(18.00 hodin)
(pokračuje C. Svoboda)

Třetí typ zboží je zboží krátkodobé spotřeby a jeho cena bude vždy dána nabídkou a poptávkou. To znamená, že zde nedojde k žádnému cenovému šoku. To odpovídá i studii, kterou připravuje Česká národní banka, jak o ní informoval guvernér ČNB. Myslím si, že to bude potvrzeno i výroky expertů v této oblasti. Žádný cenový šok se nestane. Neručíme za to, že u některého zboží nedojde k nějakému výkyvu v ceně, ale mluvíme o určitém celkovém zatížení občanů. Zde chci vážně říci znovu, že žádný cenový náraz nenastává.

Týká se to i služeb. Zdůrazňuji, že stojí-li stříhání u holiče šedesát korun v dubnu 2004, tak 2. května 2004 nebude vícenásobné, protože tato služba se bude poskytovat stejnému typu spotřebitelů, takže ani služby neprojdou žádným výrazným cenovým nárazem.

Byl bych rád, abychom také toto jasně sdělovali a nevzbuzovali v občanech obavu, že vstupem do Evropské unie se stane některé zboží pro občany nedostupnější než dnes. Celková životní úroveň, kterou budeme mít v Evropské unii, bude mimořádně záležet také na našem úsilí, na síle naší ekonomiky, na naší schopnosti, na naší produktivitě práce a naší schopnosti splatit dluhy, které máme. Víte, mnoho problémů, které máme, jsou problémy, které jsme si zavinili my sami. Ne že by nám je zavinila Evropská unie, ale zavinili jsme si je sami. Tím myslím např. naše veřejné dluhy. Pokud jde o efektivitu státní správy, efektivitu justice a další věc, které je třeba zlepšit, děláme to pro sebe samotné, ne pro Evropskou unii. Jsou to naše problémy, které musíme zvládnout. Byl bych rád, kdybychom na toto napřeli naše úsilí místo toho, abychom zpochybňovali každou informaci o Evropské unii.

Znovu opakuji, že to, co bylo vytištěno o mýtech, je dobře, že bylo vytištěno, protože jsou to mýty, které mezi občany jsou. Máme možnost - a podle mne také právo a povinnost - se k těmto mýtům vyjádřit.

Stejně tak máte-li, paní poslankyně, vy zájem zúčastnit se naší debaty s občany, i vy jste srdečně zvána, abyste přišla a diskutovala s občany, protože budete dostávat naprosto konkrétní otázky, které se týkají konkrétních věcí. Občané budou chtít od každého, kdo sedí za tím stolkem, také konkrétní odpověď. I vy máte pozvání - říkám vám to zde veřejně - a můžete s panem kolegou Zahradilem nebo s někým jiným přijít a debaty se zúčastnit. To je debata s občany a občany potěší, když na tu debatu přijdou i poslanci a senátoři, protože je to komunikace nás všech. Máte-li obavu, že debata není korektní nebo není věcná nebo je účelová, proto přijďte, abyste i vy se zúčastnila této debaty, abyste znala její charakter, abyste ji viděli, abyste mohli argumentovat, aby občané posoudili, kdo o Evropské unii něco ví, kdo o ní nic neví, kdo podává odpovědi na kladené otázky, kdo je přesvědčivý, kdo přesvědčivý není.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády Cyrilu Svobodovi.

Předpokládám, že všichni členové komise pro jednací řád si uvědomí, že je třeba s odpověďmi ministrů ve věci interpelací něco dělat.

Nyní má slovo paní kolegyně Eva Dundáčková na nepřítomného ministra Stanislava Grosse. Budeme postupovat podle § 111 odstavec 7. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych na počátku projevila nutnou dávku znepokojení nad situací, ve které se nacházíme v této chvíli v této Poslanecké sněmovně. Právě odcházející ministr zahraničí nám před chviličkou sdělil, že veřejné dluhy jsou naše veřejné dluhy, nejsou to dluhy Evropské unie. Ale ty jej neznepokojují zjevně, neboť také on je členem vlády, která předložila schodkový rozpočet, a nechává jej tato situace chladným. Na druhé straně jej znepokojují gumová zvířátka v kotcích prasátek.

Do této chvíle byl téměř jediným členem vlády, který byl přichystán odpovídat na ústní interpelace poslanců, což je významný nástroj demokracie, který umožňuje poslancům, aby v zájmu svých voličů a občanů svých volebních obvodů se dozvídali odpovědi na otázky, které je trápí. Říkám téměř jediným, neboť se dostavil právě pan ministr kultury Dostál. Ale ani k němu nesměřuje moje interpelace. Moje interpelace směřuje na ministra vnitra, který je nepřítomný, stejně jako všichni ostatní členové vlády. Myslím, že to je sdělení, které by také naši občané měli vědět a měli poslouchat, aby věděli, jakou vážnost interpelacím poslanců a tomuto institutu naše vláda přikládá.

Nyní mi dovolte, abych se věnovala přímo interpelaci, kterou by se ráda obrátila na ministra vnitra Stanislava Grosse a která se týká školení probíhajících na tematiku reformy veřejné správy. Na mých jednáních se starosty a zástupci pověřených obcí jsem byla upozorněna na to, že probíhají v podstatě dvoukolejně. Jedna organizují soukromé firmy, druhá kraje. Za kraje jistě pan ministr vnitra nemůže. Znepokojení si zaslouží skutečnost, že i tato jsou činěna za úplatu, resp. zprostředkovávána za úplatu.

Moje otázky ale směřují ke školením, která provádějí soukromé firmy a v nichž školí údajně pracovníci Ministerstva vnitra. Je to pravda, pane ministře? Činí tak opravdu v pracovní době? Činí tak za úplatu? Kým jsou odměňováni? Ptám se, zda v době, kdy pro soukromé firmy školí, mají pracovní volno, dovolenou, či zda tak činí opravdu v rámci své pracovní činnosti a tak jsou placeni dvojnásobně.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr zde není. - Ale je zde. Pan ministr vnitra Stanislav Gross se dostavil a může odpovědět na interpelaci paní kolegyně Evy Dundáčkové. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo sněmovny, paní poslankyně, páni poslanci, přiběhl jsem nikoli z rekreace, ale ze Senátu. Byl bych rád, kdyby zde nebylo zneužíváno televizního přenosu a byly dávány pravdivé informace. Paní poslankyně Dundáčková se mohla zeptat vedle ní sedícího pana místopředsedy Langera, že jsem se omlouval. Není mou vinou, že jsem musel v Senátu předkládat některé návrhy zákonů a smluv, takže není to o nějakém nezodpovědném přístupu vlády k tomuto institutu interpelací. To by mělo jasně zaznít. Jen proto jsem běžel odspodu, abych toto mohl sněmovně sdělit.

Na konkrétní otázky, které byly položeny, odpovím písemně, protože i to mně jako interpelovanému ministru jednací řád umožňuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji místopředsedovi vlády Stanislavu Grossovi. Doplňující otázku může mít samozřejmě paní kolegyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Musím říci, že jsem velmi potěšena tím, že pan ministr Gross přišel na tuto interpelaci. Trochu jsem doufala, že odpoví, neboť byl s otázkami prostřednictvím svého pracovníka seznámen dopředu. Dorazil-li na interpelace, předpokládala bych, že nám dá také uspokojivou odpověď. Domnívám se, že otázky nejsou tak složité, aby na ně nebylo možné po přípravě odpovědět.

Znovu se tedy obracím na vás, pane ministře, zda nám dáte odpověď na tyto otázky, které neshledávejte záludnými. Jsou to skutečně otázky, se kterými se na mne obrátili zástupci pověřených obcí, kteří si stěžovali jednak na kvalitu školení, která probíhají a z nichž některá jsou povinni si zaplatit a zúčastnit se. Věřím, že odpovědi na mé otázky, pane ministře, znáte. Děkuji vám předem za ně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr Gross se chystá k odpovědi. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, asi příznačná by byla odpověď stylem, že jsem ji nenalezl v tuto chvíli, ale opravdu není v tuto chvíli v mých možnostech, abych podklady k této interpelaci nalezl, protože jsem opravdu doběhl ze Senátu, kde jsem předkládal některé návrhy zákonů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP