravomocí a kompetencí pod ministra financí, a podvýbor, výbor ani Poslanecká sněmovna neobdržely žádnou výtku, jak připomenula paní kolegyně Šojdrová, že by někdo byl nespokojen, že by mu někdy dokonce odebrali prémie nebo že by svoji práci neodváděl dobře. Naopak, likvidátor se snaží pracovat v souladu se zákonem a je odpovědný ze zákona, takže proto možná některé věci nejsou vyřizovány tak rychle. A pokud někdo má zájem jen tak ho shodit, pak mám dojem, že se někdo snaží naznačit, že některé věci by se třeba neměly projednávat čistým a průhledným způsobem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Turkovi. S faktickou připomínkou ještě pan kolega Koníček.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Já se naopak domnívám, že Poslanecká sněmovna vyslovila nespokojenost s prací likvidátora, když minulou zprávu o likvidaci Fondu neodsouhlasila. Jde o sněmovní tisk č. 3.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Koníčkovi za jeho faktickou připomínku.

Dívám se, kdo se ještě hlásí do obecné rozpravy. Nevidím nikoho, obecnou rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. O slovo se přihlásila paní poslankyně Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Navrhla bych dvě usnesení, vážené kolegyně a kolegové.

První z těch usnesení, která bychom podle mého názoru měli schválit, by znělo takto: "Poslanecká sněmovna žádá Fond dětí a mládeže v likvidaci o předložení zprávy o hospodaření fondu za rok 2002." Jestliže někdo z vás podrobně četl materiály, které nám byly z fondu dodány, pak opravdu je to jen předběžné čerpání nákladů a výnosů, nejsou tam dopodrobna vypsány jednotlivé náklady. Tak třeba sociální náklady na stravné v roce 2002 při průměrném počtu zaměstnanců 5 představuje částku 24 500 Kč na zaměstnance a rok. Při 200 pracovních dnech v roce to je 123 Kč na jeden den. Fond dětí a mládeže tedy patří k těm, které mají největší zájem o stravování svých zaměstnanců, které v ČR máme. Je to vůbec přípustné?

A druhé usnesení by znělo: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby projednala s Nejvyšším kontrolním úřadem možnost kontroly hospodaření s majetkem Fondu dětí a mládeže v likvidaci."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Konečné a ptám se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit. Ano, paní zpravodajka.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Děkuji. Já bych navrhla, aby Poslanecká sněmovna vzala na vědomí zprávu likvidátora za období od 30. 6. do 31. 12. 2002, i když výbor navrhl, aby nebyla schvalována. Navrhuji tedy vzít tuto zprávu na vědomí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji paní zpravodajce za její návrh. Ptám se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v podrobné rozpravě. Není tomu tak. Končím tedy podrobnou rozpravu a ptám se paní ministryně a paní zpravodajky, jestli mají zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak.

Budeme tedy hlasovat o návrzích, které byly předloženy ke schválení. Nejdříve ale, protože jsem nepočítal s tím, že nebudou závěrečná slova, se pokusím přizvat všechny kolegy do jednací síně a zároveň, poněvadž se změnil počet poslanců, tak vás odhlásím a požádám vás o novou registraci hlasovacími kartami, abychom zjistili aktuální stav v Poslanecké sněmovně.

Žádám také paní zpravodajku, aby provedla rekapitulaci jednotlivých předložených návrhů a usnesení, abychom věděli, jak o nich budeme hlasovat. Máme tedy před sebou usnesení výboru a k němu vlastně tři doplnění - jedno je stanovisko paní zpravodajky a dále jsou tu dva návrhy od paní kolegyně Konečné.

Věřím, že všichni, kteří měli zájem se dostavit, jsou tu, žádám vás ještě jednou o registraci a o klid, protože paní zpravodajka Hana Šedivá bude nyní rekapitulovat návrhy předložené jako usnesení k bodu č. 89.

 

Poslankyně Hana Šedivá: V podrobné rozpravě byly vzneseny dva návrhy, a to, že Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby projednala s Nejvyšším kontrolním úřadem možnost kontroly hospodaření s majetkem Fondu dětí a mládeže v likvidaci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Asi by bylo vhodné, kdybychom si nejdříve ujasnili způsob hlasování.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Ano, budeme o jednotlivých návrzích hlasovat jednotlivě tak, jak byly podávány.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Hlásí se ještě pan předseda výboru Walter Bartoš. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, domnívám se, že bychom v proceduře měli nejprve hlasovat o usnesení výboru, a teprve potom o dalších usneseních a pozměňovacích návrzích.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, je to možné. Jaký názor má paní zpravodajka? (Souhlasí.) Dobře, nejprve tedy usnesení výboru, potom návrhy paní kolegyně Konečné a pak kolegyně Šedivé. Souhlasíte s tímto postupem? (Nebylo námitek.) Můžeme tedy hlasovat o věcech v tomto pořadí.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Předkládám tedy k hlasování usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, kde se Poslanecké sněmovně doporučuje, aby navrhla vládě odvolání likvidátora Fondu dětí a mládeže v likvidaci Ing. Pavla Žáka.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Hlásí se ještě paní ministryně školství.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážený pane místopředsedo, jsem přesvědčena o tom, že o tomto návrhu nelze hlasovat. Aby o tomto návrhu bylo možno hlasovat, musel by být zařazen nový bod, zvláštní bod "odvolání likvidátora Fondu dětí a mládeže v likvidaci".

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: No to je vážná námitka, paní ministryně, ale pochybuji o tom, že by Poslanecká sněmovna nemohla hlasovat o návrhu výboru. A toto je zařazeno v tomto návrhu a v tomto bodu. Bod se přesně jmenuje "Zpráva o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže" a k tomuto bodu přijal výbor své usnesení, se kterým byla sněmovna seznámena. Abychom upřeli právo výboru dát konkrétní návrh k hlasování, takovou oporu v jednacím řádu nemám. Ale rozumím vaší námitce.

Hlásí se pan kolega Pleva. Ale pouze s faktickou poznámkou, pane kolego.

 

Poslanec Petr Pleva: Jen faktickou poznámku k proceduře. Domnívám se, že aby byla paní ministryně uspokojena, bychom měli nejprve hlasovat o usnesení výboru o tom, že neschvaluje zprávu. Pokud zpráva bude neschválena, bude se jednat o opakované neschválení zprávy, a pak si myslím, že bude správné hlasovat o návrhu výboru na odvolání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP